Unică între cărți (3)

unica-intre-carti-180

Unică între cărți – Interpretarea Bibliei – Peter Masters, Editura Făclia, Oradea, 2012, 173 p.

“În Romani 15:4, apostolul Pavel face o descriere generală, dar autoritară a scopului real al Vechiului Testament, atunci când spune:

“Şi tot ce s-a scris mai înainte, a fost scris pentru învățătura noastră, pentru ca, prin răbdarea și prin mângâierea pe care o dau Scripturile, să avem nădejde.”

Absolut tot ce a fost scris în Vechiul Testament, fără excepție, a fost scris atât pentru noi astăzi, cât și pentru acele zile. Dumnezeu a vorbit gândindu-Se la noi. Prin urmare, interpretul nu trebuie să se limiteze la istoria faptică, ci trebuie să vadă în exemplele și promisiunile din fiecare carte doctrinele harului, imaginile lui Cristos și îndemnurile la răbdare și la mângâiere. Lucrul acesta nu se face căutând o morală vagă sau recurgând la imaginație pentru a născoci o analogie neclară cu istoria biblică pentru aplicarea în zilele noastre, ci identificând mesajul pastoral pe care Dumnezeu a intenționat să-l cuprindă în acele evenimente. Nu va fi imposibil să reușim să alegem să privim doar la sensul imediat și literal pe care l-a avut în vedere autorul uman. Noi trebuie să facem un pas înapoi și să înțelegem că relatările istorice ne oferă demonstrații și exemplificări practice ale relației dintre Dumnezeu și om (precum și o mare măsură de revelație doctrinară implicită).” (p. 25)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: