Oradea Evanghelică (1) – Biserica Emanuel

oradea-evanghelica

Biserica Emanuel din Oradea e menționată, de Ioan Bunaciu, a fi cea mai mare biserică baptistă din Europa și, pe site-ul Studioului Medialux, ca fiind cea mai mare biserică evanghelică din Europa, cu peste 4.000 de membri, în 2005, cînd s-au serbat 10 ani de la inaugurarea actualei clădiri.

A fost fondată în 1909, conform istoriei lui Alexa Popovici. În Bihor existau 11 biserici baptiste încă din 1893 (iar în 1910 erau aproape 150).

În 1912 cei 12 credincioși baptiști se adunau într-o casă închiriată.

În 1923 a fost cumpărată o casă veche pe strada Simion Bărnuțiu, pe locul căreia a fost ridicată clădirea, cu 140 de locuri, de către cei 45 de membri.

În fostul sediu de pe str. Simion Bărnuțiu a predicat Billy Graham în 1985.

simionbarnutiu

Nicolae Covaci a fost pastor timp de 42 de ani, în 1934 biserica avea 50 de membri, iar în 1973 ajunsese la 570.

Liviu Olah, Iosif Țon, Paul Negruț sînt nume foarte cunoscute în mediul confesional neo-protestant din România și din străinătate. Acești pastori au contribuit semnificativ la procesul de extindere a Bisericii Emanuel, cît și la conturarea parametrilor social-cultural-religioși din mediul evanghelic românesc pe care acum retrospectivele îi identifică și le conferă semnificație istorică.

emanuel

Îm 2009 Biserica Emanuel a sărbătorit 100 de ani. Din broșura centenarului aflăm că în evidențele Bisericii Emanuel erau 4.526 de membri, fiind cea mai mare biserică baptistă din Europa, atît ca număr de membri cît și ca proporții ale noii clădiri.

Noua clădire a fost inaugurată pe data de 26 februarie 1995, avînd 2.300 de locuri, o clădire anexă cu trei nivele și numeroase săli pentru diferitele activități ale bisericii.

În anul 2002 s-a ridicat, prin aportul familiei Thomas din SUA, clădirea Liceului Teologic Baptist Emanuel, cu 24 de săli, cinci cabinete, două laboratoare de informatică, două săli de sport, două cabinete medicale.

Un răspuns to “Oradea Evanghelică (1) – Biserica Emanuel”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: