Bisericile baptiste 1948-1965 (29)

bisericile-crestine-baptiste

Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965) – Marius Silveșan, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012, 409 p.

“Poziția față de naționalism în cadrul comunităților evanghelice din România este diferită de la caz la caz. Profesorul Ioan Bunaciu, spre exemplu, consideră apelul la naționalism din partea organelor statului în perioada comunistă ca pe ceva normal, în unele cazuri o datorie cetățenească, însă nu a fost de acord ca din pricina sentimentelor patriotice să colaboreze cu Securitatea.

O poziție diferită referitoare la sentimentele patriotice în cadrul deciziilor și activității religioase se găsește la Dănuț Mănăstireanu, care le considera ca fiind o modalitate de infiltrare a statului în viața internă a cultelor. În acest con text, Dănuț Mănăstireanu consideră că naționalismul a constituit în perioada comunistă un cârlig în care statul îi prindea pe credincioși. În această ordine de idei pastorul Richard Wurmbrand, rememorând tehnicile și metodele de control din partea statului asupra credincioșilor evanghelici, menționează că Securitatea și inspectorii de culte făceau apel la pasaje din Biblie unde se vorbea de supunerea față de autorități. O altă modalitate de control se realiza prin apelul la conștiința națională, la necesitatea fiecărui cetățean de a-și apăra țara, context în care inspectorii le cereau deservenților de culte să dea note informative despre străini.” (p. 307-308)

Publicitate

Un răspuns to “Bisericile baptiste 1948-1965 (29)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: