Cultele neoprotestante și drepturile omului (9)

cultele-neoprotestante-180

Cultele neoprotestante și drepturile omului: strigăt la Radio Europa Liberă (aprilie 1977) – Marius Silveşan, Bogdan Emanuel Răduţ, Editura Risoprint, Cluj Napoca, 2014, 136 p.

Din Scrisoarea deschisă adresată autorităţilor din România privind urmările scrisorii celor şase neoprotestanţi, scrisă de Iosif Ţon şi Aurel Popescu

“Prevederea că la un număr de şase facultăţi, printre care: Drept, Filozofie, Istorie, Sociologie, nu se poate intra decât cu o recomandare de la PCR sau UTC, fapt care exclude automat de la aceste facultăţi pe copiii credincioşi sau fii de credincioşi neoprotestanţi şi pe fiii de preoţi ortodocşi, nu a fost abrogată. Prin urmare, discriminarea în învăţământ continuă chiar la nivelul declarat oficial.

Sunt de asemenea multe cazuri de discriminări la examene, acolo unde candidatul nu-și poate dovedi cauza și unde arbitrariul poate di mai ușor de mascat. Totuși, uneori situația poate fi dovedită și în acest domeniu. Un exemplu este cazul studentului Chiu Daniel din anul III la Facultatea de Istorie din Cluj. […]

Amenințarea decanului s-a concretizat la data de 8 iunie 1978, când studentul Chiu Daniel a dat examenul la socialism științific chiar cu decanul George Tomuța. Timp de o oră, decanul, împreună cu alte cadre didactice şi în prezența altor câțiva studenți, a încercat să-i demonstreze studentului Chiu Daniel că ideologia pe care o are îl împiedică să înțeleagă obiectul și problemele acestei discipline. Neputând dovedi acest lucru, l-a acuzat pe student să nu posedă “cunoștință politică socialistă”, i-a mai spus odată că nu este suficient să cunoască teoretic lucrurile și că, prin urmare el, decanul, nu se simte obligat să-l promoveze.” (p. 125-126)

Un răspuns to “Cultele neoprotestante și drepturile omului (9)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: