Cinci concepţii despre Cina Domnului (8)

cinci-conceptii

Cinci concepţii despre Cina Domnului – Gordon T. Smith (editor), Editura Casa Cărții, Oradea, 2013, 179 p.

“Există multe similarităţi între baptişti şi penticostali: niciuna nu este “biserică” în sensul teologico-eclesial, nici nu au vreun purtător de cuvânt sau vreo structură universală asemănătoare cu cea a bisericilor mai vechi. Mai mult, așa cum afirmă Olson pe bună dreptate, între laici și teologii cu pregătire academică există diferențe în ce privește înțelegerea Cinei Domnului: laicii par să considere ca un lucru de la sine înțeles că sacramentologia baptistă (și cea penticostală) este nonsacramentală; totuși, unii teologi din ambele mișcări s-au întrebat dacă o înțelegere mai sacramentală ar fi în acord cu moștenirea fiecărei mișcări. […]

Cu toate că eseul lui Olson ne prezintă un studiu amănunțit și o evaluare din perspectivă istorică și modernă a concepțiilor euharistice baptiste, mi-ar fi plăcut să aud mai mult despre ramificațiile cristologice și eclesiologice. Olson le menționează pe scurt pe acestea din urmă abia spre final. Sau poate că o prezentare fidelă a sacramentologiei baptiste nu riscă să spună prea multe nici despre cristologie, nici despre eclesiologie, din simplul motiv că accentele mișcării nu au existat atunci când s-a pus problema spiritualității și a teologiei Cinei Domnului?” (p. 130-131)

Gordon T. Smith a invitat reprezentanți a cinci paradigme din spectrul larg al creștinătății – romano-catolică, luterană, reformată, baptistă, penticostală – pentru a-şi susţine propria perspectivă şi cauza propriei tradiții. Fiecare scrie însă – în spiritul iubirii creștine – și o replică la concepțiile celorlalți, subliniind atât punctele de acord cât și pe cele de dezacord.

Un răspuns to “Cinci concepţii despre Cina Domnului (8)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: