Ernest Veress (1945 – 2014)

ernest-veress

Foto: http://iborzasi.blogspot.ro

Textul a fost postat în 8 ianuarie 2014 de István Borzási pe Facebook:

Ernest Veress sn. s-a născut în anul 1945 în Biborțeni, ca al treilea copil în familie. Tatăl său, Efraim Veress, a fost de asemenea pastor baptist. La a vârstă fragedă, la doar 12 ani a decis să-l urmeze pe Domnul Isus Christos, și s-a botezat la 15 ani, însă potrivit mărturisirii sale, încă nu era născut din nou. În anul următor, când a început să lucreze într-un atelier de fierărie, „cele vechi s-au dus”, și a început o viață nouă.

După satisfacerea stagiului militar, în martie 1968 s-a căsătorit cu Anna Ady (descendenta poetului Ady Endre), care era membră cu părinții săi în Biserica Baptistă din Lupeni. După doi ani de căsnicie, când primul lor copil deja s-a născut, cu greu, dar până la urmă a fost admis între cei 12 studenți aprobați atunci de Departamentul Cultelor, să urmeze cursurile Seminarului Teologic Baptist din București. Aici a învățat limba română. Între profesori îl avea pe atunci și pe Iosif Țon.

Slujirea ca pastor a început la Borla, și a continuat în Zalău. Borla și Zalău făceau parte inițial de aceeași cerc pastoral, dar după post și rugăciune fratele Veress a înțeles că Domnul îl trimite numai la Zalău. Ioan 21:6 l-a călăuzit în această decizie: „Aruncați mreaja în partea dreaptă a corabiei…” A anunțat biserica, că se va muta, dar a rămas pastor girant și la Borla, încă o vreme.

Ca oricare alt pastor nici el nu a fost văzut cu ochi buni de către autoritățile comuniste. Însă el a primit o atenție mai deosebită, deoarece a fost un pastor „trezit”: hărțuirea și interogarea lui începându-se deja în Borla. În Zalău aceasta s-a continuat într-un mod și mai intensiv. El și familia lui au scăpat din ghearele securității de multe ori ca prin minune. Nu l-au putut otrăvi, și nici casa nu l-au putut arde, deși au încercat toate acestea.

Între timp tot mai mulți s-au pocăit în Zalău, și clădirea veche a bisericii a devenit neîncăpătoare, chiar și cu extinderile făcute din lemn. Domnul i-a dat harul fratelui Veress ca o nouă casă de rugăciune, mai încăpătoare, să fie construită în timpul slujirii sale în Zalău, în perioada regimului comunist. Și aceasta a fost un eveniment miraculos. Membrii bisericii lucrau cu mare zel la construirea lăcașului sfânt.

În 1990, după reorganizarea Convenției Baptiste Maghiare din România, Ernest Veress a fost ales președintele Convenției. În timpul celor două mandate ale sale s-a clarificat poziția Convenției Maghiare în Cultul Baptist, fiind finalizat noul statut, și în 1994 s-a înființat școala teologică pentru pregătirea de pastori. S-a fondat Casa de Bătrâni „Filadelfia” din Sălard, și Tabăra Creștină Harghita, de lângă Vlăhița.

După operația sa pe cord deschis a intrat în pensie de boală, și din Oradea s-a mutat în Miercurea Ciuc, pentru a planta o biserică acolo. Apoi, din Odorheiu Secuiesc a coordonat misiunea din Târgu Secuiesc. De aici s-a mutat în Ghergheni în 2004, să planteze o biserică acolo. În toate aceste trei orașe s-au înființat biserici, și s-au construit capele, sub coordonarea sa. Potrivit mărturisirii personale, pe parcursul vieții a avut parte de multe umiliri și prigoniri, dar când a fost cel mai greu, a simțit prezența lui Dumnezeu cel mai aproape.

Cei doi fii ai săi slujesc ca pastori: Efraim în Viișoara, Ernő în Borla. Cele două fiice al sale sunt soții de păstori: Evódia în Odorheiu Secuiesc, și Napsugár în Târgu Mureș. Al cincilea copil, Barnabás, suferind de distrofie musculară, a trăit doar 21 de ani.

În ultimii cinci ani vederea fizică a lui Ernest Veress s-a deteriorat tot mai mult, așa încât a avut nevoie de călăuză pentru a putea deplasa. Dar și așa, a predicat cuvântul Domnului până la sfârșit.

Ca o tradiție familială, toată familia a fost împreună la începutul anului. Însă la părtășia cu pastorii din Secuime, programată pentru 6 ianuarie în Tabăra Harghita, nu a mai putut participa: Domnul l-a chemat acasă în dimineața aceea.

Serviciul divin de înmormântare va avea loc sâmbăta, 11 decembrie, în Tabăra Creștină Harghita, lângă Vlăhița.

Dintre pastorii din generația sa probabil el a condus la Domnul pe cele mai multe suflete, de aceea, credem că versetul din Daniel 12:3 are o semnificație deosebită: „Cei înțelepți vor străluci ca strălucirea cerului, și cei ce vor învăța pe mulți să umble în neprihănire vor străluci ca stelele, în veac și în veci de veci.”

Domnul să binecuvânteze amintirea lui și s-o mângâie familia îndoliată!

Reclame

2 răspunsuri to “Ernest Veress (1945 – 2014)”

  1. Paul Daniel Ulici - Arizona, US. Says:

    Am niste amintiri minunate de la acest pastor de cand eram tanar in Zalau. S-a ocupat foarte mult de tineri, Si se vede ca a reusit.

  2. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: