Corul și Orchestra Națională BBSO: Glorie Mielului – 1.000.000

Vezi pagina: YouTube Evanghelic – Postări cu 100.000 de vizualizări

Pentru cei interesați de o privire de ansamblu asupra fenomenului evanghelic românesc din anii postdecembriști, ziua de azi, 27 mai 2014, trebuie reținută ca o dată importantă, cînd postarea Glorie Mielului a depășit pragul de 1 milion de vizite.

Privind statisticile rezultate în urma monitorizării pe care am făcut-o în ultimii 2 ani, se poate observa că Speranța domină YouTube-ul evanghelic, dar sînt și alte „sound-uri” care se impun: Frații de la Toflea, Ovidiu Liteanu, Nicu Wagner, Alin Jivan, Adi Gliga, Gabi Iluț.

Cîte o piesă Continental sau Frații Groza (în eșalonul 500.000-1.000.000) reprezintă, de fapt, o slabă amprentă baptistă, într-un ocean de postări, cu multă sonoritate, ale etosului penticostal românesc.

Videoclipul Glorie Mielului, însă, echilibrează oarecum situația, astfel încît ne oferă un motiv consistent de speranță că manelismului penticostal (și nu mă refer la muzica de inspirație populară, ci chiar la un STIL confesional, și nu doar muzical) îi poate fi contrapus astfel de înregistrări precum Glorie Mielului.

Bătălia pentru dominația spațiului public nu e deloc finalizată, cunoaște preschimbări de marcă, ne oferă surprize plăcute și neplăcute, tinerii au direcții pe care acționează cu îndrăzneală (ca să nu zic tupeu, de parcă ei ar da gaură la macaroană), toate acestea într-un context în care deocamdată predicatorii nu au mesaje „videoclipizate” care să poată concura cu invazia muzicilor pocăiești pe YouTube și alte spații ale Internetului.

De reținut și faptul trist că nu există spații publice pe Internet care să producă analize competente ale fenomenului muzical contemporan din mediul evanghelic (românesc), cum nu există o revistă a evanghelicilor, în care să fie dezbătut fenomenul muzical într-un ritm corespunzător celui cu care are loc.

Muzica a ajuns un teren minat pentru evanghelici, care îi acordă un spațiu imens, în detrimentul învățăturii creștine, a doctrinelor și dezbaterilor teologice. Creștinismul evanghelic a ajuns un casetofon uriaș, în detrimentul unei Biblii de buzunar…

Contul BBSO de pe YouTube conține și alte înregistrări cu multe vizualizări de la cele două evenimente anuale, din 2012 și 2013 de la Sala Sporturilor din Oradea.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: