“Există multe similarităţi între baptişti şi penticostali: niciuna nu este “biserică” în sensul teologico-eclesial, nici nu au vreun purtător de cuvânt sau vreo structură universală asemănătoare cu cea a bisericilor mai vechi. Mai mult, așa cum afirmă Olson pe bună dreptate, între laici și teologii cu pregătire academică există diferențe în ce privește înțelegerea Cinei Domnului: laicii par să considere ca un lucru de la sine înțeles că sacramentologia baptistă (și cea penticostală) este nonsacramentală; totuși, unii teologi din ambele mișcări s-au întrebat dacă o înțelegere mai sacramentală ar fi în acord cu moștenirea fiecărei mișcări. […]
Cu toate că eseul lui Olson ne prezintă un studiu amănunțit și o evaluare din perspectivă istorică și modernă a concepțiilor euharistice baptiste, mi-ar fi plăcut să aud mai mult despre ramificațiile cristologice și eclesiologice. Olson le menționează pe scurt pe acestea din urmă abia spre final. Sau poate că o prezentare fidelă a sacramentologiei baptiste nu riscă să spună prea multe nici despre cristologie, nici despre eclesiologie, din simplul motiv că accentele mișcării nu au existat atunci când s-a pus problema spiritualității și a teologiei Cinei Domnului?” (p. 130-131)
Gordon T. Smith a invitat reprezentanți a cinci paradigme din spectrul larg al creștinătății – romano-catolică, luterană, reformată, baptistă, penticostală – pentru a-şi susţine propria perspectivă şi cauza propriei tradiții. Fiecare scrie însă – în spiritul iubirii creștine – și o replică la concepțiile celorlalți, subliniind atât punctele de acord cât și pe cele de dezacord.
11 aprilie 2018 la 20:13
A republicat asta pe RoEvanghelica.