Bisericile baptiste 1948-1965 (20)

bisericile-crestine-baptiste

Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965) – Marius Silveșan, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012, 409 p.

“Un alt aspect al relației dintre Stat și Bisericile Creștine Baptiste era cel al verificării bibliotecilor, și epurarea acestora de materialele considerate necorespunzătoare. […]

Referatul din 23 iulie 1952 menţionează că verificarea s-a realizat conform dispozițiilor primite constatându-se următoarele: conform registrului de inventar biblioteca deținea un număr de 1731 volume în limba română, rusă, maghiară, germană, engleză, italiană, franceză, spaniolă, indiană, ebraică, greacă, latină. Din totalul de 1731 de volume au fost verificate 1405 volume, iar dintre acestea 213 volume au fost găsite necorespunzătoare. Din cele 213 volume găsite necorespunzătoare 6 erau în limba română, 195 în engleză, 3 în maghiară, 4 în germană și 5 în rusă.

Pentru a înțelege ce anume i-a determinat pe cei care au verificat biblioteca Seminarului Teologic să considere unele cărți ca fiind necorespunzătoare prezentăm criteriile de analiză și observațiile evaluatorilor:

“Menţionăm că unele dintre aceste cărţi tratează despre socialism și comunism prin prisma ideologiei burgheze, sau conțin considerații potrivnice la adresa Rusiei sau U.R.S.S., asupra politicii bolșevice, sau revoluției chineze, iar altele tratează despre nereușita marxismului, în timp ce altele glorifică democrația creștină și democrația americană, sau sunt scrise de socialiști de dreapta (Blum).

Doctrina creștinismului social care propagă superioritatea soluțiilor cu caracter creștin în orice problemă socială a cărei rezolvare este de competența Statului se găsește în mai toate aceste cărți. În unele se afirmă că între religie și știință există o armonie, în sensul că adevărata știință nu contrazice religia, iar în altele autorii iau atitudine împotriva ateismului.” (ASSC, fond Direcția de Studii, 1952, dosar 89, f.s.)” (p. 254)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: