BETEL (9)

betel-180

BETEL: Construcția Casei lui Dumnezeu în timpul comunismului ateu – Petru Lascău, Lascau Petru Publishing, Phoenix, Arizona, 2013, 301 p.

“Delegaţia de senatori şi pastori americani veneau la Oradea şi au cerut în actele acestui aranjament ca Petrică Lascău şi Paul Negruţ să-i aștepte la aeroport alături de oficialitățile orașului.

Vizita acestui grup de americani, 14 la număr, dacă îmi aduc aminte bine, a fost un eveniment deosebit. Nu-mi amintesc numele lor, cu excepția senatorului de Kentucky, Gene Huff, cu care am mai avut câteva întâlniri după această vizită.

Am fost la aeroport să-i întâmpinăm și acolo am făcut cunoștință cu câteva notabilități ale județului Bihor și ale orașului Oradea. Mi-am dat seama cât de ostili se uitau “tovarășii” la mine, aşa că am rărit-o cu prezența la diferitele întâlniri organizate cu acest grup. Am participat la o vizită la Muzeul Țării Crișurilor, la serviciul divin organizat la Biserica Baptistă nr. 2 și, bineînțeles, la noi, la Biserica Penticostală nr. 1

În cadrul serviciului de la noi au participat câteva notabilități ale orașului, printre care și secretarul municipiului, omul cu care avusesem conflictul la stoparea lucrărilor. Stătea acum pe prima bancă, în partea bărbaților, și admira clădirea construită de noi fără autorizație și care avea sentință de demolare din partea Tribunalului Județean. Niciunul dintre “tovarăși” nu a luat cuvântul. Au vorbit americanii, dar n-a putut să nu fie prezent și supraveghetorul Filialei, Ioan Berar, care a ținut să arate fraților din America cât de minunată era libertatea de care se bucurau creștinii din România, exemplificând cu clădirea bisericii noastre, modul în care statul român facilitează credincioșilor penticostali construirea de locașuri de cult ca acestea în care se afla delegația americană. Îl priveam cu ochii holbați și nu-mi venea să cred fariseismul cu care se lăuda în fața străinilor cu biserica pe care o construisem “călcând legile sfinte ale țării”, cum ne-a acuzat atunci când a vrut să ne excludă din Cultul Penticostal.

Vizita acestei delegații americane fusese un aranjament al senatorului Gene Huff, care era implicat în mai multe acțiuni misionare în țara noastră.

Nu la multă vreme după această vizită, i-am condus într-o noapte, pe senatorul Huff și pe alți doi americani, la casa lui Traian Dorz. Ne-a primit după ora 12 noaptea. Am stat la el mai bine de trei ore. Discuțiile purtate trebuiau și slujeam și ca traducător între ei și Traian Dorz. La plecare, americanii s-au angajat să transporte spre Statele Unite mai multe manuscrise ale lui Traian Dorz. Eu urma să le recuperez de la ei și să încerc apoi publicarea lor. Cei trei au dus manuscrisele la Ambasada Americană și au fost trimise în Statele Unite cu corespondența diplomatică. La câteva luni după sosirea mea în America, am primit manuscrisele lui Traian Dorz, 10 volume de scrieri, poezie, proverbe și o istorie a Oastei Domnului. Manuscrisele lui Traian Dorz sunt și azi una dintre comorile mele literare pe care o păstrez cu mare respect și considerație.

Înainte ca să ieșim din casa lui Traian Dorz, americanii i-au cerut să se roage pentru ei. Au îngenuncheat toți trei în fața lui Traian Dorz care și-a pus mâinile peste ei și s-a rugat pentru binecuvântarea și paza Domnului pentru acești bărbați care-L iubeau pe Domnul. Imaginea acestui țăran român rugându-se pentru trei senatori americani, îngenuncheați înaintea sa, mi-a rămas în minte de neșters.

Vizita grupului de americani a deschis parcă drumul și altora care au început să ne viziteze. Biserica condamnată la demolare nu doar că era încă în picioare, ci funcționa acum la toți parametri și se bucura de recunoaștere internațională.” (p. 226-228)

Un răspuns to “BETEL (9)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: