În căutarea Binelui (3)

in-cautarea-binelui

În căutare Binelui – pietre de temelie pentru o etică creștină – Patrick Nullens, Editura Metanoia, Oradea / Editura Pleroma, București, 2013, 363 p.

“Etica noastră nu are ca suport, neapărat, logica, ci o naraţiune comună. Pentru creştini, aceasta este naraţiunea despre Isus din Nazaret. Aici suntem în parte de acord cu filosoful moralei MacIntyre care vine cu teza că nu trebuie să ne limităm la comunitatea actuală, ci să luăm în considerare și tradițiile ei. Istoria comunității noastre este cea care ne creează cultura. Nu individul o ia înainte, ci mai degrabă comunitatea îi oferă morala la nivelul grupului de care aparține. Ne-am putea identifica, astfel, cu figuri din istoria biblică, iar în primul rând cu Adam. Povestea lui este povestea noastră. Și noi ne-am ridicat împotriva Creatorului nostru. În cele din urmă ne identificăm cu noul Adam, prin Care am primit o viață nouă. […]

Omul înseamnă mai mult decât o simplă fiinţă raţională; noi suntem oameni cu simţăminte, cu dorinţe, avem nevoie de comuniune şi de frumuseţe. Etica creştină trebuie să abordeze toate aceste aspecte, ea trebuie să fie atotcuprinzătoare sau, ca să folosim un termen deja destul de încărcat de semnificație, etica creștină este una holistică. Evanghelia pe care am primit-o de la Domnul nostru ne dă direcție și oferă semnificație tuturor aspectelor vieții, atingând toată ființa noastră.” (p. 76-77)

Publicitate

Un răspuns to “În căutarea Binelui (3)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: