BETEL (7)

betel-180

BETEL: Construcția Casei lui Dumnezeu în timpul comunismului ateu – Petru Lascău, Lascau Petru Publishing, Phoenix, Arizona, 2013, 301 p.

“La terminarea instalaţiei de încălzire am primit prin poștă o nouă amendă de 3000 de lei, pentru lucrări neautorizate de instalații. Cu această amendă, cei de la primăria orașului Oradea voiau să ne spună că nu erau în necunoștință de ceea ce făceam noi.

Știam că eram urmăriți tot timpul de către Securitate.

Am plătit imediat amenda la primărie și cu aceasta n-am mai auzit nicio vorbă de l autorități. […]

Aveam acum, ca prin miracol, cea mai mare sală din oraş. Încăpeau acum pe băncile care ne sosiseră executate de un frate tâmplar dintr-un sat din apropiere Oradiei, aproximativ 1200 de oameni. E adevărat că destul de înghesuiți, dar eram așa de obișnuiți cu această lipsă de confort, încât nu ne mai deranja.

Până la construcția sălii de sport din Ioșia, biserica noastră a fost cea mai mare sală publică din oraș. Dar aveam un Dumnezeu mare și bun cu noi. Mâna Lui era locașul pe care îl construisem pentru El și Împărăția Sa.

Nu știam cum să-I mulțumim Domnului pentru clădirea noastră. Era deja plină, încă din primele duminici după terminarea ei.

Marţea seara aveam întrunirea tineretului. Sala se umplea uneori doar de tineri, dornici să înveţe Cuvântul lui Dumnezeu, să se roage și să-L caute pe Domnul. Serile acelea au fost un timp de întâlnire cu Dumnezeu pentru foarte mulți tineri din oraș. Întâlnesc și azi, prin călătoriile mele în America, România sau țările Europei, credincioși, frați și surori, care își aduc aminte de serile de marțea de pe strada Ion Ghica. Pentru mulți dintre ei, serile acelea au fost punctul de cotitură al vieții lor.

Peste toată bucuria noastră de izbânda pe care ne-o dăduse Domnul, plutea umbra respingerii din partea fraților noștri din conducerea Cultului sau a Filialei. Nu treceau pragul bisericii nici măcar din curiozitate, să vadă ce am făcut. Se temeau ca nu cumva să le fie numele asociate cu noi. Respingerea aceasta a oferit însă Bisericii nr. 1 o independență de care se bucură și în ziua de azi. Atât Comunitatea, cât și Cultul din București păstrează distanța, oferind respectul cuvenit unei biserici-erou, care a construit fără autorizație una dintre cele mai mari biserici din România, sfidând puterea comunistă.” (p. 173-175)

2 răspunsuri to “BETEL (7)”

  1. z b Says:

    Nu cred sa fie „foarte, foarte fidele” amintirile lui Peter Lascau, pentruca in perioada aceea, intr-o discutie cu secretarul filialei Oradea imi vorbea despre doi tineri predicatori de la ei, care l-au impresionat si pe care ii admira: Lascau si Creanga.
    Dar au fost si presiuni si temeri si… vremuri grele, e adevarat !

  2. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: