Alin Cristea: Ionatan Piroşca este cel care ne obligă să recunoaştem colonia confesională din viaţa noastră

Din interviul din 16 aprilie 2013 la Radio CBEE:

ӿӿӿ

Poezia lui Ionatan Piroşca este altfel, ideile lui conţin vectori de cultură biblică şi Ionatan Piroşca nu s-a mulţumit să facă o poezie tezistă, acel tip de versificaţie care se practică de obicei în bisericile evanghelice, acolo unde se mai practică. În general muzica a invadat spaţiul public de duminica din bisericile evanghelice. Deci, acolo unde se mai spun poezii, nu e vorba de poezii cu un conţinut ideatic înalt. Ori, Ionatan Piroşca este acel poet evanghelic de care aveam nevoie pentru a face distincţia, pentru a face diferenţa.

ӿӿӿ

Ionatan Piroşca reprezintă un fenomen care trebuie luat în considerare atunci când ne uităm la istoria evanghelicilor, nu este doar un poet care a scris poezii, care a publicat cărţi. El este un evanghelic care ne trezeşte din cenuşiul vieţii noastre confesionale.

ӿӿӿ

Ionatan Piroșca ne obligă să observăm colonia confesională de tip evanghelic. Cum în oraşe muncitoreşti din România există cartiere unde casele sunt asemănătoare prea mult, unde casele nu se dezvoltă, cartierul nu se dezvoltă într-un mod organic, ci este doar o colonie în care oamenii îşi trăiesc viaţa fie în mizerie, fie la un nivel medriocru, care nu le permite o dezvoltare normală din punctul de vedere al unei societăţi cât de cât avansate. Aşa văd eu rolul lui Ionatan Piroşca, dincolo de faptul că a fost poet şi că a fost un factor care a adunat în jurul lui tineri poeţi. Ionatan Piroşca este cel care ne obligă să recunoştem colonia confesională din viaţa noastră şi este o mare provocare pentru noi şi din acest punct de vedere nu cred că în curând poezia lui Ionatan Piroşca va fi integrată în ritualul duminical al bisericilor evanghelice.

ӿӿӿ

Să nu uităm că Ionatan Piroşca a fost membru în Uniunea Scriitorilor. Avem de-a face cu un artist, avem de-a face cu un profesionist. Nu de puţine ori, lumea evanghelică vrea doar să beneficieze de oameni şi prea puţin să le accepte pretenţiile, în sensul bun al cuvântului. Prea puţin vrea lumea evanghelică să meargă la nivelul unor standarde mai înalte. Ionatan Piroşca face parte din tezaurul evanghelic, cum atâţia alții fac parte. Faptul că acum îl evocăm arată că poezia lui contează, că locul lui în istoria evanghelicilor contează.

3 răspunsuri to “Alin Cristea: Ionatan Piroşca este cel care ne obligă să recunoaştem colonia confesională din viaţa noastră”

  1. Corneliu Rotar Says:

    Cineva spune într-o predică că rugăciunea a ajuns cenuşăreasa bisericilor. Eu cred că se înşela…mai degrebă poezia este cenuşăreasa bisericilor. Rar aud recitânduse poezii…

  2. alincristea Says:

    Asta și pentru că RAR se întîlnește comunitatea evanghelică și altfel decît la ritualul duminical. De aceea pastorii rămîn cei care înclină și balanța estetică a ghetoului evanghelic: dacă îl văd enoriașii încîntat pe pastor de versificațiile submediocre, cred că o fi de bine… Cînd de fapt e de rău!…

  3. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: