Cultura în schimbare (7)

cultura-in-schimbare-180

Cultura în schimbare: comunicând adevărul divin lumii contemporane – David D. Henderson, Life, Oradea, 2014, 303 p.

“Evitaţi durerea şi căutaţi plăcerea. Dacă vă simţiţi bine, faceţi-o. Acesta este hedonismul, modul nostru de funcționare, modul normal și acceptabil în care cei mai mulți dintre noi fac afaceri. Dacă mă face să mă simt bine. Nu dacă este bine sau corect sau rațional sau potrivit. Doar dacă mă face să mă simt bine. Nu e de mirare că suntem un popor în căutarea momentelor de plăcere care să ne scape de plictiseală. Am ajuns în punctul în care mai că nu a devenit o obligație să facem ceea ce vrem să facem.

Alături de preocuparea noastră pentru plăcere vine și dorința de a găsi împlinirea nevoilor noastre. Nu privim lucrurile bune din viață ca lucruri pe care suntem privilegiați să le avem. Ele sunt lucruri pe care trebuie să le avem. Singuri în tot universul, fără nici un alt scop al vieții, permitem nevoilor noastre să devină punctul central al vieții noastre. În fond, cine, în afara ta, contează cu adevărat? Ne gândim mai întâi la noi înșine. Întotdeauna.

Absorbiți de propriile noastre nevoi, pierdem din vedere responsabilitățile pe care le avem unii față de alții. Pentru cei mai mulți dintre noi, nu există concepte mai străine sau mai greu de înțeles ca cele de loialitate, slujire sau datorie. Nu suntem datori nimănui.

A fost o vreme, când Biblia domina gândirea societății, în care ceilalți oameni erau văzuți ca beneficiarii de drept ai unei slujiri credincioase. Astăzi este tocmai opusul. Nu avem relații de dragul celeilalte persoane, ci de dragul nostru. Lucrul acesta este adevărat fie că e vorba despre o relație de prietenie, despre căsătorie, despre familia extinsă sau despre relațiile de la locul de muncă.” (p. 124-125)

Un răspuns to “Cultura în schimbare (7)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: