Încă un bătut în cap: Alexandru Nădăban

alexandru-nadaban-19feb2014

http://pasareaphoenixremixed.wordpress.com/2014/02/19/sa-l-boicotam-pe-john-pop-mincinosul

Nu mă tem atît de mult de răul pe care îl fac mincinoşii pe Internet, cît de cel pe care îl fac bătuţii în cap…

Cu mincinoşii, dacă ai oleacă de sînge-n venă, te descurci rapid. Cu bătuții în cap e mult mai greu, practică noncombatul, de pe o poziție ÎNTOTDEAUNA defensivă, sînt destul de inteligenți (să nu mintă), și-au dobîndit un oarecare farmec în spațiul public și cînd nu le convine ceva fac pe mirosonițele…

Li se poate spune și pătrățoși, dar ar fi doar epigonii ai neîntrecutului Pătrățos… :)

Ultimul caz pe care îl prezint este cel al lui Alexandru Nădăban, care, ca și Marius Cruceru, face parte din categoria celor care „sînt pe ducă” (de parcă n-am fi toți pe ducă…).

Iată cîteva observații în legătură cu acest caz.

1. În primul rînd, nu îmi scrie prenumele și numele cu literă mare la început, cum i-am solicitat în mai multe rînduri și cum, de ani buni, militez pe Internet, în diferite locații, să numim o persoană umană, fie că ne place sau nu ne place de ea.

2. „Comunicatul” în legătură cu interzicerea accesului meu pe blogul lui Alexandru Nădăban este cu totul brutal și nechibzuit. Mă refer la cititori, care nu au de unde să știe ce am scris așa de grav ca să mi se interzică accesul. Cu alte cuvinte, oricare dintre cititori poate să ajungă cîndva în această situație, fără să știe dinainte ce reguli a călcat.

În numeroase rînduri, așa cum am arătat cu alte ocazii, Marius Cruceru a procedat astfel, aruncînd suspiciune asupra unora pe care i-a „dezactivat” în felul acesta, public, FĂRĂ să dea minime explicații despre gravitatea acțiunilor lor.

O variantă ar fi fost ca Alexandru Nădăban să afișeze comentariul meu și replica sa să fie în relație cu acel comentariu.

O altă variantă ar fi fost ca decizia bloggerului să fie comunicată în privat. Astfel de incidente se petrec mai tot timpul. Dar modul de tratare a incidentelor diferă de la om la om.

3. Comentariul meu e același pe care l-am pus și pe blogul lui Dyo Bodiu și l-am afișat pe blogul meu:

https://romaniaevanghelica.wordpress.com/2014/02/19/un-comentariu-pe-blogurile-lui-alex-nadaban-si-dyo-bodiu

Nu văd în interiorul comentariului nici un motiv pentru care să fiu sancționat în mod drastic.

4. Totuși, „iezistă o explicație” – iată ce scrie Alexandru Nădăban: „Nu ști să faci diferența între prieteni și dușmani, așa că nu mai ești acceptat să-ți spui părerea. toate comentariile tale vor fi șterse.”

Chiar înaintea acestui comentariu, Alexandru Nădăban se referea la minciună și la adevăr. Într-un astfel de context, nu pot decît să fiu onorat să se spună despre mine că nu fac diferența între prieteni și dușmani – atunci cînd, adaug eu, e vorba de adevăr și minciună.

Ani de zile am demascat minciunile și dezinformările lui Ioan Pop, despre care s-au plîns zilele acestea Vladimir Pustan și Alexandru Nădăban.

De asemenea, mi-am demonstrat seriozitatea în ceea ce privește informațiile pe care le-am oferit atîția ani pe nișa mediului evanghelic românesc, astfel încît cei care sînt interesați de adevăr să-l poată obțină, atît cît se poate, din surse care se pot verifica.

Alexandru Nădăban nu se referă însă la acest aspect al prieteniei mele cu adevărul mai presus de orice alte prietenii.

Nu e prima dată cînd Alexandru Nădăban foloseşte această formulă: „nu ști să faci diferența între prieteni și dușmani”. Dacă îmi aduc bine aminte, şi de obicei am memorie bună, e vorba de un lung şir de comentarii, 700, la care am participat în decembrie 2013, pe contul Facebook al lui Teofil Stanciu, cînd a intervenit Alexandru Nădăban, brutal, iar eu i-am răspuns la fel de brutal. Apoi, Teofil Stanciu ne-a șters ACELE comentarii, astfel că nu pot verifica, dar această formulă mi-a mai adresat-o Alexandru Nădăban și sînt aproape sigur că acolo a fost (și/sau a preluat-o de la Dănuț Mănăstireanu).

Așadar, faptul că Alexandru Nădăban ia AZI o decizie de felul acesta are de a face cu ceea ce s-a petrecut în DECEMBRIE (și în alte dăți).

Alexandru Nădăban nu a procedat în mod rațional, ci în mod resentimentar. E om, din spița oamenilor…

Dincolo de ceea ce a vrut să spună Alexandru Nădăban (dar nu cred că a reușit, oricum, nu am fost prieten nici cu Alexandru Nădăban nici cu alţii care au avut o anumită simpatie, mai mult intelectuală, pentru activitatea mea publică pe Internet pentru o anumită perioadă, cît timp nu au fost atinși de acțiunile mele), o astfel de formulă nu poate constitui o explicație pentru decizia unui blogger (de nivelul lui Alexandru Nădăban) de a interzice TOTAL comentariile unui cititor (de nivelul lui Alin Cristea).

Nu doar că e o acțiune jenantă, dar e o RUȘINE ca cineva să procedeze într-un mod atît de abuziv, în timp ce vorbește despre adevăr și minciună!…

5. Formula „toate comentariile tale vor fi șterse” produce confuzie. E vorba de comentariile din viitor sau și de comentariile din trecut?

Doară s-au mai văzut cazuri resentimentare de acest fel…

Dacă e vorba de comentariile viitoare (pe care nu o să pot să mă abțin să nu le scriu?), atunci o formulă mai potrivită ar fi fost: „comentariile pe care le vei scrie nu vor fi afișate”.

6. CONCLUZII

Incidentul prezentat se înscrie în lungul șir de exemple pe care le-am dat de-a lungul anilor, exemple care au arătat ceea ce am spus an de an: Evanghelicii români nu sînt pregătiți pentru spațiul public – reacționează pripit la stimuli interni și externi.

Cîți ani nu o să pot scrie comentarii pe blogul lui Alexandru Nădăban?

10? 20?

Păi nu-i bătut în cap?

La ce folosesc ifosele astea ale evanghelicilor?

Sînt dezorientați, indisciplinați, chiar nonrelaționali…

Îl propovăduiesc pe Hristos? UNDE? În ghetoul lor confesional? Acolo unde pot ține hățurile și să facă ce vor ei?

Și fiecare pe blogul lui, de unde dă afară pe oricine poftește?…

Nu și-a trimis Hristos urmașii pe un alt fel de teritoriu?

Ca pe niște miei în mijlocul lupilor?

Unde e… MIEICITATEA evanghelicilor?

Ăștia urlă ca niște lupi cînd nu le convine ceva!…

Sau cînd li se pare că a fost ceva care s-ar putea să nu le convină!…

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: