CĂRȚI (10): Mcdonaldizarea societății

mcdonaldizarea-societatii

Mcdonaldizarea societății – George Ritzer, ediția a 2-a, Editura Comunicare.ro, București, 2011

Jonathan H. Turner, Universitatea of California: “McDonaldizarea societăţii este una dintre cele mai importante şi influente cărţi apărute în ultimii cincizeci de ani. […] O dată cu începutul secolului XXI, iraţionalitatea raţionalităţii a devenit atît de evidentă încît a avut drept efect coagularea unor adevărate mişcări ce se opun eficienţei, controlului şi calculabilităţii care definesc modelul McDonald’s. Cartea lui Ritzer este în acelaşi timp opera unui analist şi a unui profet, o operă care rămîne cît se poate de autentică.”

Selecții din carte:

“În pofida a ceea ce afirmă propaganda restaurantului McDonald’s şi în pofida încrederii care i se acordă, restaurantele fast-food şi clonele din alte zone ale societăţii nu sînt sisteme rezonabile şi nici măcar cu adevărat raţionale. Ele generează multe dezavantaje pentru clienţi, cum ar fi o paradoxală sporire a eficienţei, costuri mai mari, o distracţie iluzorie şi o falsă calitate, prietenii înşelătoare, sentimentul dezvrăjirii lumii, ameninţări la adresa sănătăţii şi a mediului înconjurător, omogenizare şi dezumanizare. Mcdonaldizarea are unele avantaje, dar aceste aspecte iraţionale le contrabalansează şi chiar le depăşesc. Recunoaşterea acestor elemente iraţionale este esenţială, pentru că cei mai mulţi dintre noi nu am avut parte de altceva decît de o avalanşă de superlative prin care sistemele mcdonaldizate se descriu pe ele însele şi îşi susţin interesele.”

“Trăim într-o lume din ce în ce mai previzibilă. Pe mulţi dintre noi aceasta ne nelinişteşte şi am ajuns să aşteptăm şi chiar să pretindem previzibilitate. Totuşi, o lume previzibilă poate cu uşurinţă să devină plictisitoare. Şi, dacă încercăm să scăpăm de ea, s-ar putea să descoperim că înseşi zonele pe care oamenii le asociază cu evadarea au devenit foarte previzibile, Plictiseala poate fi o ameninţare mai serioasă decît un strop de imprevizibilitate.”

“Lista următoare conţine sugestii pentru cei care doresc să lupte împotriva mcdonaldizării. Unele din acestea sînt oferite în registru ironic, deşi nu ar trebui să pierdem din vedere faptul că mcdonaldizarea este o problemă serioasă.

Dacă trebuie să locuiţi într-un apartament sau într-o casă tip, umanizaţi-le şi individualizaţi-le. […]

Dacă trebuie să folosiţi serviciile, frecventaţi instituţii neraţionalizate şi fără francize. De exemplu, schimbaţi-vă singuri uleiul la motor. […]

Atunci cînd se iveşte o urgenţă medicală minoră, care vă trimite cu gîndul la McDoctor sau la McDentist, rezistaţi tentaţiei şi mergeţi mai bine la doctorul din vecini, de preferat unul care practică pe cont propriu. […]

Evitaţi cursurile care se încheie prin teste cu răspunsuri scurte, evaluate de calculator. Dacă nu puteţi evita un asemenea examen, faceţi semne în afara căsuţelor şi răsuciţi marginile foilor astfel încît calculatorul să nu le poată citi. […]

În următoarea vacanţă, mergeţi numai într-un singur loc şi încercaţi să cunoaşteţi cît se poate de bine locul şi oamenii lui. […]”

Postări din seria CĂRȚI

Dicționarul comunismului
100 de alimente pentru o viață sănătoasă
Ecranul global
Arhipelagul Gulag
Numele trandafirului
Don Quijote de La Mancha
Şi totuşi Biblia are dreptate
Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste
Omul recent

Un răspuns to “CĂRȚI (10): Mcdonaldizarea societății”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: