Dumbrava minunată (39)

Viorel Pașca pe Facebook:

„Am ştiut de-a lungul timpului că activitatea noastră va fi interpretată în multe feluri, că vor fi oameni care vor aprecia ceea ce facem dar şi că unii vor inventa tot felul de motive şi „dedesupturi” care ar sta la baza lucrării de la Dumbrava. Nu m-a deranjat acest lucru, conştient fiind de faptul că astfel de lucruri sunt inevitabile în societatea şi cultura din care facem parte. De asemenea, nu mă deranjează când astfel de presupuneri, aberaţii sau lucruri neadevărate, ca să nu le spun minciuni ordinare, sunt împrăştiate de către oameni cu antecedente în domeniu şi au o plăcere diabolică de a împroşca cu noroi sau de la care nu poţi pretinde mai mult.

Sufăr însă când persoane „respectabile”, care ar trebui să-şi asume şi să-şi argumenteze presupunerile şi acuzaţiile, vorbesc şi transmit informaţii eronate, neîntemeiate şi denigratoare. Sunt convins că nu trebuie să mă preocupe şi să-mi apăr în mod deosebit imaginea mea, că nu asta e cel mai important lucru având în vedere imposibilitatea de a opri pe cineva să denigreze când nu ştie sau nu poate face altceva. M-am întrebat însă dacă are rost sau nu să răspund acestor „acuzaţii” pentru a elimina eventualele suspiciuni din mintea celor mulţi care într-un fel sau altul sunt părtaşi cu noi la acest proiect, şi mă refer strict la persoanele care nu mă cunosc întrucât sunt convins că cei care mă ştiu nu au astfel de îndoieli. Voi răspunde scurt şi concis iar dacă cineva are întrebări, sunt gata să dau mai multe detalii.

Deci: Nu primim şi nu tratăm oamenii în funcţie de câtă pensie au. Menţionăm că din cele aproape 130 de persoane aflate în grija noastră, doar vreo 30 au pensie, cele mai multe fiind de 350 lei şi vreo 20 şi ceva cred că au indemnizaţie de handicap, 230 lei respectiv 290 lei / lună. Din aceşti bani uneori abia reuşim să plătim pe cei care lucrează la noi. Primim doar cazuri sociale. Nu luăm în schimb casa ori averea cuiva. Nu trăim în lux. Nu avem maşini multe şi scumpe cum se vorbeşte. Conduc un Ford care valorează poate 2000 de euro. Soţia are un VW Passat 2500-3000 euro cu care se deplasează zilnic într-o parte şi alta având de rezolvat o mulţime de lucruri. Am primit gratis din Maramureş un Opel pentru transport marfă cu care transportăm morţii la cimitir, şi diferite materiale, şi un microbus cu 9 locuri care merită probabil 4000 euro, aproximativ 3000 fiind achitaţi de o româncă stabilită în Germania. Toate aceste maşini sunt solicitate zi de zi, uneori fiind în situaţia de nu avea cu ce mă deplasa în condiţiile în care soţia, asistenta medicală, administratoarea din Tinca şi Rapa, şi alţii care lucrează au nevoie şi trebuie să facă deplasări fie la medic în Vintere, la Oradea, Tinca , Holod sau în altă parte.

Casele în care locuiesc oamenii NU sunt ale mele. Trei au fost cumparate de o fundaţie din Olanda cu care s-a şi făcut un contract în care e specificat că-mi sunt doar date să le folosesc în acest scop, fără ca ei să se mai implice în vreun fel sau să ajute la întreţinerea şi ajutorarea bolnavilor, iar altele au fost cumpărate de anumite persoane existând contract de vânzare-cumpărare în care eu nu figurez. Da, trăim din donaţii. Dacă nu am fi ajutaţi nu am putea niciodată face ceea ce facem. Nu mi-am asumat niciodată merite pentru această lucrare deoarece sunt conştient că fără sprijinul celor din jur nu pot face nimic.

NU am fost niciodată în America sau în S.U.A., nu m-a invitat nimeni acolo şi nici nu intenţionez să merg. NU am cerut nimănui să vorbească despre mine în biserici, să ceară ajutor sau să ne facă reclamă. Dacă cineva a făcut acest lucru, îi mulţumesc şi mă bucur pentru asta dar NU am cerut eu să o facă. NU am cerut niciodată şi NU m-am plâns vreunei biserici sau persoane pentru a primi ceva. Este un principiu cu care am pornit şi pe care vreau să-l respect: NU cerem niciodată şi nu ne plângem. Dacă cineva doreşte să ne ajute sau să ştie de ce avem nevoie îi spunem şi ne bucurăm dacă ne şi ajută, dar Nu cerem noi. Lăsăm aceasta în seama lui Dumnezeu care poartă de grijă.

Mărturisesc că scriind aceste rânduri mă încearcă un sentiment amar de silă şi disconfort pentru că lipsa de încredere, suspiciunile şi presupunerile nefondate sunt lucruri josnice, deplorabile şi urâte în faţa cărora nu prea ştiu ce atitudine să iau şi cum să le tratez. Voi încerca în viitor să le ignor fără să dau explicaţii asumându-mi riscurile ce pot apărea în acest caz. Fac ceea ce fac cu mult drag şi bucurie fără motive ascunse şi nu în schimbul unor eventuale beneficii. O fac pentru că îmi place mult ceea ce fac, sunt deja răsplîtit cu multă bucurie şi satisfacţie, mă consider printre cei mai fericiţi şi împliniţi oameni, mă simt util într-o lucrare nobilă, frumoasă şi atât de necesară pentru aceşti oameni. Oricum, indiferent de ce se spune, vom merge înainte căutând să fim cât mai folositori şi să aducem un strop de alinare prin ceea ce facem, tuturor celor care vor fi aduşi la noi.

Nici în această săptămână n-au fost evenimente speciale sau diferite decât cele cu care ne-am obişnuit. Au mai venit doi bolnavi, unul din Oradea, altul din Lipova. Am avut şi un deces al unui bolnav cu cancer la gât al cărui singur copil este plecat din ţară de vreo 15 ani. M.M., dependent de aparatul de oxigen, şi-a trăit ultimele luni ale vieţii la noi, abandonat de cei cunoscuţi şi fără posibilitatea de a se descurca singur. Tot în această săptămână, şase tineri de la Colegiul Biblic Est European (C.B.E.E.) au ales să petreacă aproape două zile alături de bolnavii de aici, aducând astfel acel plus de culoare, bucurie şi speranţă în viaţa lor. Mulţumim pe această cale şi conducerii C.B.E.E. pentru disponibilitatea şi dăruirea lor. În rest, a fost o săptămână liniştită fără incidente sau probleme deosebite. Dumnezeu ne-a purtat de grijă în toate privinţele şi sperăm ca şi voi să fiţi binecuvântaţi în timp ce la rândul vostru sunteţi o binecuvântare pentur cei din jur.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: