Biserica Emanuel Oradea – 100.000

În rîndul celor 80 de bloguri pe care le-am lansat de-a lungul anilor, există un grup distinct care îmi face să bată inima ceva mai tare atunci cînd mă gîndesc la ele și la modul în care le-am lansat. E vorba de blogurile cîtorva biserici mari din Oradea.

Locuiesc în Oradea din 1995 și am avut ocazia, în diverse situații și pe diferite paliere, să cunosc aspecte din viața evanghelicilor orădeni. Cu cîțiva ani în urmă, am observat că există o caracteristică comună acestor biserici mari din Oradea – stau prost la capitolul RELAȚII PUBLICE. Mă refer la lipsa informațiilor publice, la lipsa comunicării cu segmente sociale ale societății.

Așa că, la un moment dat, după ce am tot așteptat să-și facă bisericile site-urile și să fac să circule informațiile pe care ar fi trebuit să le pună (eu avînd deja experiență amplă în domeniul circulației infomațiilor pe Internet), m-am dezmeticit și am zis: Ce să mai aștept, lasă că fac eu cîte un blog și cînd dau de informații le așez pe raft.

Astfel, fără să am discuții cu conducerea acelor biserici, am purces la treabă.

La 1 iunie 2009 am lansat blogul Biserica Emanuel Oradea, care, iată, a ajuns la 100.000 de vizualizări. Rotunjirea coincide în mod fericit cu aniversarea blogului-locomotivă România Evanghelică (lansat în duminica Învierii în 2008), care, în ritmul actual, din ultimele 6 luni, de peste 600 de postări pe lună, va ajunge la 30.000 de postări în jurul datei de 1 iunie 2014.

Ce inspirat am fost, mi-am zis în decembrie 2009, cînd Biserica Emanuel a sărbătorit 100 de ani. Blogul deja era făcut și funcționa, aşa că, făcînd poze în duminica din 13 decembrie, le-am pus și, din cîte îmi amintesc, au fost 600 de vizite într-o zi. Numărul vizitelor putea fi de 10 sau 20 de ori mai mare, dacă făceam mai multe poze și mai multă promovare pe Internet, precum cu ocazia concertului Speranța pe stadion din iulie 2013, cînd într-o zi am avut pe România Evanghelică 13.800 de vizualizări. Experiența anilor de lucru pe Internet (și cu aparatul foto la evenimente) dintre 2009 și 2013 și-a spus cuvîntul…

Iată grupul de bloguri la care m-am referit:

06.11.2008 – Biserica Providența – 10.000 vizualizări
21.04.2009 – Biserica Emanuel – 100.000
30.05.2009 – Biserica Speranța (Penticostală) – 161.000
31.05.2009 – Biserica Filadelfia – 19.000
22.03.2010 – Biserica Betel – 64.000

Se poate observa că sînt date diferite de lansare și cifre diverse în ceea ce privește numărul vizualizărilor.

Am fost membru fondator la Biserica Baptistă Providența și cunosc toate etapele scurtei dar zbuciumatei sale istorii. Fără îndoială aș fi putut să pun mult mai multe postări și numărul vizualizărilor să fie de 30.000, 60.000 sau 100.000. Am înscris blogul în noiembrie 2008, dar am pus prima postare efectivă abia 6 luni mai tîrziu (fapt observat de pastorul de atunci al bisericii, Lucian Ciupe), în 18 aprilie 2009. Intenția mea a fost de a asigura o posibilitate de a prezenta o perspectivă a unuia care cunoaște TOATE etapele bisericii și a întreține minimul de continuitate istorică. Din nefericire, există un reflex al unor biserici evanghelice de a se identifica PRIORITAR cu prezentul și cu viitorul pe care și-l dorește, în detrimentul unei perspective echilibrate din punct de vedere istoric și nu numai. Căci nu doar cei care sînt la momentul prezent dau identitatea comunității evanghelice, ci MAI ALES trecutul. Pe un astfel de blog se pot adresa urări de LA MULȚI ANI celor care au fost cîndva parte din comunitate. Spre deosebire de site-ul oficial al bisericii… Care funcționează așa, ca la români… E folosit mai mult Facebook pentru știri și anunțuri.

Blogul care prezintă cîte ceva din viața Bisericii Emanuel a ajuns la 100.000 de vizualizări. FĂRĂ să existe vreo legătură sau minimă comunicare între conducerea bisericii și mine, care m-am manifestat public de ani buni ca un critic zelos al sistemului emanuelist reprezentat de frații Negruț și Doru Hnatiuc, eminența cenușie de la Universitatea Emanuel. Am făcut distincția însă între cîțiva lideri marca(n)ți și BISERICA Emanuel și pe blogul Bisericii Emanuel am evitat să pun texte cu caracter polemic. Nu mă aștept ca vreunul din liderii emanueliști să zică vreun MULȚUMESC pentru efortul meu, deși nu e vorba decît de 9 litere. Nici la 1 milion de vizite nu s-ar coborî ei să aprecieze un astfel de efort, cînd e vorba de unul care îi critică. PUBLIC! Auzi drăcie…

Cum am lansat blogul Bisericii Penticostale Speranța – asta e o întreagă istorie… Aflasem întîmplător (de pe Internet cred) că e ziua lui Vladimir Pustan și m-am gîndit să-l sun. Nu am ținut legătura cu el și nu avem legături nici în prezent. Dar m-am gîndit că e momentul să-l sun și, ca să vezi minune, a răspuns. Pe vremea aceea era de găsit la telefon… Și în cadrul convorbirii respective Vladimir îmi spune: Știi că se deschide o biserică în Oradea? Eu: Nu știu. Era pe vremea cînd eram mai dinamic, fizic vorbind… Am sunat-o pe Daniela Stoica, de la RVE Oradea, și am întrebat-o de eveniment. Auzi, să se deschidă o biserică în Oradea și eu să nu știu?… Păi, îmi spune Daniela, biserica nu e nouă, e vorba de inagurarea noii CLĂDIRI a bisericii vechi. Şi mă duc eu din capătul Nufărului taman în cealaltă parte a oraşului, pe strada Bihorului, unde nu mai fusesem niciodată. O clădire frumoasă în mijlocul unei zone comunale. Sîmbătă seara, băgau scaunele înăuntru. Vă rog, dați-vă puțin într-o parte, să fac poze cu fațada bisericii, le-am spus. Apoi am intrat înăuntru. Se uitau la mine precum la o persoană suspectă, unul își face curaj și mă întreabă: De la ce ziar sînteți? Eram în mînă cu un aparat foto mic, obișnuit. Mai rău, glumesc eu, de pe Internet. În cele din urmă, două persoane mă recunosc, un fost student de la muzică de la Emanuel, din anii ’90 şi un orădean dintre cei cu care am stat în cameră la Viena cîteva luni în 1991! No, s-au mai relaxat atunci penticostaloizii… A doua zi, duminică, la inaugurare, am venit la 08.30, nu am apucat să îmbuc nimic dimineața, și am făcut poze cu pastori penticostali cît nu făcusem într-un an. Și cu diverse alte personalități ale orașului. Apoi m-am mișcat prin biserica plină și am făcut poze și uite-așa am lansat de-a binelea și blogul speranțiștilor penticostali. La amiază am mai rămas, tot pentru poze, pînă pe la 15.00. Mirosea a sarmale, rău de tot, într-un tîrziu m-a invitat cineva, dar am refuzat, eu fiind la datorie, nu la agapă… :)

Greu am mai făcut poză cu clădirea Bisericii Filadelfia, pe o stradă în pantă în spatele gării. Dar am făcut poze înăuntru, la diverse evenimente, și am pus anunțuri de la SBRO, unul dintre pastori, Florin Ile, fiind director la Societatea Biblică. Încetuc, încetuc, s-au adunat materiale și pe blogul Biserica Filadelfia.

Ei, Biserica Betel… Păi dacă Iosif Țon și alții au trecut pe acolo, m-am dus și am făcut poze. Iar cînd a lansat Petru Lascău cartea BETEL, m-am dus chiar în față și am înregistrat, cu aparatul foto, și am pus pe YouTube și pe blogul bisericii, desigur. Am fost și la cîteva evenimente la Liceul Betel, care era aproape de blocul unde am locuit cîțiva ani.

S-au adunat astfel nu doar materiale pentru bloguri, ci și pentru o carte: Oradea Evanghelică. Vectori social-confesionali.

Intenționez zilele acestea să încep seria de articole pe blogul România Evanghelică.

Cu ocazia celor 100.000 de vizualizări pe blogul Biserica Emanuel, ar putea zice unii… :)

Sau cu ocazia celor 6 ani ai blogului România Evanghelică, ar putea zice alții… :)

Pînă acum ar fi trebuit însă să fie clar că nu-mi prea pasă mie de ce zic unii sau alții… :)

E destulă dinamică în mediul evanghelic din Oradea / România / Diaspora ca să fiu într-atît de ocupat cu colectarea și distribuirea de informații încît să nu mai apuc să trag cu ochiul, decît din cînd în cînd, la zic unii și alții despre momentele mele rotunde… :)

Mai ales de Paște și de Crăciun sînt foarte ocupat… :)

Să ne fie de folos Paștele jertfit înviat înălțat Hristos!

Alin Cristea, 47 de ani, Oradea

Un răspuns to “Biserica Emanuel Oradea – 100.000”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: