În căutarea Binelui (1)

in-cautarea-binelui

În căutare Binelui – pietre de temelie pentru o etică creștină – Patrick Nullens, Editura Metanoia, Oradea / Editura Pleroma, București, 2013, 363 p.

“În lucrarea sa Etica nicomahică, Aristotel vine cu următorul raţionament pe care îl şi argumentează: “Orice demnitate şi orice ştiinţă, orice activitate şi orice alegere par să tindă spre (facerea) binelui.” Întreaga natură este impregnată de această finalitate, şi filosoful încearcă să înţeleagă procesul ei. Omul nu este o excepţie de la această regulă. Scopul acţiunilor omului este “binele”. Aristotel încearcă să stabilească, în etica sa, o viziune coerentă asupra unei vieți bune. Când omul va înțelege binele suprem, va găsi fericirea (eudaimonia). Studiul moralității, cu precădere studiul moravurilor sau al virtuților, este plasat în cadrul mai larg al cunoașterii binelui. Din punct de vedere metodic Aristotel face mai mult decât să descrie viața așa cum este ea; el se străduiește să arate cum ar trebui să fie. E vorba aici despre aspectul practic al filosofiei, care nu se îndreaptă numai spre speculații teoretice pure, ci spre viața și trecerea omului prin ea.

Etica este, așadar, o activitate teoretică cu consecințe practice. Cea mai scurtă, dar și cea mai plină de conținut definiție a eticii ar fi: “Etica este reflecția metodică asupra moralității” sau, de aceeaşi origine cu prima: “Studiul ştiinţific al moralei.” […]

Primul nivel este cel al moravurilor, al doilea – cel al moralităţi, iar cel de-al treilea este etica însăși. Primul nivel descrie viața așa cum este trăită de individ. Pentru descrierea acestui conținut folosim termeni ca “moravuri”, “morală” şi “ethos”. Ei au, în general, un înţeles neutru, descriptiv. Astfel, putem vorbi, de exemplu, despre moravurile olandezilor sau despre morala tineretului.

Al doilea nivel se referă la cadrul normelor, așa cum ar putea fi definit de către un grup specific sau de către un anume individ. Pentru acest nivel folosim cuvântul “moralitate”. Aici e vorba de idealuri la care nu ajungem întotdeauna. […]

În sfârşit, avem cel de-al treilea nivel al reflecției metodice: aici se situează etica. De aici se pornește cu gândirea critică asupra celor două niveluri anterioare, morala și moralitatea.” (p.21-22)

Un răspuns to “În căutarea Binelui (1)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: