Argument pentru Dumnezeu (13)

argument-pentru-dumnezeu-180

Argument pentru Dumnezeu – Timothy Keller, Editura Kerigma, Oradea, 2013, 296 p.

“Doctrina creștină cu privire la păcat, corect înţeleasă, poate fi o foarte bună resursă pentru speranţa umană. Dar ce este această doctrină?

Soren Kirkegaard, cunoscutul filozof danez, a scris în anul 1849 o carte fascinantă, de scurtă întindere, intitulată The Sickness Unto Death [Boala de moarte, Humanitas, Bucureşti, 2006]. În cartea aceasta el defineşte “păcatul” într-un mod care își are rădăcina în Biblie, dar care, de asemenea, este accesibil omului contemporan. “Păcatul este: în disperare, să nu vrei să fii tu însuţi înaintea lui Dumnezeu… Credința este: să fii tu însuți, să-ți dorești să fii tu însuți, o astfel de atitudine fiind puternic și transparent înrădăcinată în Dumnezeu.” Păcatul este refuzul disperat de a-ți găsi adevărata identitate în relația cu Dumnezeu și în slujirea Lui. Păcatul este încercarea de a-ți făuri un sine, de a-ți găsi o identitate separat de Dumnezeu.

Ce înseamnă aceasta? Orice om își capătă identitatea, sentimentul că este o ființă unică și care are valoare, de undeva sau de la ceva. Kierkegaard afirmă că ființa umană este astfel concepută încât nu doar să creadă în Dumnezeu la modul general, ci să-L iubească așa cum nu mai iubește pe nimeni altcineva, să-L aibă pe El în centrul vieții mai presus de orice altceva, și să-și construiască identitatea pe El. Orice altceva în afară de aceasta este păcat.

Cei mai mulți oameni văd păcatul în primul rând ca pe o “încălcare a poruncilor divine”, dar Kirkegaard scoate în evidență faptul că prima dintre Cele Zece Porunci este “să nu ai alţi Dumnezei în afară de Mine.” Prin urmare, potrivit Bibliei, păcat nu înseamnă doar înfăptuirea de lucruri rele, ci, în primul rând, a face din lucrurile bune lucruri de bază. Păcat este a căuta să dobândești un sentiment al identității de sine prin plasarea pe o poziție centrală în viața ta sub aspectul semnificației, al scopului și fericirii orice altceva în afară de relația ta cu Dumnezeu.” (p. 182-183)

Un răspuns to “Argument pentru Dumnezeu (13)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: