Cultele neoprotestante și drepturile omului (3)

cultele-neoprotestante-180

Cultele neoprotestante și drepturile omului: un strigăt la Radio Europa Liberă (aprilie 1977) – Marius Silveşan, Bogdan Emanuel Răduţ, Editura Risoprint, Cluj Napoca, 2014, 136 p.

“Tot în aceeaşi perioadă au exprimat o poziție critică la adresa regimului Paul Goma și Vlad Georgescu, iar acțiunea celor 6 a fost asociată într-o oarecare măsură cu protestul acestora, în special cu cel al lui Paul Goma.

Un rol important în coalizarea acestor mișcări de protest l-a avut cu siguranță și Actul final privind drepturile omului, semnat la Helsinki în anul 1975. Despre acest ultim aspect dintr-un material de sinteză al postului de Radio Europa Liberă se menționează următoarele:

Impactul Actului Final de la Helsinki din 1975 asupra relațiilor dintre Biserică și Stat nu pot fi documentate. Dar, majoritatea îmbunătățirilor, chiar dacă ele sunt mici și graduale, au apărut în perioada post Helsinki. În câteva țări se simte cu claritate o presiune de jos pentru mai multă libertate religioasă.”

În ceea ce privește mișcarea pentru drepturile omului inițiată de Paul Goma și legăturile cu pastorul Iosif Țon, raportul celor de la Radio Europa Liberă prezintă detalii interesante având ca și subtitlu “Disidenții”.

Apariţia unei mişcări româneşti pentru drepturile omului condusă de scriitorul Paul Goma în ianuarie 1977 a fost aproape de la început legată cu o mişcare condusă de un grup de pastori neoprotestanţi care luptau pentru libertatea religiei şi conştiinţei. Pe 28 februarie 1977 UPI relata despre «legătura intrigantă» care s-a stabilit între Paul Goma și un grup de slujitori baptiști conduși de pastorul Iosif Țon, care a luat contact cu Goma. Iosif Țon, pastorul baptist din Ploiești, împreună cu alți slujitori, un pastor penticostal și un membru al Bisericii Creștine după Evanghelie, au semnat un document voluminos denumit «Cultele neoprotestante și drepturile omului în România». Fiindcă acest document a ajuns în Vest, pastorul Iosif Țon a fost arestat.”

Datorită ecoului pe care l-a avut această acțiune, celor șase li s-a dat drumul în 16 mai, dar au continuat să fie atent monitorizați. Ulterior, Aurel Popescu, Pavel Nicolescu, Iosif Țon, și Radu Dumitrescu vor emigra în Statele Unite.

Ceea ce aceștia au început a fost dus mai departe de către Pavel Nicolescu, care a fost inițiatorul în anul 1977 al Comitetului Român pentru Apărarea Libertății Religioase și de Conștiință, cunoscut sub acronimul ALRC.” (p. 49-50)

Un răspuns to “Cultele neoprotestante și drepturile omului (3)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: