Dumbrava minunată (1)

În decembrie 2011, la Gala sufletelor mari, am vizionat, cu ochii mari și inima strînsă, un reportaj despre inițiativa lui Viorel Pașca din Dumbrava, jud. Bihor, de a ajuta oameni foarte săraci, bolnavi şi lăsaţi de izbelişte. În 2008 erau 30, în 2011 erau 65, acum sînt aproape 120.

Anul acesta l-am reîntîlnit pe Viorel Pașca pe Facebook, scriind despre zilele din ceea ce putem numi Dumbrava minunată, căci minunată este SPAȚIALITATEA creată acolo, un spațiu al omeniei și al bunătății consecvente despre care de obicei oamenii cred că există doar în romane și în filme…

Puține mesaje citesc pe Facebook cu atîta interes și emoție precum cele ale lui Viorel Paşca.

Astăzi, cu permisiunea lui Viorel Pașca, inaugurez rubrica „Dumbrava minunată”, unde voi prelua mesaje din contul său Facebook.

Iată ce scrie azi:

„Azi au mai decedat două din persoanele îngrijite la noi. Au murit departe de familii, în vârstă şi grav bolnave, fără ca cineva să verse o lacrimă la căpătâiul lor, lăsând în urmă doar o cruce de fier şi un nume scris care nu înseamnă mare lucru pentru cei din jur. Un altul, grav bolnav, externat din spital în urmă cu două săptămâni se zbate între viaţă şi moarte, nedorit şi neprezentând interes pentru nimeni. E cumplit de dureros gândul că după o viaţă întreagă în care relaţionezi şi te intersectezi cu sute sau mii de oameni poţi ajunge într-o zi singur, între străini nepăsându-i nimănui de tine iar moartea ta să fie doar un fapt banal, neimportant şi fără ecou. Pentru mulţi pare un scenariu sumbru şi n-ar fi corect dacă n-aş aminti şi partea frumoasă sau cel puţin remarcabilă a celor ce se întâmplă. Faptul că azi au oprit aici doi tineri proaspăt căsătoriţi care după nuntă au hotărât să aducă alimente în valoare de 200 – 300 de lei pentru oamenii bolnavi, sau că cei aproape 120 de “pacienţi” beneficiază zilnic de hrană, medicaţie şi îngrijire ne face să realizăm că societatea “bolnavă” în care trăim are şi “elemente” sănătoase, cu iniţiativă, caracter şi un spirit de solidaritate bine conturat. Sigur, noi spunem şi susţinem că “Dumnezeu poartă de grijă”. Da, El face acest lucru folosindu-se de oameni, majoritatea necunoscuţi de noi, dar cunoscuţi şi călăuziţi de El. În această săptămână au mai venit trei “cazuri”, fiecare cu povestea lui, cenuşie şi tristă, poveste care te face să realizezi datoria şi responsabilitatea care-ţi revine, conştient fiind că “a da” este cu adevărat mai bine decât “a primi”. Datorită caniculei, munca la casa din Râpa a fost destul de greoaie reuşind totuşi să dăm în folosinţă încă două camere. Nevoia de locuri libere însă este acută şi de actualitate dar sperăm că într-un fel sau altul vom găsi şi o soluţie în acest sens. În urmă cu puţin timp, ne-am despărţit de pastorul şi tinerii unei biserici din Ceica care au ales să petreacă câteva ore alături de cei bolnavi din Dumbrava şi Tinca, fapt pentru care le mulţumesc din nou. Şi iată-ne la începutul unei noi săptămâni în care dorim să fiţi binecuvântaţi şi cu adevărat să fiţi o binecuvântare.”

3 răspunsuri to “Dumbrava minunată (1)”

 1. Florica Purice Says:

  ma intereseaza adresa dumneavoastra daca ie posibil

 2. alincristea Says:

  Sînt Alin Cristea, din Oradea, eu pun articole pe Internet.

  Bănuiesc că doriți adresa lui Viorel Pașca.

  Pe Facebook: https://www.facebook.com/viorelpasca82/about

  Acolo puteți cere adresa / adresa email.

  Tot acolo e menționat numărul de telefon al lui Viorel Pașca: 0751 022 191

 3. Alin Cristea Says:

  A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: