BETEL (8)

betel-180

BETEL: Construcția Casei lui Dumnezeu în timpul comunismului ateu – Petru Lascău, Lascau Petru Publishing, Phoenix, Arizona, 2013, 301 p.

“Materialele studiate din manualele aduse de Navigatori erau menite să pună bazele unei educaţii creştine solide. Am început cu “Siguranţele”, cu lucrurile absolut necesare unui creştinism autentic. Siguranţa mântuirii a fost o învăţătură revoluţionară pentru vremea aceea, când frica să nu-ți pierzi mântuirea era la ea acasă. Cei care compuseseră manualele noastre erau destul de familiari cu situația bisericilor penticostale și baptiste din România. Ambele culte erau arminiene, cu exagerările de rigoare ale fiecăruia. Siguranța mântuirii nu era un calvinism rigid, dar aducea în gândirea noastră bucuria și pacea pe care ți-o aduce cunoașterea că, în ceea ce-L privește pe Dumnezeu, putem fi siguri că ne-a dat-o. Au urmat apoi celelalte siguranțe, printre care siguranța că Dumnezeu ne aude rugăciunile și răspunde la ele a jucat un rol hotărâtor în evoluția noastră creștină.

Îmi aduc aminte cu cât entuziasm am predicat apoi aceste teme în Biserica nr. 1. Șocul acestor învățături n-a fost minor. Eram însă binecuvântați cu un pastor care, chiar dacă nu era de acord cu noi și uneori nici nu ne înțelegea bine, ne iubea și ne lua apărarea atunci când alții se sesizau și se opuneau subiectelor noastre. Nu era un lucru simplu să ataci doctrine predicate de o viață și să aduci altele noi. Viața noastră era schimbată de aceste subiecte și predicam nu numai din convingerile noastre, dar și din realitatea unor schimbări majore.

După o primă experiență cu tinerii de la frații baptiști, corpul profesoral de la Bible Education by Extension (Educație biblică prin extensie) a decis extinderea lucrării lor și între penticostali. Așa s-a format primul grup de penticostali din Oradea, care a început studiile acestea “subterane”, organizate de câteva instituții de învățământ din Statele Unite. Sediul acestei organizații era în Viena și profesorii care predau cursurile erau majoritatea din Statele Unite. Datorită secretului în care aveau loc aceste cursuri, n-am știut niciodată numele adevărat al profesorilor noștri.

Primul curs pe care l-am început a fost “O privire de ansamblu asupra Vechiului Testament”. Cursurile acestui mod de a studia erau concepute în aşa fel ca ele să ţină loc şi de profesor. Aveam, pentru cursul de Vechiul Testament, trei materiale. În primul rând era cartea lui Schultz, Călătorie prin Vechiul Testament, pe care trebuia s-o citim, apoi urma “Manualul studentului”, în care erai îndrumat de unde să citeşti din Biblie şi din cartea lui Schultz și apoi urmau o serie de întrebări, care întrețineau dialogul cu studentul. Parcurgând programa asimilai fără mari dificultăți conceptele și materialele acestui curs. Aveam apoi un manual de examinare la finalul cursului, prin care se verificau cunoștințele dobândite. La examinare participa întotdeauna unul dintre profesori.

Trebuie să menționez aici că aceste manuale erau traduse în Statele Unite de către Societatea Misionară Română, din Wheaton, Illinois, condusă de fratele Iosif Țon. Tipărirea cestor manuale și transportul lor clandestin până la studenți era treaba celor de la BEE, care colaborau cu misiunea Open Doors, condusă de Brother Andrew, vestită pentru traficul clandestin cu Biblii și materiale religioase în țările comuniste.” (p. 195-197)

Publicitate

Un răspuns to “BETEL (8)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: