Cultura în schimbare (2)

cultura-in-schimbare-180

Cultura în schimbare: comunicând adevărul divin lumii contemporane – David D. Henderson, Life, Oradea, 2014, 303 p.

“Tratăm adesea Biblia de parcă ar fi manualul absolut, ca o enciclopedie de înţelepciune şi sfaturi practice. Biblia însă este mai degrabă un roman. Pot să deschid Encyclopedia Britannica unde doresc, să citesc câteva paragrafe, să iau informația de care am nevoie, după care să o închid. Cu un roman nu pot face la fel. Trebuie să fac legătura dintre fiecare pasaj, descriere, conversație sau eveniment cu intriga romanului. Altfel nu are nici un sens. Cel puțin, nu sensul intenționat.

Biblia nu este o culegere de proverbe confucianiste, care să poată fi citite fiecare separat. Ea este un întreg. Nu este o culegere de întâmplări. Ea este o singură întâmplare, istoria modului în care Dumnezeu, în Isus Cristos, a venit la o umanitate indiferentă, egoistă, cu singurul scop ca acei oameni reci și cruzi să fie împăcați cu El.

Termenul biblic trebuie redefinit. El nu poate însemna pur și simplu “ceva de pe paginile Scripturii”. În lumina modului în care este scrisă Biblia, ca un fir de gândire ce se întinde de la un capăt la altul, biblic trebuie să însemne ceva “în concordanță cu subiectul despre care vorbește Biblia”. Biblia vorbește despre pasiunea de neoprit a lui Dumnezeu de a fi cunoscut, iubit și slujit, prin Isus Cristos, de către cei pe care i-a creat.

Mulți oameni bine intenționați din biserica evanghelică au pierdut din vedere acest aspect. Ei identifică o nevoie după care apelează la Biblie ca să găsească un cuvânt care să răspundă acelei nevoi. Persoana rămâne însă neatinsă. Cursul vieții sale rămâne neschimbat, ambițiile rămân neverificate, natura păcătoasă rămâne neatinsă, iar caracterul ei rămâne ascuns.

Nu este acesta mai degrabă o imagine în care noi punem mâna pe niște învățături practice în loc să pună Dumnezeu mâna pe noi? Nu suntem noi mai mult consumatori ai credinței în loc să fim consumați de Cristos? Este posibil să comunicăm adevărul biblic și să-i lăsăm pe oameni neconfruntați de Isus Cristos în însăși identitatea lor?

Din perspectiva planului lui Dumnezeu pus în practică în istorie, la ce îi folosește unui om să îi meargă bine afacerea dar să rămână neschimbat în inimă? La ce bun să ajutăm o femeie să-și rezolve problemele cu familia disfuncțională din care provine dacă răzvrătirea ei împotriva unui Dumnezeu iubitor rămâne nerezolvată? La ce ajută să susținem imaginea de sine a cuiva fără să îndreptăm acea persoană spre scopurile lui Dumnezeu pentru viața ei?” (p. 29)

Publicitate

Un răspuns to “Cultura în schimbare (2)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: