Luteranii din România

Bisericile Evanghelice-Luterane, grupate în Federația Luterană, sunt Bisericile și obștile bisericești care au acceptat Reforma protestantă și care urmează, într-o măsură mai mare sau mai mică, teologia preotului Martin Luther, numită și luteranism.

Luteranii din România sunt reprezentați oficial prin două instituții:

Conform site-ului Secretariatului de Stat pentru Culte, înainte de 1944, totalul credincioşilor evanghelici germani se ridica la 250.000 de persoane, în peste 250 de parohii. În urma războiului şi a evenimentelor politice, mai ales în urma emigrării din ultimele două decenii, numărul enoriaşilor a scăzut simţitor, ajungând, conform recensământului din anul 2002, la  8.716 credincioşi.

Conform Wikipedia şi paginii în limba germană a confesiunii, în România sînt 14.300 de credincioşi evanghelici (germani).

Biserica Evanghelică Luterană are aceeaşi doctrină ca şi Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană, dar credincioşii evanghelici-luterani sunt de naţionalitate maghiară şi slovacă, în număr de peste 27.000, conform site-ului Secretariatului de Stat pentru Culte.

Conform datelor proprii, cifra ar fi de 35.000, menționată pe Wikipedia.

Publicitate

Un răspuns to “Luteranii din România”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: