Cine sunt creștinii după Evanghelie? (2)

cine-sunt-crestinii-dupa-evanghelie-180

Cine sunt creștinii după Evanghelie? – Ieremia Rusu, Editura Didactică și Pedagogică, București, 2011, 357 p.

“Teologia Mişcării Fraţilor nu s-a format într-un vid, ci în contextul dezbaterilor teologice istorice și al unor idei recent apărute în acea vreme. Curentele teologice existente în Marea Britanie în perioada apariției acestei mișcări creștine au influențat teologia Fraților. În esență, teologia Fraților este evanghelică, având însă și câteva caracteristici specifice. Mișcarea Fraților a preluat unele idei teologice de la John Wycliff, de la Puritanism și de la Metodismul întemeiat de John Wesley.” (p. 17)

“Sub influenţa pietismului european, John Wesley (1703-1791), ajutat de fratele său Charles, au format Clubul Sfânt de la Oxford, în care ei studiau Biblia și se rugau împreună cu alți studenți. Datorită accentului pus pe metodă și disciplină, ei au fost numiți “Metodişti”. Smith consideră că Mișcarea Fraților a luat de la Metodiști seriozitatea și legalismul. El scrie:

Din nefericire, adepții lui Wesley care s-au separat de biserică au format confesiunea Metodistă, dezvoltând o formă de pietism care a condus la legalism și sectarism. […] Copiilor li se interzicea chiar să se joace, pentru ca ei să fi sfinţi şi serioşi tot timpul. Această pietate legalistă, deşi niciodată atât de extremă, a afectat credincioşii din perioada timpurie a Mişcării Fraţilor. (Nathan DeLynn Smith, Roots, Renewal and the Brethren, Hope Publishing House, Pasadena, CA, 1986)

Creștinii după Evanghelie din România au preluat de la Metodiști, prin Mișcarea Fraților, seriozitatea, dar nu și sectarismul, ei fiind foarte deschiși să colaboreze cu alți creștini, mai ales în perioada interbelică.” (p. 19-20)

Un răspuns to “Cine sunt creștinii după Evanghelie? (2)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: