Un comentariu pe Facebook – 9 septembrie 2013

Cineva a întrebat pe Facebook dacă e corectă afirmația următoare:

„Nu ar fi bine să transformăm duminicile la biserică în consiliere și asistență socială.”

A fost făcută următoarea precizare pe Facebook:

„La biserică fusese invitată o persoană care avea nevoie concretă de ajutor / consiliere din partea cuiva care se pricepe la aşa ceva. Refuzul ajutorului a fost motivat prin cele de mai sus.”

Iată comentariul meu:

1. Sînt de acord că deseori instituția eclesială își pierde suflul din pricina antrenamentelor pentru rezultatul spectacular de duminica.

2. Consilierea și asistența socială sînt deja termeni destul de pretentioși. În nici un caz ÎNCHINAREA și coeziunea comunitară nu trebuie să fie secundare. Consilierea și asistența socială se pot face 6 zile pe săptămînă! Dar ar trebui să fie rezultatul concret al învățăturii creștine, care de obicei se dă duminica.

3. Dacă se pune problema consilierii și asistenței sociale pentru cei care vin la biserică, de ce să nu se pună MAI ÎNTÎI chestiunea pentru cei care NU vin: cei care sînt bolnavi și cei care sînt la închisoare. Așadar, accentul se mută de pe ziua / programul ghetoului de duminica pe alte zile și alte locații.

4. Nu toată biserica se ocupă în același timp de aceleași lucrări. E de ajuns ca doi să meargă la închisoare, doi la spital, doi la Primărie, doi la pompieri, doi la inspectoratul școlar, doi la Alianța Evanghelică (unde o fi asta?), doi să facă poezii, unul să compună s.a.m.d.

Dacă privim la biserică ca la o organizație pierdem din vedere dimensiunea ei cea mai importantă, cea de Mireasă a lui Hristos și de Templu al Duhului Sfînt.

De asemenea, dacă ne grăbim să pretindem soluții la probleme concrete, pierdem din vedere complexitatea acestei instituții divino-umane.

Avem și exemplul unor biserici din Occident, care pun mai degrabă accent pe asistența socială decît pe doctrine și practica eclesial-dogmatică. Pare mult mai la îndemînă întrajutorarea decît reflecția teologică…

S-ar putea ca exemplul pe care l-ai dat să fie, într-adevăr, spre rușinea bisericii respective. Dar nu pe Facebook se rezolvă astfel de probleme. Și mai ales nu cu o atitudine de indignare, provocare sau exasperare.

La cît sîntem de egoiști, fiecare am vrea să fim băgați în seamă, fie durerea cît de mică… :)

Și despre dureri chiar că știu cîte ceva… :)

Fiecare comunitate își gestionează resursele… :)

Ba, mai mult, unele biserici le ajută și pe altele…

Încă sper că nu lăsăm comuniunea doar pe ziua de duminica… :)

Faptul că reușim să comunicăm pe Facebook astfel de chestiuni face parte din comuniune…

Am și scris anul acesta că cei care ați fost, într-un fel sau altul, alături de mine pe Facebook în situațiile grele prin care am trecut m-ați ajutat, precum ar fi trebuit să o facă biserica din cartier și nu a făcut-o…

Propun, la fel cum am făcut-o și acum 15 ani, să-i băgăm în seamă pe oameni nu doar cînd suferă, ci și cînd se bucură… :)

De aceea a zice La mulți ani! cuiva poate deveni o binecuvîntare, la fel cum un pahar de apă dat în numele Domnului înseamnă binecuvîntare, nu doar H2O.

Biserica, în multe feluri, face deja consiliere și asistență socială… Doar că sînt cazuri și cazuri… Necazuri și necazuri… Uneori e nevoie de 100.000 euro pentru un transplant în străinătate pentru un copil… Care biserică poate strînge o așa sumă?… Dar dacă a investit în relații și în tehnici de relaționare, poate, din verigă în verigă, se va găsi, altundeva, ajutorul necesar… Dacă îngăduie Dumnezeu.

Am trecut prin destule in ultimii ani, ca să știu că oricît de sărac ar fi, un creștin întotdeauna este bogat.

Un creștin poate fi binecuvîntare în cele mai neașteptate moduri.

Un răspuns to “Un comentariu pe Facebook – 9 septembrie 2013”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: