Atenție la dezinformările de pe NewsNet Creștin – 8 iunie 2014

Cică: Pastor Ioan Joldeş: „Profesorii de la ITP au ales tăcerea”.

Printr-un astfel de titlu, în contextul polemic din blogosfera evanghelică din ultima săptămînă, NewsNet Creştin dezinformează.

După ce în 4 decembrie 2013 am anunțat: După numai o lună, NewsNet Creştin a devenit o sursă importantă de informaţii din mediul evanghelic, în 6 aprilie 2014 a trebuit să atrag atenția: Două surse caracterizate de incompetență: Dorin Mureșan (Cluj) și NewsNet Creștin (Ploiești).

NewsNet Creștin (NNC) recidivează, cu (cel puțin) două titluri de tabloid.

Atunci cînd NNC lansează formula „Profesorii de la ITP au ales tăcerea”, foarte uşor se poate înţelege că e vorba de grupul profesorilor de la ITP, ori cel pe care îl citează, Ioan Joldeș, se referă la DOI profesori de la ITP, cărora nu le menționează numele. Dar precizează că se referă la DOI.

Este vorba de Emanuel Conțac și Ciprian Terinte.

E vorba, de fapt, de doi BLOGGERI! Ei au scris ce au scris pe blogurile lor.

Am scris un articol amplu, în 11 puncte, despre dezinformările de pe blogul lui Ioan Joldeș:

Atenție la dezinformările de pe blogul lui Ioan Joldeș – 8 iunie 2014

Vinovăția celui de-al doilea titlu este IMENSĂ: Ciprian Terinte: „Doresc să-i cer iertare fratelui pastor Cristian Ionescu…”

De fapt nu e vorba decît de niște simple scuze în care Ciprian Terinte menționează că, în urma deciziei sale de a întrerupe afișarea comentariilor pe blogul său, printre acestea se află unul al lui Cristian Ionescu.

Revenind la primul titlu de tabloid, de remarcat că NNC afișează o listă cu titlurile unor „materiale cu același subiect” de pe NNC.

Lista însă este incompletă, lipsind nume importante.

Cum nu am găsit butonul de căutare pe acest site de informaţie, a trebuit să încarc pagină după pagină, şi se încarcă greu, că e plin de imagini.

Aşadar, Cristian Ionescu apare ca nume dominant, cu link către 3 materiale în care e citat, apoi, cu cîte o mențiune Emanuel Conțac, Alin Cristea şi Laurențiu Balcan, cu două (trei) Ciprian Terinte. Lista conţine link către materialul cu Comunicatul ITP şi cu anunţul vizitei lui Miroslav Volf.

Nu apare numele lui Teofil Stanciu, dar este un link către materialul care a citat dintr-un articol al lui Teofil Stanciu.

Nu e menționat Paul Dan, un actor important în mizanscena din ultima săptămînă.

Dacă NNC a dat curs solicitării ITP de a retrage acel material al lui Paul Dan (material pe care nu l-am găsit pe NNC) care a stat la baza controversei din ultima săptămînă, solicitare ce se găsește în Comunicatul ITP, atunci, avînd în vedere precendentul cu BER – NewsNet Creștin face încă o gafă -, atunci îmi exprim din nou îngrijorarea față de politica editorială a NNC.

Dacă ar fi fost material publicat într-un ziar, care ar fi fost procedură, să împartă forfecuțe cititorilor, să taie acel material din ziar?

Dar ce mă îngrijorează este o atitudine care poate indica lipsa de independență jurnalistică a NNC.

Discernămîntul ar trebui exercitat ÎNAINTE de apariția postărilor, DUPĂ e vremea dezbaterilor. Desigur, și DUPĂ ar trebui exercitat discernămîntul.

Nu apare numele lui John Tipei, care e acuzat în mod virulent de către Paul Dan.

Nu apare numele lui Ioan Joldeș în lista celor 12 titluri cu link.

Numele meu e menționat o singură dată, într-un titlu, în același stil (semi)tabloid.

Dar eu am scriu o droaie de articole, consistente, referitoare la Cazul Zodia Lupului (unii au încercat un joc de cuvinte volf-wolf). Am făcut o mulțime de afirmații, am dat o sumedenie de explicații, am oferit precizări și am făcut comentarii ample. Cazul Zodia Lupului nu poate fi prezentat fără a fi menţionate nume precum Paul Dan, Teofil Stanciu, Alin Cristea, care nu provin din mediul penticostal, ci din cel baptist.

Lista de 12 titluri dă impresia că e vorba de o chestiune la penticostali, ceea ce inexact, şi, mai îngust, că ar fi un „dialog mediatic” între Ciprian Ionescu și Cristian Terinte (na, că le-am inversat prenumele!).

Ioan Joldeș e un alt nume care trebuie menționat, întrucît a scris două articole, ținînd isonul lui Ionescu, căruia i-a preluat, prin Reblog, 6 articole. Dar un alt articol din ditamai blogosfera evanghelică nu a găsit cu cale Ioan Joldeș să-l semnaleze. E vorba, ca la microbiști, de a trăi senzații puternice prin delegare. Ioan Joldeș nu gîndește cu capul lui, ci îi deleagă lui Ionescu responsabilitatea de poziționare IDEOLOGICĂ.

În concluzie, NNC nu arată responsabilitate în prezentarea Cazului Zodia Lupului. Informațiile pe care le prezintă trebuie integrate într-un context, ceea ce NNC nu reușește. Pentru că nici nu și-a propus. Ca și alții, NNC arată apetență pentru scandal, nu pentru dezbaterea cazului.

Știri Creștine, Creștin Total, NewsNet Creștin nu oferă decît informații, nu și dezbateri.

Singurul site de informații din mediul evanghelic românesc care oferă și dezbateri este ROMÂNIA EVANGHELICĂ.

Pauză publicitară: Ro Ev – dacă vrei să fii conectat la REALITATE!

Indianul Talpă Iute cum te prinde cum te f… Te mai lasă cinci minute, iar te prinde, iar te f…

Așa că încă una: Ro Ev – dacă vrei să faci un tratament de dezintoxicare!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: