Oradea Evanghelică – Introducere

oradea-evanghelica

Din punct de vedere al vectorilor social-confesionali, Oradea Evanghelică este un spațiu urban unic în România, în anii ’90 devenind al doilea centru academic evanghelic, după Bucureşti, dar întîiul motor dinamic, care beneficia atît de o istorie predecembristă de răsunet – pe firmamentul căreia străluceau personalităţi precum Liviu Olah, Iosif Ţon, Paul Negruţ, Petru Lascău, la care s-au adăugat nume devenite sonore în ultimele două decade, precum Radu Gheorghiță, Ken Tucker, Marius Cruceru, Silviu Tatu, Corneliu Simuţ, Iuliu Centea, Ghiţă Mocan – cît și de promoțiile de absolvenți ai instituțiilor confesionale orădene, care au conferit energie și entuziasm mediului evanghelic din urbea bihoreană.

În afară de istoria sa și de avîntul tineresc de care a beneficiat în anii ’90, Oradea Evanghelică a avut parte de relații cu Occidentul pe termen îndelungat şi la un nivel cum probabil nu a avut nici un alt oraș din România cu numeroase biserici evanghelice, precum Bucureşti, Timişoara, Cluj. De asemenea, poziția orașului în vestul României a fost un parametru important pentru dinamica sa social-confesională, întrucît județele din vestul României au cel mai ridicat procent de baptiști și penticostali.

25 de ani de libertate au însemnat pentru Oradea Evanghelică posibilitatea iniţierii unor proiecte sociale de anvergură precum şi implicarea unor evanghelici în administraţia publică. Penticostalul Radu Ţîrle a fost preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, iar Florica Cherecheş, de religie baptistă, este în prezent deputat în Parlamentul României.

Un număr însemnat de evanghelici orădeni au devenit oameni de afaceri și aportul lor a fost semnificativ atît la construcția de clădiri noi pentru biserici neîncăpătoare cît și la organizarea unor evenimente publice de amploare, precum Concertul Speranța pe stadion în iulie 2013, la care au participat peste 10.000 de persoane, sau Concertul anual BBSO (Biserica Baptistă Speranța Oradea) din 1 decembrie 2013 la Sala Sporturilor, care a fost plină și mulți oameni au stat în picioare.

În Oradea au funcționat cel puțin 17 edituri evanghelice în ultimele două decade, dintre care 7 se disting în prezent prin dinamică editorială. Mai multe librării de carte creștină evanghelică au fost deschise de-a lungul anilor, cele mai cunoscute fiind Scriptum și Kerigma. Radio Vocea Evangheliei Oradea beneficiază de numeroși invitați baptiști și penticostali la emisiunile postului.

Paul Negruț a fost rectorul Universității Emanuel, președintele Uniunii Baptiste și președintele Alianței Evanghelice din România. Însă cel mai cunoscut evanghelic orădean rămîne Iosif Țon, de numele căruia se leagă înființarea Universității Emanuel, a postului de radio Vocea Evangheliei, a Editurii Cartea Creștină și a Alianței Evanghelice din România. Nici o personalitate din mediul confesional evanghelic românesc nu beneficiază de un renume național și internațional precum cel al lui Iosif Țon.

Nu-mi aduc aminte să fi citit undeva că ar fi cetățean de onoare al orașului Oradea. Dacă așa stau lucrurile într-adevăr, atunci e vorba de o situație bizară. Nu doar pentru proiectele sale de anvergură realizate în Oradea, ci și pentru mesajele sale, timp de mai mulți ani, la Radio Europa Liberă, care au adus speranță multor români în anii grei ai dictaturii comuniste, Iosif Țon e primul vector social-confesional individual care definește Oradea Evanghelică și unul dintre cetățenii onorabili ai României.

Un subtitlu pentru colecția de articole „Oradea Evanghelică” ar fi putut fi: 80 de ani de la naşterea lui Iosif Ţon.

Publicitate

Un răspuns to “Oradea Evanghelică – Introducere”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: