Tudor Călin Zarojanu: Horia Roman Patapievici este unul dintre cei mai cultivaţi români în viaţă

„Un prieten care trăieşte de mulţi ani în Australia, m-a rugat să-i spun două vorbe despre Horia Roman Patapievici şi ICR, despre care – spune – nu s-a prea auzit la antipozi.

O fac cu plăcere şi cât pot de pe scurt, mai ales că socotesc că poate fi de folos şi altora: cunosc destui oameni care au păreri clare – pro sau contra – despre HRP, dar nu l-au citit şi sunt sigur că există comentatori – încă o dată, pro sau contra – care nu ştiu deloc sau aproape deloc ce-a făcut echipa HRP la ICR şi în general ce-i cu ICR-ul ăsta.

Percepţia publică se rezumă, în foarte multe cazuri, la:
– ăla cu Căpitanul Soare (dar nici despre asta lumea nu mai ştie ceva precis);
– ăla care a zis ceva nasol despre România
– intelectual al lui Băsescu, pus de Băsescu la ICR
– ăla cu papionul
– ăla cu poneiul roz (fără detalii!)
– ăla care era să fie aruncat de la balcon când cu condamnarea comunismului.

Să-ncercăm să lămurim un pic lucrurile.

1. Horia Roman Patapievici este unul dintre cei mai cultivaţi români în viaţă şi aş îndrăzni să spun chiar din istorie. Prin cultivat nu-nţeleg numai cultură generală (atenţie!, inclusiv ştiinţă şi religie, nu doar literatură şi filozofie) – aici e clar: HRP este între primii 4-5 despre care am eu ştiinţă; înţeleg însă şi capacitatea de a aprofunda ce-ai citit, de-a analiza, de-a sintetiza, de-a face conexiuni etc.; şi mai înţeleg, fireşte, nivel de civilizaţie.

Cine are îndoieli, are din fericire un criteriu foarte simplu. Contestă cineva în România calităţile excepţionale ale academicianului Solomon Marcus? S-a pus vreodată problema că profesorul ar fi „intelectual al lui Băsescu”?
Ei, bine, nu trebuie decât să-l întrebaţi pe Solomon Marcus ce părere are despre HRP!

2. HRP este autorul unor cărţi foarte bune. Cine are dubii asupra poziţiei sale politice, asupra articolelor şi apariţiilor publice, ar fi normal să-i citească măcar o carte. Pentru începători, recomand cu căldură „Zbor în bătaia săgeţii”. Şi mai vorbim după aceeea.

3. HRP s-a întâlnit cu Traian Băsescu de 3-4 ori şi numai în ocazii oficiale, publice. Numirea lui la ICR a fost o propunere a Preşedinţiei, pe care HRP a acceptat-o. Atât. TB nu i-a promis, nu i-a oferit şi nu i-a dat nimic în afară de acel post.

4. Primul lucru senzaţional pe care l-a făcut echipa ICR, o dată instalată, a fost SĂ ÎNCEAPĂ SĂ RĂSPUNDĂ LA MAILURI! Lucru pe care instutuţiile române nu le fac – nici către muritorii de rând, nici către posibilii parteneri externi. Care, astfel, au fost şocaţi şi brusc interesaţi de colaborare.

5. Al doilea lucru – mutarea accentului dinspre interior spre exterior, cu promovarea insistentă a valorilor culturale vii, contemporane, din toate domeniile. În particular, sutele de cărţi de autori români traduse via ICR şi publicate peste graniţe NU (repet: NU) au fost selectate de ICR, ci chiar de către editurile străine respective! A spune că HRP l-a tradus preferenţial pe Cărtărescu e o gogomănie (sau rea intenţie). Preferinţa a fost a străinilor, nu a noastră.

6. Trei: dinamizarea şi diversificarea ofertei culturale pentru străinătate. Sub conducerea echipei HRP, ICR a devenit cea mai activă şi mai benefică ambasadă a României din lume, şi asta n-o spune HRP, n-o spune cineva de pe-aici aparţinând de vreo gaşcă, au spus-o, ani de zile, străinii. BRANDUL ICR s-a impus atât de tare încât partenerii străinii îi spuneau chiar aşa: I-CE-RE, nu AI-SI-AR sau AR-SI-AI (Romanian Cultural Institute)!

Mă opresc aici, deşi ar mai fi multe de spus.

Numele lui Horia Roman Patapievici va rămâne în istoria culturii române.

Numele denigratorilor lui nu vor rămâne nici măcar în istoria presei umoristice.”

Un răspuns to “Tudor Călin Zarojanu: Horia Roman Patapievici este unul dintre cei mai cultivaţi români în viaţă”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: