Cultele neoprotestante și drepturile omului (8)

cultele-neoprotestante-180

Cultele neoprotestante și drepturile omului: strigăt la Radio Europa Liberă (aprilie 1977) – Marius Silveşan, Bogdan Emanuel Răduţ, Editura Risoprint, Cluj Napoca, 2014, 136 p.

Din Scrisoarea deschisă adresată autorităţilor din România privind urmările scrisorii celor şase neoprotestanţi, scrisă de Iosif Ţon şi Aurel Popescu

“În data de 19 august 1977, biserica baptistă din Caransebeş, jud. Caraş-Severin și-a ținut slujba obișnuită de vinerea seara, așa cum o au toate bisericile baptiste. Predica de seară a ținut-o pastorul baptist Liviu Olah de la Timișoara. A doua zi, doi membri din comitetul de conducere al bisericii, și anume Mihuț Mustețea și Neagu Achim, au fost chemați la miliție și mustrați pentru faptul că au invitat la biserica lor pe pastorul Liviu Olah, apoi li s-a pus în față câte un proces verbal de contravenție pe care li se scrie vina următoare: “Au constituit un grup de persoane ce exprimă o concepţie de viaţă anarhică, străină principiilor de convieţuire socialistă, precum şi sprijinirea sub orice formă a unor astfel de grupuri sau aderarea la acestea” (să se observe că de fapt s-a copiat acolo un pasaj din Decretul 153/1970) și au fost amendați cu câte 2.000 lei. Cei doi au contestat această amendă la Judecătoria din Caransebeș, dar judecătoria a respins contestația pe motiv că “nefiind zi de sărbătoare legală, persoanele chemate la biserică au fost sustrase de la a se prezenta în cadrul îndatoririlor de serviciu, familie, cetățenești”. De asemenea, judecătoria își motivează respingerea contestației prin aceea că “numitul Olah nu avea atestatul (autorizația) de a ține astfel de predici, astfel că această manifestare a avut un caracter ilegal”. Noi subliniem faptul că slujba religioasă a avut loc în localul bisericii, în orele prevăzute în programul oficial, iar pastorului Olah nu i-a retras nimeni dreptul de a fi angajat oficial ca pastor. Prin urmare, prezența lui la slujba de la Caransebeș nu transforma în nici un caz actul acesta religios într-o “manifestare nelegală” cum o numeşte judecătoria din Caransebeş. Modul în care miliţia din Caransebeş a aplicat această amendă, precum şi modul în care judecătoria a susţinut-o este încă o dovadă a samavolniciei multor autorități față de credincioșii neoprotestanți și a lipsei lor de apărare chiar și în justiție.” (p. 123-124)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: