Alături de Isus (9)

alaturi-de-isus-180

Alături de Isus: imaginea uceniciei în Evanghelia după Marcu – Ghiță Mocan, Societatea Biblică din România, Oradea, 2014, 181 p.

“Spre deosebire de celelalte evanghelii, scrierea lui Marcu este o dramă. La o lectură cursivă de la început până la sfârşit, observăm o ascensiune narativă extrem de intensă. Ca o piesă de teatru cu caracter grav, ucenicia ne apare şi ea în elementele ei contradictorii. De fapt, toate detaliile sunt prezentate în conflicte puternice și complexe, adesea într-un amestec de tragic și comic. Bunăoară, doar evanghelistul Marcu ne prezintă atât de plastic agonia din Ghetsimani (14:33-34), episod pe care deja l-am abordat. Însă, în tot noianul evenimentelor, poate niciodată drama personală nu e mai mare ca aici. Niciodată Petru n-a fost mai jos ca acum, dar, cum vom vedea, niciodată nu se va ridica mai viguros și mai încrezător.

Fragmentul nostru închide o paranteză deschisă în versetul 54: Petru L-a urmat de departe până în curtea marelui-preot. A șezut jos împreună cu aprozii și se încălzea la para focului. După acest verset, ni se relatează interogatoriul lui Isus, iar apoi interogatoriul lui Petru. Succesiunea nu este deloc întâmplătoare. Comentatorii văd aici o antiteză frapantă: în vreme ce Isus rezistă, ucenicul Lui rezistă. Marcu pune aceste două fragmente unul lângă altul, pentru ca deosebirea să se vadă mai bine. Cum subiectul principal este moartea și învierea lui Cristos, narațiunile celelalte par a-l ilumina și mai bine. Situația în care-l găsim pe Petru ne ajută, indirect, să-L vedem mai bine pe Isus. Totul funcționează după același principiu și azi, când slăbiciunile noastre nu fac decât să aducă în prim-plan puterea și iertarea lui Dumnezeu.” (p. 126-127)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: