Argument pentru Dumnezeu (5)

argument-pentru-dumnezeu-180

Argument pentru Dumnezeu – Timothy Keller, Editura Kerigma, Oradea, 2013, 296 p.

“Creștinismul are și reputația de a fi o cămașă de forță din punct de vedere cultural. Fără să o spună direct, acesta îi obligă pe oameni din culturi diverse să intre în aceeași matriță. Creștinismul este perceput drept un dușman al pluralismului și multiculturalismului. În realitate, creștinismul s-a adaptat mai ușor (și poate și de o manieră mai puțin distructivă) la diverse culturi decât secularismul și multe alte sisteme de gândire.

Modelule expansiunii creștinismului diferă de acela al oricărei alte religii. Centrul și majoritatea populației islamice se află în continuare pe locul originii sale – Orientul Mijlociu. Ținuturile străvechi care au fost centrele demografice ale hinduismului, budismului și confucianismului au în continuare același statut. Prin contrast, creștinismul, fiind dominat la început de evrei, și-a avut centrul la Ierusalim. Mai târziu, ajuns să fie dominat de greci, și-a avut centrul de influență în zona Mării Mediterane. Și mai târziu, credința a început să fie primită mde către barbarii din nordul Europei și, astfel, creștinismul a ajuns să fie dominat de europenii occidentali și, mai apoi, de nord-americani. Astăzi, cei mai mulți creștini din lume trăiesc în Africa, America Latină și Asia. În viitorul nu foarte îndepărtat, creștinismul își va avea centrul în emisferele sudică și răsăriteană. […]

Un exemplu interesant de adaptare culturală este propria mea biserică, Redeemer Presbyterian Church, din Manhattan, New York. Creșterea sa în această zonă i-a surprins pe observatori, ba chiar i-a şocat. Sunt întrebat mereu, “Cum reuşeşti să ajungi la mintea şi inima atâtor mii de adulţi tineri într-un loc atât de secular cum este acesta?” Răspunsul este că în New York City creștinismul a făcut ceea ce a făcut în oricare alt loc în care s-a extins; s-a adaptat foarte bine și de o manieră categorică la cultura înconjurătoare, fără însă a-și compromite doctrina.

Doctrinele fundamentale ale Bisericii Redeemer – dumnezeirea lui Hristos, infailibilitatea Bibliei, necesitatea nașterii din nou din Duhul prin credința în moarte ispășitoare a lui Hristos – sunt în armonie cu credința adevărată a bisericilor evanghelice și penticostale din Africa, Asia, America Latină și a celor din sudul și din vestul mijlociu al Statelor Unite. Adesea, această credință ne plasează pe o poziție de conflict cu concepțiile și practicile multora dintre concitadinii noștri. În același timp însă, ca biserică am îmbrățișat cu bucurie multe aspecte ale culturii urbane, pluraliste în mijlocul căreia funcționăm. Subliniem importanța atei, apreciem diversitatea rasială, accentuăm importanța luptei pentru dreptate în metropolă pentru toți locuitorii săi, și comunică în limba și cu sensibilitatea culturii noastre citadine. […]

Contrar opiniei generale, creştinismul nu este o religie occidentală care distruge culturile locale. Ba chiar despre creştinism se poate spune că a îmbrăcat forme culturale mult mai diverse decât au făcut-o alte credințe. Creștinismul a adăugat moștenirii sale elemente de înțelepciune profundă din culturile iudaică, greacă și europeană și, pe parcursul următoarelor câtorva sute de ani, va fi modelat în continuare de culturile africană, latino-americană și asiatică. Creștinismul poate într-adevăr deveni “cea mai largă viziune asupra lumii”, dar fiind faptul că la conducerea lui pot accede oameni de orice limbă şi din orice seminţie şi neam.” (p. 62-67)

Un răspuns to “Argument pentru Dumnezeu (5)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: