Comentariu pe Facebook – 13 iunie 2013

Dana Sisoev a ridicat următoarea chestiune pe Facebook (și s-au adunat peste 70 de intervenții):

„Mă lupt cu o întrebare de cam multişor şi aş aprecia dacă mi-aţi scrie părerea voastră: Am datoria MORALĂ să respect regulile de circulaţie rutieră?”

Iată comentariul meu:

Dana, ai datoria morală de a plăti amenzile… :) Abia aici începe lupta morală, la atitudinea față de consecințele infracțiunilor pe care le comitem. David nu s-a oprit la curvie, a ajuns la CRIMĂ! Și, o chestiune foarte gravă, și-a pervertit ființa făcînd planuri nemernice… (mai sînt destule personaje biblice cu astfel de reflexe) Şi-a pierdut, astfel, libertatea de a fi cine era… Nu contează cîte amenzi plătim, ci dacă ne-am pierdut libertatea de a fi cine sîntem… Nu contează cîte ore stăm pe Facebook, ci dacă ne-am pierdut…

Contează şi modul în care e definit păcatul. Pocăiţii cam exagerează cu moralismul lor, dar, pe de alta parte, şi cu o definiţie slabă a păcatului. În discuţiile de pînă acum de aici s-a menţionat însă şi aspectul subiectiv al definirii păcatului: Dacă MIE conştiinţa (ține-o trează, Doamne!) îmi spune că ceea ce fac e păcat (că merg cam încet cu mașina și o să adorm la volan), EU sînt cel care augmentez conceptul de păcat. Cu alte cuvinte, nu sîntem datori doar MORAL, ci și SPIRITUAL.

Dacă vom fi atenți PREA MULT la regulile stabilite / impuse de stat, școală, biserică, ne pierdem libertatea ființială! Înaintea oricăror legi e Legiuitorul, iar omul e făcut după chipul și asemănarea Lui. Așadar, să respectam cîte reguli putem, dar nu în detrimentul potențialului spiritual al ființei umane, coroana Creațiunii.

Așadar, Dana, ca să nu simplificăm chestiunile astea: Ai datoria MORALĂ să plătești amenzile, dar s-ar putea să te trezești datoare SPIRITUAL să nu le plătești… :)

Literatura de vîrf și filmele de artă tocmai asta abordează: conflictele interioare ale oamenilor, ale unora care ar vrea să împace și capra și varza…

Ce spirit liber e McMurphy din Zbor deasupra unui cuib de cuci, în contrast cu asistenta șefă, a cărei datorie este, nu-i așa?, să vegheze la respectarea regulilor… :)

Un răspuns to “Comentariu pe Facebook – 13 iunie 2013”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: