Argument pentru Dumnezeu (14)

argument-pentru-dumnezeu-180

Argument pentru Dumnezeu – Timothy Keller, Editura Kerigma, Oradea, 2013, 296 p.

“Între modul în care alte religii ne spun să căutăm mântuirea şi acela prezentat în evanghelia lui Isus există o diferenţă majoră şi fundamentală. Toate celelalte credințe importante au fondatori care îi învață pe oameni calea spre mântuire. Singur Isus Hristos a spus despre această cale spre mântuire că aceasta este El Însuși. Această diferență este atât de importantă, încât chiar dacă creștinismul poate fi considerat o religie în sensul larg al termenului, pentru scopul discuției, în acest capitol, vom folosi termenul de “religie” când ne vom referi la “mântuire prin efort moral” şi acela de “evanghelie” când ne vom referi la “mântuire prin har”.” (p. 194-195)

“Principala diferenţă este aceea de motivaţie. În religie, ceea ce ne motivează să respectăm standardele divine este teama. Credem că dacă nu ascultăm, vom pierde binecuvântarea lui Dumnezeu, în viața aceasta și în viața veșnică. În evanghelie, suntem motivați de recunoștința pentru binecuvântarea pe care deja am primit-o ca rezultat al lucrării lui Hristos. În vreme ce moralistul este obligat să asculte, motivat de teama de a nu fi respins, creștinul se grăbește să asculte, motivat fiind de dorința de a se face plăcut Celui care Și-a dat viața pentru el și de a-I semăna.” (p.199-200)

“Religia, moralistă prin excelenţă, formează în adepții săi convingerea că dacă trăiesc o viață corectă, Dumnezeu (și oamenii) le datorează respect și prețuire. Ei cred că merită o viață cât se poate de bună, fericită. Dacă însă începe să le meargă prost, moraliștii sunt cuprinși de o mânie care îi incapacitează. Într-o astfel de situație, ori se vor înfuria pe Dumnezeu (sau pe “univers”), pentru că, îşi spun ei, întrucât trăiesc mai moral decât ceilalţi, s-ar cuveni să ducă o viață mai bună, ori vor deveni foarte mânioși pe ei înșiși, incapabili de a se debarasa de sentimentul că nu trăiesc ala cum ar trebui sau că nu se ridică la înălțimea standardelor. Evanghelia însă îi oferă omului posibilitatea de a scăpa din spirala resentimentului, a autoacuzării și disperării atunci când în viață apar dificultăți. Omul care îmbrățișează evanghelia știe că premisa fundamentală a religiei – anume că dacă trăiești moral, lucrurile îți vor merge bine – este greșită. Isus a fost cea mai morală persoană care a trăit vreodată pe pământ, și cu toate acestea a dus o viață în care a simțit din plin lipsurile, respingerea, nedreptatea și chiar tortura.” (p. 201-202)

Un răspuns to “Argument pentru Dumnezeu (14)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: