Cine sunt creștinii după Evanghelie? (7)

cine-sunt-crestinii-dupa-evanghelie-180

Cine sunt creștinii după Evanghelie? – Ieremia Rusu, Editura Didactică și Pedagogică, București, 2011, 357 p.

“Doctrina despre Duhul Sfânt a Bisericilor Creştine după Evanghelie din România s-a modelat și dezvoltat prin confruntarea teologică cu doctrinele specifice ale mișcării penticostale și carismatice. La sfârșitul perioadei comuniste, această doctrină era cristalizată, având următoarele învățături principale.

La sărbătoarea Cincizecimii, după înălțarea în glorie a Domnului Isus Hristos, Duhul Sfânt s-a pogorât pe pământ, pentru a lucra într-un mod special în inima omului și în Biserică.

Pentru mântuirea omului, Duhul Sfânt convinge pe om de păcat, de neprihănire și de judecată. Pentru cel care nu respinge această lucrare inițială și decide să se încreadă în Domnul Hristos pentru mântuirea lui, Duhul Sfânt face cinci lucrări simultane, instantanee și irepetabile: botezul cu Duhul Sfânt, prezența Duhului, nașterea din Duhul, pecetluirea cu Duhul Sfânt și ungerea cu Duhul. Aceste cinci operații sunt definitive. Doctrina despre Duhul Sfânt a Bisericilor Creștine după Evanghelie neagă ideea că botezul cu Duhul Sfânt ar fi o experiență ulterioară nașterii din nou. Creștinii după Evanghelie fac distincție între aceste cinci lucrări ale Duhului lui Dumnezeu, deși ele sunt simultane și instantanee. Prin aceasta se evidențiază mai bine bogăția mântuirii căpătate de om prin credința în Domnul Isus Hristos.

A șaptea operație a Duhului Sfânt este plinătatea Duhului, care începe la nașterea din nou, dar care continuă toată viața credinciosului, fiind progresivă. Plinătatea duhului nu este o stare de extaz, de transă, ci o viață din abundență în Domnul Hristos, controlată de Duhul Domnului.

În Biserică, Duhul lui Dumnezeu a lucrat de la începuturile ei, chiar din ziua Cincizecimii când S-a pogorât pe pământ. Prin lucrarea Sa din acea zi, ai crezut în Domnul Isus Hristos peste trei mii de persoane, constituindu-se astfel Biserica primară.

Duhul Sfânt dă daruri spirituale fiecărui credincios. O parte dintre acestea sunt daruri-semne, care nu se mai manifestă în prezent, căci au fost date în perioada Bisericii primare, pentru a autentifica mesajul apostolic pe care s-a fondat credința creștină. Darul vorbirii în limbi este capacitatea de a vorbi într-o limbă străină, omenească, fără ca cel care vorbește să o fi învățat înainte. Acest dar nu este o caracteristică obligatorie a vieții creștine.” (p. 123-124)

Un răspuns to “Cine sunt creștinii după Evanghelie? (7)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: