Ieri am lăsat un comentariu pe blogul lui Andrei Croitoru – care se prezintă astfel: „Mi-am luat licența în teologia la UEO Oradea + 1 an de master la seminarul CENTRAL din Arad. […] Momentan slujesc în Biserica baptistă de acasă (Fălticeni).” – la articolul Cărți care mi-au schimbat viața, care conține 23 de titluri, de următorii autori:
Jonathan Edwards – 3 titluri
Martyn Lloyd-Jones – 3 titluri
Francis Chan
David Platt
Richard Sibbes
C. J. Mahaney
Jock Purves
J.C. Ryle
John Piper – 2 titluri
A. W. Tozer – 3 titluri
John Owen
Paris Reidhead
Matthew Mead
James A. Stewart
Leonard Ravenhill
Dietrich Bonhoeffer
Iată comentariul meu:
Încearcă cărți mai consistente, autori consacrați, recunoscuți pentru modul în care și-au pus amprenta asupra gîndirii evanghelicilor: C.S. Lewis, Francis A. Schaeffer, J. I. Packer, Richard J. Foster, F. H. Henry, John Stott, Philip Yancey, Rick Warren.
http://rotundu.wordpress.com/cartile-evanghelicilor
Și nu doar autori de limbă engleză.
Unde sînt… românii? Nu e normal să ne marcheze cărți scrise în limba română, căreia îi putem pricepe subtilitățile și profunzimea?
Desigur, e ciudat cum atîtea cărți care i-au influențat pe creștini de-a lungul secolelor nu îi influențează pe… evanghelici.
Cam inculți pocăiții…
Comentariul nu a fost afișat… :)
Probabil că ultima chestiune să fi fost prea tare pentru tînărul din Fălticeni… :)
De MULTE ori am procedat așa în comentarii, fie pe bloguri, fie pe liste de discuții, celor care oricum nu vor să dialogheze le dau motiv să nu o facă, de asemenea, se poate remarca lesne că nu vreau să-mi dobîndesc o imagine publică confortabilă sau un loc căldicel în blogosfera evanghelică…
Dar putea să modereze ultimul rînd, nu?, și să lase numele acelea, că doară nu eu le-am așezat în listă, eu doar am căscat ochii… Cu ceva ani mai repede, e adevărat… :)
La Petroșani, unde am locuit pînă la 28 de ani (1995), doară nu știam eu prea multe despre ce autori au avut influență asupra evanghelicilor și asupra creștinilor… Dar m-am informat între timp…
În schimb, ce replică are tînărul Andrei Croitoru?
„Domnule Alin Cristea,
Mulțumesc de sfaturi dar, întrucât nu cred într-un dialog cu dumneata, mă lipsesc cu drag de el.”
(M-a vexat… M-a bulversat… Vă rog, dacă mai sînteți 2-3 care mai credeți într-un dialog cu mine, dați-mi de știre, am putea chiar să ne organizăm într-un grup de sprijin pentru anxiosul Alin Cristea…)
Ciudat, dar răspunsul meu a fost afișat:
Nu stiu de unde ți-a venit ideea că ai fi în vreun dialog cu mine… :)
IDEEA e să fii în dialog cu ăștia pe care ți i-am semnalat…
Că nu e de ajuns să citești ce îți place, ci ceea ce TREBUIE…
Absolvent de teologie…
Și nici nu i-am zis de D.A. Carson, N.T. Wright, Ravi Zacharias, Frank Viola, Niebuhr, Geisler (sau Scott B. Rae – (p)”referatul” lui Paul Negruț)…
Nici o carte de Wurmbrand? Nici una de Țon?…
Mă-ntrebam dacă decanul Facultății de teologie de la Universitatea Emanuel, cunoscutul (ne)blogger Marius Cruceru, a făcut o listă de cărți de-astea – lectură obligatorie, sau a finalizat doar proiectul Cartenstein?
Pe Paul Negruț oare ce cărți l-au influențat? (să știm să ținem următoarele generații departe de ele, că uite ce-a ieșit… Și ce absolvenți de teologie ies… Vorbesc în limbi… NUMAI în limbi englezești… Există și dubla specializare lb. englezească-lb. emanuelească)
19 octombrie 2018 la 18:22
A republicat asta pe RoEvanghelica.