Anul confesional 2013 (1): Probabil cel mai încurajator eveniment editorial…

politica-regimului-antonescu

Politica regimului Antonescu fata de cultele neoprotestante. Documente – Viorel Achim (editor), Editura Polirom, Iaşi, 2013, 936 p.

Lansarea volumului la Târgul de carte GAUDEAMUS, în 20 noiembrie 2013, cu siguranță nu constituie ‘probabil cel mai încurajator eveniment al anului’, avînd în vedere că au fost cel mult 20 de persoane la lansare, dar este PROBABIL CEL MAI IMPORTANT eveniment al anului 2013 pentru evanghelicii din România, întrucît volumul de 936 de pagini prezintă 513 de documente care arată politica statutului român față de cultele neoprotestante (adventiști, baptiști, creștini după Evanghelie) în anii 1940-1944, mai precis în timpul Statului Național-Legionar (septembrie 1940-ianuarie 1941), o temă puțin cercetată de istorici și puțin cunoscută, inclusiv de către evanghelicii români.

Volumul devine unul dintre cele mai importante surse pentru istoria evanghelicilor români, mai ales că nu e publicat de o editură evanghelică, ci de una dintre cele mai importante edituri din România, editorul fiind doctor în istorie şi cercetător ştiinţific gr. I.

Viorel Achim a primit în 1998 Premiul Academiei Româno-Americane de Arte și Științe pentru activitatea de cercetare din domeniul istoriei, iar în 2004 Premiul Eudoxiu Hurmuzaki al Academiei Române, pentru lucrarea Documente privind deportarea țiganilor în Transnistria.

Dintre cele peste 500 de documente, circa 160 se referă direct la baptiști, 100 la adventiști și 40 la creștini după Evanghelie. În plus, aproximativ 180 de documente sînt în legătură cu toate cele trei culte neoprotestante. Mai apar referințe la penticostali în cel puțin 15 documente. Sunt menționați tudoriștii în cel puțin 3 documente, inochentiștii în 5 documente şi nazarinenii într-un document.

Sectanţii erau acuzaţi că “pulverizează unitatea de trăire religioasă și unitatea de simțire românească”, dar şi că “în marea majoritate, sunt comunişti, care sub masca religioasă, propagă idei comuniste”.

Documentele menţionează diverse măsuri pe care regimul Antonescu le-a luat în legătură cu neoprotestanții din anii ’40 – închiderea bisericilor, deportări, diverse persecuţii, de la copii şcolari pînă la înmormîntări. Într-o declarație din 1941, cîțiva baptiști din comuna Costișța, jud. Rădăuți, menționează că au fost arestați în timpul serviciului religios. La posturile de jandarmerie pe unde au fost duși au fost obligați să taie lemne și să frece dușumelele, iar una dintre femei a născut în aceste condiții.

Acest volum ar trebui să fie în biblioteca oricărei biserici neoprotestante din mediul urban (și, de ce nu?, rural). Nu se citește precum o carte de meditații, dar cu siguranță orice pagină din volum te face să meditezi…

Există în volum un număr considerabil de documente care prezintă reacția creștinilor neoprotestanți prin petiții, proteste, memorii adresate instituțiilor statului.

Principalele arhive investigate au fost Arhivele Naționale ale României, Arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Arhivele Militare Române, Arhiva de Stat a regiunii Odessa, United States Holocaust Memorial Museum.

La începutul volumului există lista cu rezumatele scurte, în limba română și în limba engleză, ale celor peste 500 de documente.

La lansarea lansării volumului, apărut în coeditare cu Editura Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, au fost prezenți cîțiva pastori baptişti – Daniel Mariș (rectorul Institutului Teologic Baptist din București), Daniel Fodorean, Sorin Bădrăgan, Romică Iuga – și senatorul Ben-Oni Ardelean (fost prorector ITB), iar Marius Silveșan (Istorie Evanghelică) și Alin Cristea (România Evanghelică) au făcut înregistrări și fotografii.

Vezi:

POZE: Lansarea volumului “Politica Regimului Antonescu față de cultele neoprotestante. Documente”

VIDEO

 

 

 

Un răspuns to “Anul confesional 2013 (1): Probabil cel mai încurajator eveniment editorial…”

  1. Marius Silvesan Says:

    O sinteza interesanta si utila a acestui volum de documente aparut ca urmare a unei cercetari sistematice si meticuloase totodata a politcii regimului Antonescu fata de cultele neoprotestante. Un titlu intetesant de altfel deoarece el nu vorbeste despre asociatii religioase ci despre culte. Cea ce stiu si confirma si documentele din aceasta carte este faptul ca in februarie 1940 baptistilor li se recunoaste statutul de cult religios.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: