Cultura în schimbare (1)

cultura-in-schimbare

Cultura în schimbare: comunicând adevărul divin lumii contemporane – David D. Henderson, Life, Oradea, 2014, 303 p.

“Fie că sunteţi pastori, slujitori într-o organizație interconfesională, studenți sau un creștin interesat, una dintre cele mai mari speranțe pe care o am pentru voi este să deveniți niște analiști ai lumii ce vă stă în prag. O modalitate prin care puteți face acest lucru este ca după ce ieșiți din cartea mea să pășiți direct într-o alta. Cărțile sunt ca niște lentile care ne aduc lumea în obiectiv și sunt multe care merită citite. La finalul fiecărei secțiuni, precum și la sfârșitul cărții veți găsi sugestii despre cărți ce merită citite. Căutați câteva dintre aceste comori și săpați după ele. Vă veți îmbogăți intrând în lucrările altor autori care pot aduce lumină asupra unor aspecte ce oglindesc cultura noastră mult mai bine decât am făcut-o eu.

Această carte trasează harta peisajului culturii țării și lumii noastre. Întrebarea la care doar voi puteți răspunde este: Cum se răsfrâng aceste schimbări culturale ample asupra adunărilor, asupra relațiilor și asupra vieților celor pe care ne străduim să-i evanghelizăm? Cum afectează acest lucru modul în care proclamați Cuvântul lui Dumnezeu? Cred că voi veți putea răspunde mai bine la acele întrebări decât mine. Aceasta este de fapt ideea acestei cărți, să străbatem împreună peisajul cultural în schimbare pentru ca să înțelegeți cum puteți fi mai eficienți în locul în care v-a așezat Dumnezeu.” (p. 18)

Haddon Robinson: “Trăim în mijlocul unei culturi care aprobă și îmbrățișează acele stiluri de viață condamnate de către oamenii morali în urmă cu treizeci de ani. Ne înfiorăm când vedem modul eronat în care suntem percepuți și prezentați de către mass-media.

Lumea s-a schimbat când noi n-am fost atenți, schimbare ce ne-a prins nepregătiți. Creștinii pot fi nostalgici după “vremurile bune” când societatea recunoştea valorile creştine şi credea în importanţa bisericilor. Aşteptăm în zadar momentul în care cultura să se întoarcă la vechea gândire pentru a avea din nou acea relevanță pe care a avut-o în perioada mai “creștină”.

Asemenea lui Pavel și lumii antice, creștinii de astăzi trebuie să înțeleagă și să-și adapteze mentalitatea la vecinii lor. Trebuie să fim dispuși să ne adaptăm la modul gândire al oamenilor pentru a-i câștiga pentru Mântuitorul. Acest lucru implică riscuri și suferințe. trebuie să punem întrebări incomode, cum ar fi: Cum gândesc ei? Care sunt valorile lor? Cum ne putem adapta la credințele lor fără să ne abandonăm propriile credințe? Care sunt lucrurile negociabile și care nu? Cum ne adresăm moderniștilor astfel încât să ne facem înțeleși? Acestea sunt câteva din întrebările pe care David Henderson le abordează într-un mod ușor de înțeles pentru creștinii interesați.” (p. 10)

Un răspuns to “Cultura în schimbare (1)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: