Cultele neoprotestante și drepturile omului (4)

cultele-neoprotestante-180

Cultele neoprotestante și drepturile omului: strigăt la Radio Europa Liberă (aprilie 1977) – Marius Silveşan, Bogdan Emanuel Răduţ, Editura Risoprint, Cluj Napoca, 2014, 136 p.

Din Scrisoarea celor șase neoprotestanți citită la Europa Liberă

“Toate tratatele și pactele internaționale pe care le-a ratificat și semnat și țara noastră, vorbesc despre demnitatea omului și despre necesitatea și obligativitatea apărării acestei demnități umane. Aplicarea de amenzi credincioșilor neoprotestanți pe baza Decretului 153/1970, înainte de a fi o povară financiară – uneori deosebit de grea și aceasta – este o insultă la adresa demnității umane și de degradare a acesteia. […]

Au fost amendate chiar și biserici, cum este cea din Calafindeşti, jud. Suceava, pentru că au ţinut un serviciu religios într-o altă seară decât cea înscrisă în programul oficial – și încadrarea a fost tot în Decretul 153, deci în cadrul acesta este și mai vizibil cum o biserică baptistă – oficial recunoscută de Stat – este declarată “o grupare de persoane care, prin comportarea lor, exprimă o concepție de viață parazitară”.

Şi, dacă mai este necesar ceva şi mai expresiv şi mai şocant, să cităm cazul bisericii baptiste din Dumbrăveni, Judeţul Sibiu. În anul 1976 proprietarul casei lor de rugăciune a reziliat contractul de închiriere și le-a cerut să se mute în altă parte. Credincioșii au găsit o altă casă, pe o altă stradă, au anunțat inspectorul teritorial de culte, care a venit și a văzut noul local, și apoi s-au mutat, urmând să li se opereze în autorizația de funcționare schimbarea de adresă. La vreo două săptămâni însă, într-o duminică dimineața pe când credincioșii erau în slujbă religioasă, a intrat în sală primarul și miliția, au întrerupt slujba, i-au insultat pe credincioși și i-au amendat cu suma de 13.000 lei – tot pe baza Decretului 153, art. 1, lit. d!” (p. 75-77)

Un răspuns to “Cultele neoprotestante și drepturile omului (4)”

  1. Alin Cristea Says:

    Reblogged this on Romania Evanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: