Discursul ghetoizant al lui Cristian Ionescu

În Mahalaua lui Ionescu a apărut încă un articol:

Areopagită… cronică

Ca de obicei, Cristian Ionescu folosește hiperbola paranoică:

„Pentru că a intrat în Areopag și pentru că a folosit un citat din poeți, pentru toți snobii teologiei moderne, Pavel a devenit campionul ecumenismului și sincretismului religios.”

Poate că UNEORI se întîmplă aşa ceva, dar Cristian Ionescu e, IAR, în postura celui care se poziţionează antagonic față de un GRUP: „snobii teologiei moderne”.

Dar Cristian Ionescu nu numește vreo doi-trei… Snobism, dar să-l știm și noi!

Ce face Cristian Ionescu e să arunce și copilul o dată cu apa de baie…

De fapt, se găsește frecvent dat exemplul prezenței lui Pavel în Areopagus ca MODEL de dialog al urmașilor cu Hristos cu cei din societatea în care trăiesc.

Bunăoară, nu au trecut multe zile de cînd sfîrșeam cele 15 citate dintr-o carte de David D. Henderson, Cultura în schimbare: comunicând adevărul divin lumii contemporane, tradusă pentru prima oară în românește.

În Prefaţă, Haddon Robinson scria următoarele:

“Trăim în mijlocul unei culturi care aprobă și îmbrățișează acele stiluri de viață condamnate de către oamenii morali în urmă cu treizeci de ani. Ne înfiorăm când vedem modul eronat în care suntem percepuți și prezentați de către mass-media.

Lumea s-a schimbat când noi n-am fost atenți, schimbare ce ne-a prins nepregătiți. Creștinii pot fi nostalgici după “vremurile bune” când societatea recunoştea valorile creştine şi credea în importanţa bisericilor. Aşteptăm în zadar momentul în care cultura să se întoarcă la vechea gândire pentru a avea din nou acea relevanță pe care a avut-o în perioada mai “creștină”.

Asemenea lui Pavel și lumii antice, creștinii de astăzi trebuie să înțeleagă și să-și adapteze mentalitatea la vecinii lor. Trebuie să fim dispuși să ne adaptăm la modul gândire al oamenilor pentru a-i câștiga pentru Mântuitorul. Acest lucru implică riscuri și suferințe. trebuie să punem întrebări incomode, cum ar fi: Cum gândesc ei? Care sunt valorile lor? Cum ne putem adapta la credințele lor fără să ne abandonăm propriile credințe? Care sunt lucrurile negociabile și care nu? Cum ne adresăm moderniștilor astfel încât să ne facem înțeleși? Acestea sunt câteva din întrebările pe care David Henderson le abordează într-un mod ușor de înțeles pentru creștinii interesați.” (p. 10)

Iar al 15-lea citat pe care l-am dat din cartea lui Henderson e GROZAV:

“Familiarizaţi-vă cu cultura populară. Faceți-vă timp din când în când să aruncați o privire asupra culturii noastre. Ascultați primele trei posturi de radio din comunitatea voastră, urmăriți emisiunile TV cu cel mai mare rating, urmăriți filmele favorite ale lui Siskel și Ebert sau citiți un bestseller. Poate veți dori să cereți cuiva din biserică să vă înregistreze topul primelor 100 de videoclipuri de pe MTV la final de an și să vă faceți timp să le urmăriți.

De ce? Din două motive simple. Primul, mass-media constituie terenul comun al societății noastre. S-ar putea să nu existe o modalitate mai bună pentru a lua pulsul culturii noastre aflată într-o continuă schimbare decât a da drumul la radio sau TV

Al doilea, dacă veți asculta suficient de mult vocea culturii veți găsi că o emisiune TV sau un cântec actual vă oferă citatul sau anecdota potrivită care să vă ajute să aduceți la viață un mesaj. Acele puncte de referință familiare vor stabili în mod inevitabil un punct de legătură între noi și ascultătorii noștri. Cred că exact acest lucru îl făcea Pavel în Fapte 17:28 dintr-un șlagăr numit “Cretica” al trupei rock Epimenides: “În El avem viața, mișcarea și ființa”. Apoi continuă cu un citat luat dintr-un editorial al revistei săptămânale Phenomena: “Suntem din neamul Lui…” (Pavel a citat de fapt din scrieri filozofice și poetice cunoscute audienței sale, dar ați prins ideea.) Când reușim să ne exprimăm ideile în limbajul culturii maselor, oamenii vor ciuli inevitabil urechile.” (p. 254-255)

Bisericile pocăiților, din diverse motive, s-au ghetoizat, producînd o subcultură mediocră care le e de folos doar lor, în perimetrul confesional urban / rural în care se vorbește păsăreasca pocăiască.

Tot Henderson spunea: “Vom comunica cel mai bine când vom scoate “creștineza” din vocabularul nostru. Limbajul bisericesc se lovește de audiența noastră ca nuca-n perete.”

Ar trebui scris rapid un curs de deghetoizare pentru bisericile pocăiților, care au împuțit Internetul cu ignoranța și aroganța lor.

De departe, Cristian Ionescu este un port stindard pentru regimentele de subcreștini submediocri produși de ghetourile elesiale cunoscute sun numele de… biserici (penticostale, baptiste, creștine după Evanghelie, dar și independente, carismatice sau purtînd tot felul de nume).

Măcar dacă unii ar lua aminte la ce scria acum două zile Thom S. Rainer, care de 25 de zile observă viața comunităților creștine:

„The most common factor in declining churches is an inward focus.”

Din nefericire, Cristian Ionescu face parte dintre acei care își apără… sărăcia și nevoile și neamul:

„Care a fost rezultatul predicii lui Pavel din Areopag? Separarea! Contactul apostolic cu lumea și păgânismul are sens unic, fie că este vorba de Domnul Isus, fie Pavel: pe terenul lor ne ducem să le vestim Evanghelia, la noi vin ei să asculte Evanghelia. Niciodată Biserica și instituțiile sale nu își vor ceda teritoriul public unui dialog religios!”

S-a instaurat Papă la penticostali? Niciodată Biserica şi instituţiile sale…. :))))))

Rămîn însă cu totul uimit de cele două sensuri pe care le trasează Ionescu – cică ĂIA vin la noi să asculte Evanghelia. UNDE în Scriptură e modelul acesta de subordonare culturală?

Dimpotrivă, Cuvîntul e CLAR: Duceți-vă!

Ăsta e un motiv pentru care nu mă interesează prea mult ce se întîmplă duminica în ghetourile pocăiților.

Ăsa e un motiv pentru care sînt pe Internet și ofer atît informații pentru pocăiți cît și alte tipuri de informații – pentru SOCIETATE.

Ăsta e un motiv pentru care pe contul Alin Cristea pe Facebook nu le permit pocăiților să se afișeze cu păsăreasca lor pocăiască. Să meargă pe contul România Evanghelică – acolo îi aștept cu provocări mari!

Cînd m-a întrebat Vasile Tomoiagă acum cîțiva ani DE CE să mergem și pe Facebook, i-am răspuns: Pentru că acolo sînt oamenii!

Pe contul Alin Cristea vreau să păstrez relații NORMALE cu cei din societatea românească!

Multe Site-uri neactualizate ale bisericilor pocăiților indică lipsa de respect atît pentru pocăiți cît și pentru nepocăiți.

De asemenea, faptul că în orașe nu există indicatoare la intersecțiile principale care să indice UNDE se află bisericile pocăiților este un semn de GHETOIZARE – pocăiții și-au făcut propria lor religie și propriile lor reguli. Că unii sînt mai înguști și alții mai puțin (la freză!) contează mai puțin atunci cînd ne gîndim SERIOS care este rostul Bisericii pe planeta noastră.

Cristian Ionescu își continuă inepțiile. Nestingherit. Pastorii penticostali, aflați în an electoral, și cu alte belele pe cap, sînt la ora actuală niște mutulici în spațiul public.

Voi fi mai puțin îngăduitor față de pastorii penticostali care joacă în prezent mai mult fără cuvinte pe scena publică a Internetului.

Cît despre Cristian Ionescu, jar mănîncă!

Pe mine nu mă poate încadra într-un GRUP, cum face cu alții, nu mă poate identifica într-o grupare partizană sau pe o anumită direcție teologică, despre care să fi auzit cîte ceva în limba engleză sau în bîrfa pastorilor penticostali români cînd se întîlnesc la diverse evenimente.

Reapariția lui Cristian Ionescu, cu același stil inepțios, fără măsură și FĂRĂ RUȘINE, în blogosfera evanghelică, constituie (încă) un impuls pentru mine, am ce croșeta, și nu mă dau în lături de la muncă, cînd e vorba de IDEI.

Cu o falcă în cer și cu una pe pămînt, voi năvăli asupra lui Cristian Ionescu și acoliților lui precum un vultur asupra unei vrăbii.

Probabil Cristian Ionescu nu și-a dat seama că blogosfera evanghelică e o instituție, sau, mai precis, și-a dat seama acum cîțiva ani și s-a gîndit să se folosească de ea în interes… ghetoizant.

Mai vedem noi!… Mai vedem noi!…

Un răspuns to “Discursul ghetoizant al lui Cristian Ionescu”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: