Bisericile baptiste 1948-1965 (11)

bisericile-crestine-baptiste

Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965) – Marius Silveșan, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012, 409 p.

“Conform unor data statistice în martie 1948 în Republica Populară Română existau 39 de comunităţi baptiste dintre care 5 în Bucureşti unde erau incluse comunităţile I-IV și Comunitatea Baptistă Germană. După o primă fază a reorganizării comunităților numărul acestora fost redus la 14. Reorganizare comunităților baptiste se află în corelație cu reorganizarea administrativ-teritorială a României dintre anii 1950-1968.” (p. 118-119)

“Prin reorganizarea administrativă a comunităţilor şi reducerea numărului acestora, care va ajunge la 5 la mijlocul anilor ’60, statul urmărea o centralizare prin concentrarea puterii în mâinile unui număr cât mai mic de oameni pe care să-i poată controla prin diverse mijloace cu scopul realizării politicii sale în domeniul cultelor.

Toate aceste organizări și reorganizări vor duce la restrângerea numărului de comunități în anul 1965 la cinci: București, Cluj, Oradea, Sibiu și Timișoara în paralele cu o lărgire a zonei în care acestea aveau atribuții. Concert teritoriul țării era împărțit în cinci zone asupra căror aveau autoritate și responsabilitate cele cinci comunități amintite.” (p. 121-122)

Un răspuns to “Bisericile baptiste 1948-1965 (11)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: