Viața condusă de scopuri (9)

viata-condusa-de-scopuri-2014-180

Viața condusă de scopuri – Rick Warren, ed. a 2-a, rev., Life, Oradea, 2014, 372 p.

“Noi putem să ne închinăm lui Dumnezeu imperfect, dar nu putem să ne închinăm nesinceri.

Bineînțeles că sinceritatea singură nu este suficientă; poți fi sincer în mod greșit. Iată de ce și duhul și adevărul sunt necesare. Închinarea trebuie să fie atât corectă cât și autentică. Închinarea plăcută lui Dumnezeu este profund emoțională și profund doctrinară. Ne folosim atât inimile cât și mințile.

Astăzi mulți cred că a fi mișcat emoțional prin muzică și a fi mișcat de Duhul Sfânt este totuna, dar nu este așa. Adevărata închinare are loc atunci când duhul tău răspunde lui Dumnezeu, nu unui anumit ton muzical. De fapt, unele cântări sentimentale, contemplative împiedică închinarea pentru că ele mută lumina reflectorului de la Dumnezeu și o concentrează asupra sentimentelor noastre. Cel mai mare pericol în închinare este ca atenția să-ți fie distrasă de tine însuți – de interesele tale și îngrijorarea ta cu privire la ce gândesc alții despre tine.

Adesea creștinii au păreri diferite referitoare la modalitățile cele mai potrivite sau mai autentice de a-L lăuda pe Dumnezeu, dar, de obicei, aceste păreri reflectă numai diferențele de personalitate și de mediu din care provin aceștia. În Biblie sunt menționate multe forme de laudă, dintre care putem aminti mărturisirea păcatelor, cântarea, strigarea, statul în picioare în semn de onoare, îngenuncherea, dansul, strigătele de bucurie, mărturisirea lucrărilor lui Dumnezeu, cântatul la instrumente muzicale și ridicarea mâinilor. Cel mai bun mod de închinare este acela care reprezintă cel mai autentic dragostea ta pentru Dumnezeu, bazat pe mediul din care provii și personalitatea pe care ți-a dat-o Dumnezeu.

Prietenul meu Gary Thomas a observat că mulți creștini par blocați într-o rutină a închinării – o rutină nesatisfăcătoare – în loc să aibă o prietenie vibrantă cu Dumnezeu, pentru că se forțează pe ei înșiși să folosească metode devoționale ori stiluri de închinare care nu se potrivesc modelului unic în care i-a modelat Dumnezeu pe ei.

Gary s-a întrebat: Dacă Dumnezeu intenționat ne-a făcut diferiți de ce s-ar aștepta ca toți să-L iubim pe Dumnezeu în același fel? Citind scrieri creștine clasice și luând interviuri credincioșilor maturi, Gary a descoperit că timp de 2000 de ani creștinii au folosit multe modalități diferite pentru a se bucura de o relație apropiată cu Dumnezeu: ieșind în mijlocul naturii, studiind, cântând, citind, dansând, făcând artă, slujindu-i pe alții, practicând solitudinea, bucurându-se de părtășie și participând la zeci de alte activități.

În cartea lui, Sacred Pathways [Cărări sfinte], Gary identifică nouă dintre căile de apropiere a omului de Dumnezeu:

Naturaliștii sunt mai inspirați să-și manifeste dragostea de Dumnezeu afară, în natură.

Percepționiștii Îl iubesc pe Dumnezeu cu simțurile lor și apreciază serviciile minunat de închinare care implică văzul, gustul, mirosul și atingerea, nu doar urechile.

Tradiționaliștii se apropie de Dumnezeu prin ritualuri, liturghii și simboluri și structuri neschimbate.

Pustnicii sau asceții preferă să-L iubească pe Dumnezeu în singurătate și simplitate.

Activiștii Îl iubesc pe Dumnezeu confruntând răul, luptând cu nedreptatea și încercând să facă pământul un loc mai bun de locuit.

Altruiștii sau caritabilii își arată dragostea față de Dumnezeu iubindu-i pe alții și împlinindu-le nevoile.

Entuziaștii își arată dragostea de Dumnezeu prin celebrări.

Contemplativii Îl iubesc pe Dumnezeu prin adorare.

Intelectualii Îl iubesc pe Dumnezeu studiind cu mințile lor.

Nu există o abordare unică – potrivită pentru toată lumea – a închinării și prieteniei cu Dumnezeu. Un lucru este sigur: Nu-L poți glorifica pe Dumnezeu încercând să fii o altă persoană, diferită de cea care a intenționat să fii. Dumnezeu vrea să fii tu însuți: “Iată felul de oameni pe care îi caută Dumnezeu: cei care în închinarea lor sunt ei înșiși, simpli și sinceri înaintea Lui”.” (p. 107-108)

Un răspuns to “Viața condusă de scopuri (9)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: