Agenda evanghelică – Iulie (1)

Trei evenimente majore fac din Oradea cap de afiș al agendei evanghelice în prima săptămînă din iulie: comemorarea lui C.S. Lewis, concertul aniversar de 20 de ani al corului Deo Gloria și „autosuspendarea” pastorului Marius Cruceru.

C.S. Lewis

Un weekend cu C.S. Lewis se numește ciclul de întîlniri la care va fi prezent Jerry Root, profesor la Wheaton College, la Biserica Impact, la Biblioteca Județeană și la Bookcafe. În 4 iulie Jerry Root a fost invitatul unui forum, la Universitatea de Vest din Timișoara, cu tema C. S. Lewis şi problema răului.

În mod fericit, la comemorarea a 50 de ani de la moartea lui C.S. Lewis, cultura română are destule lucrări ale lui traduse în românește, majoritatea apărute la editurile Humanitas şi RAO. Teofil Stanciu a prezentat deja o listă cu titlurile respective.

Deo Gloria

Corul DEO GLORIA a fost înființat în anul 1993 de către Ovidiu Niculaș, fiind format la început în mare parte din studenți și absolvenți ai universităților din Oradea. A fost în 18 turnee în Europa și 2 turnee în Statele Unite ale Americii. Au apărut 9 albume audio și video cu Corul Deo Gloria.

Zilele trecute am intrat într-una din cele două librării din Oradea care aveau bilete de vînzare la concertul aniversar din 6 iulie (și ăștia de la Deo Gloria, taman de ziua mea s-au găsit să-și sărbătorească majoratul) și am întrebat cît costă. 70 lei!

70 de lei?!?, am exclamat, rămînînd… mască. Dar cine se cred, Madrigal?, am adăugat.

La concertul lui Michael W. Smith de la Brașov din 2010 au fost bilete și de 40 de lei, nu doar de 70, 100 și 140 lei.

Biletele la concertul celebrei formații Gaither Vocal Band de la București din 2011 au fost între 55 și 175 de lei.

Din păcate, cu cîteva zile înainte de concertul aniversar, pe pagina de Facebook Corul Deo Gloria (doar 250 de aprecieri) a fost anunțată anularea concertului aniversar și reprogramarea pentru 12 octombrie.

Totuși, în 6 iulie va avea loc un Concert Avanpremieră cu intrare liberă, la 19.30, la Biserica Baptistă Harul.

În 29 iunie a fost afișat pe YouTube Flashmob DEO GLORIA Timișoara, dar are doar 2.000 de vizualizări.

Flash Mob BBSO – 1 Decembrie 2012 a adunat în cîteva zile 100.000 de vizualizări (iar în prezent a ajuns la peste 200.000).

Marius Cruceru

În 30 iunie, Marius Cruceru și-a anunțat pe blogul său „autosuspendarea” din slujirea pastorală, subiectul devenind rapid chestiunea zilei atît pe blog, unde sînt deja aproape 200 de comentarii, cît și în discuțiile baptiștilor și penticostalilor orădeni, și nu numai.

Nu există o astfel de procedură în Statutul Cultului Baptist, astfel că gestul la care a recurs Marius Cruceru va da ceva bătăie de cap pînă i se va găsi locul în istoria postdecembristă a evanghelicilor români.

Din păcate, comentatorii, mai mult sau mai puţin uimiţi, dezamăgiţi sau dimpotrivă, dezorientați sau pur și simplu îndurerați de gestul lui Marius Cruceru, nu reușesc să integreze chestiunea într-un context mai amplu. De fapt, miza acestei chestiuni nu este una legată de o persoană. De fapt, miza e, pur și simplu, viitorul evanghelicilor orădeni. Din această perspectivă, MODUL ÎN CARE A COMUNICAT Marius Cruceru decizia sa este o mostră de manipulare din arsenalul sistemului emanuelist.

Alte evenimente

Tot la Oradea au loc, în aceste zile, și alte evenimente:  Conferinţa “Duhul Sfânt nu e de vânzare”, la Biserica Betania, și Concursul biblic “Talantul în negoţ”, faza națională, iar din 8 iulie începe Școala de vară GO MEDIA la Colegiul Biblic Est European.

Însă evenimentul la care mi-aș fi dorit să fiu prezent are loc la Hunedoara: Lansare de carte: În coaja semnului de întrebare, de Ruben Bucoiu. Am sperat și sper în continuare că poetul hunedorean, care își lansează în această seară primul volum de poezii, va fi cel care ne va mîngîia de pierderea lui Ionatan Piroșca. Îmi și notasem ce legături am cu trenul, dar, din mai multe motive, a trebuit să renunț la ideea de a mă plimba cu trenul și am decis să stau, fain-frumos, în Oradea, unde sînt zilele acestea destule evenimente, precum am menționat.

Pentru cîteva zile, Tony Anthony e în România: Cluj, Marginea (Suceava), Baia Mare. Cartea sa, Îmblânzirea tigrului, a apărut în românește acum cîțiva ani, prezentînd remarcabila poveste adevărată a fostul campion mondial de Kung Fu.

În prima săptămînă din iulie încep mai multe turnee:

Speranța (6-21 iulie)
Continental Young (5-14 iulie)
Continental Kids (7-14 iulie)
Hristic (5-28 iulie)

După cîteva zile în Bulgaria, Turneul Eldad se desfășoară în România (1-8 iulie), Ucraina (13-17 iulie), Serbia (26-28).

Să mai zică cineva că pocăiții nu o țin tot într-o veselie…

Publicitate

Un răspuns to “Agenda evanghelică – Iulie (1)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: