Manifest pentru Isus (1)

manifest-pentru-isus

Manifest pentru Isus – Leonard Sweet, Frank Viola, Editura Casa Cărții, Oradea, 2014, 198 p.

“Creștinii au făcut ca Evanghelia să se refere la atât de multe lucruri, altele decât Hristos. Isus Hristos este însă forța de atracție gravitațională care aduce toate lucrurile laolaltă și care le dă sens. Fără El, toate lucrurile își pierd valoarea. Ele nu sunt decât niște piese disparate, care plutesc în spațiu. […]

Ce este creştinismul? Este Hristos. Nimic mai mult. Nimic mai puțin. Creștinismul nu este o ideologie sau o filozofie. Nu este un nou tip de moralitate, de etică socială sau o nouă perspectivă asupra lumii. Creștinismul este “vestea bună” că frumuseţea, adevărul şi bunătatea se găsesc într-o Persoană. Adevărata umanitate și comuniune se găsesc și pot fi experimentate în legătură cu acea Persoană.

Convertirea este mai mult decât o simplă schimbare de direcție; ea este o schimbare de relație. […]

Astăzi simțim o de-relaționare masivă în Biserică și credem că boala principală a Bisericii de astăzi este TDI: Tulburarea Deficitului de Isus. Persoana lui Isus a devenit tot mai incorectă politic și este înlocuită cu un limbaj al “justiției”, al “moralităţii”, al “valorilor” şi al “principiilor de conducere”. Lumii îi place de Isus; însă nu îi place de Biserică. Bisericii îi place tot mai mult de Biserică, dar nu îi place de Isus.

Ceva nu este normal când multor creştini le vine mai ușor să se gândească la o lume fără Hristos, decât la o lume fără Bach, fără Beatles sau fără Bono. Când Îl detronăm pe Isus Hristos din locul său de drept, mânjim obrazul creștinismului și îl redefinim, punându-i în joc însăși existența.

Oare este posibil ca problemele noastre să fie provocate de ceva atât de elementar și de simplu precum faptul că l-am pierdut din vedere pe Hristos? Credem că răspunsul este un da răsunător. Orice alte răspunsuri, în afara lui Hristos, la problemele Bisericii de astăzi arată că suntem mai preocupați de solvenți decât de soluții. Din acest motiv, această lume globală, de tip Google, are nevoie mai mult ca oricând de o meta-narațiune. Istoria lui Isus este sistemul care interpretează toate celelalte sisteme.” (p. 17-18)

Ed Stetzer:“În Manifest pentru Isus, Sweet şi Viola ne cer să ieşim din “Euniversul” (termenul le aparține) religiei narcisiste și din reprezentarea culturii populare cu privire la Isus, care vede în El un individ simpatic. În întreaga carte, ei îl glorifică pe Isus, Mântuitorul divin, și îndeamnă Biserica să facă același lucru.”

Ed Young:Manifestul pentru Isus promite să dezvăluie pentru oricine – de la profesorul de seminar teologic, până la cel care caută, pentru prima dată în viață, răspunsuri cu privire la Hristos – adevărul despre cea mai mare personalitate care a pășit vreodată pe pământ. În această călătorie vei regăsi sau te vei reîntâlni pentru prima dată cu puterea, prestigiul și întâietatea lui Isus Hristos.”

Craig Keener:“Deşi nu sunt de acord cu fiecare detaliu al ei, accentul fundamental al acestei cărţi este de o însemnătate crucială. E extraordinar faptul că ne aminteşte că Hristos locuieşte în noi şi că identitatea ne-o regăsim în El, precum și sublinierea faptului că Isus cel istoric, din evanghelii, este Hristosul căruia ne închinăm. Mă tem că liberalii (dar, adesea, și conservatorii!) Îl privesc pe Hristos prea mult prin lentilele culturale. Numeroși conservatori Îl privesc pe Hristos prin lentilele propriilor tradiții bisericești. Unii penticostali și carismatici (a căror experiență spirituală o împărtășesc) Îl subordonează pe Hristos propriei lor experiențe (ori tradițiilor bazate pe experiența altora). Însă cu toții trebuie să ne întoarcem la Isus, Domnul nostru, așa cum, în chip convingător, ne amintește această carte.”

Publicitate

Un răspuns to “Manifest pentru Isus (1)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: