Manifest pentru Isus (3)

manifest-pentru-isus-180

Manifest pentru Isus – Leonard Sweet, Frank Viola, Editura Casa Cărții, Oradea, 2014, 198 p.

“Aţi observat cumva modul în care citează scriitorii Noului Testament Scripturile evreiești? Luați Vechiul Testament și citiți pasajele de mai sus. Veți vedea că scriitorii Noului Testament foloseau o metodă de interpretare care i-ar scoate din fire pe majoritatea criticilor textuali. Nu este deloc modernă. E ca și cum ar fi scos textul din context.

Însă nu făceau asta. Ei îl citeau prin lentilele lui Hristos. De exemplu, vezi Coloseni 2:16-17: “Nimeni, deci, să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă sau cu privire la o zi de Sabat, care sunt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos.”

Gândiţi-vă la modul în care Însuși Isus a interpretat Scripturile în lumina propriei Sale persoane. Combinați-l apoi cu modul în care Pavel din Tars și autorul cărții Evrei L-au văzut pe Hristos în lumina Scripturilor evreiești. Făcând așa, vă veți însuși un set nou de lentile cu care veți lectura Vechiul Testament. Îl veți vedea pe Hristos aproape la fiecare pagină. Când este privit prin șablonul lui Isus Hristos, Vechiul Testament devine o lucrare de artă care prinde viață. El este transformat în cartea lui Dumnezeu, cu imagini care ne arată lucrurile minunate ale lui Isus.

După cum spusese Jean Calvin odată, “Scripturile trebuie citite cu intenţia de a-L găsi acolo pe Hristos. Oricine se abate de la acest scop, chiar dacă se străduiește toată viața să învețe, nu va ajunge nicicând la cunoștința adevărului. Căci ce înțelepciune sau înțelegere putem să avem, fără înțelepciunea lui Dumnezeu?”

Charles Spurgeon a subliniat această idee când a spus: “Căci în fiecare text din Scriptură există un drum spre metropola Scripturilor, spre Hristos. Fraţii mei dragi, sarcina noastră este ca atunci când ne apropiem de un text să spunem: «Care este drumul spre Hristos?»… N-am găsit încă niciodată un text care să nu conțină un drum spre Hristos.”

Nu ne aşteptăm ca evreii religioşi să-L vadă pe Isus în Vechiul Testament, cu toate că ne dorim să o facă. Dar acest fapt nu încalcă credința iudaică. Totuși, dacă noi nu-L vedem pe Isus în Vechiul Testament, acest fapt încalcă credința creștină. Fie Biblia ebraică este o parte a Bibliei creștine, fie nu.

Pe scurt, creștinii pot cunoaște pe deplin sensul Vechiului Testament doar cercetând finalul narațiunii, care își găsește limpezimea în Hristos.” (p. 30-31)

Un răspuns to “Manifest pentru Isus (3)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: