Dumbrava minunată (46)

Viorel Pașca pe Facebook:

„E foarte adevărat că îmi place să vorbesc despre ceea ce facem, că povestesc cu entuziasm și pasiune despre lucrarea de la Dumbrava și că mă bucur să împărtășesc tuturor bucuriile și emoțiile pe care le trăim în fiecare zi. Cu toate acestea, uneori când sunt întrebat cu ce mă ocup sau despre ceea ce fac, mă bâlbâi, nu-mi găsesc cuvintele și câteodată încerc să spun cât mai puțin și dacă e posibil deviez de la subiect încercând să abat atenția de la întrebarea respectivă. Și asta pentru că am văzut de atâtea ori oameni care nu voiau sub nici o formă să accepte realitatea pe care o trăim, ba mai mult ne suspectau de cine știe ce matrapazlâcuri, înșelătorii sau intenții ascunse.

Așa se face că în această săptămână, când doi oameni de la o firmă din Oradea au venit să instaleze ceva, văzând atâția bolnavi m-au întrebat despre ce se întâmplă, le-am răspuns, fără să-mi dau seama, că am obosit să dau explicații, argumente și justificări pentru activitatea noastră. Le-am relatat foarte pe scurt ce facem și am dispărut rapid încercând astfel să evit întrebările care urmau. Sigur, nu e nici politicos, nici frumos, și nici onorabilă o astfel de atitudine, dar uneori nu mai mă simt în stare să ascult insinuări sau remarci subtile despre „beneficiile” care constau în casele sau pensiile substanțiale pe care ni le însușim de la cei bolnavi. Mă bucur că nu foarte des aleg această cale și sper să devin cât mai insensibil la prejudecățile unora, să am răbdarea și bucuria de a împărtăși tuturor minunile și experiențele minunate la care Dumnezeu ne face părtași în fiecare zi. Nu am o explicație și nu știu de ce am ales să împărtășesc aceste trăiri sufletești, dar asta am simțit și deși regret deja într-o oarecare măsură acest fapt, consider că așa cum spunea Pilat din Pont: „Ce-am scris, am scris”.

Lăsând la o parte aceste lucruri (care vrând nevrând fac parte din activitatea noastră) pot să vă spun că și în aceste zile am avut onoarea și bucuria de a primi încă trei bolnavi. Din păcate un altul a decedat în spital, urmând ca săptămâna viitoare să-l ridicăm de la morgă și să-l înmormântăm. Dacă despre viețile unora din cei pe care-i îngrijim se poate scrie o carte, unii n-au avut parte de nimic spectaculos ori deosebit de interesant. Totuși asta nu înseamnă că durerea, greutățile și necazurile i-au ocolit sau nu le-au simțit din plin.

S.S. avea toată viața înainte și a pășit în ea încrezător și plin de speranță. Voia să aibă o familie care să-l iubească, o casă a lui și la bătrânețe să-și crească nepoții, împlinit, cu sufletul împăcat și fără grija zilei de mâine. Doar că visele nu totdeauna devin realitate și de cele mai multe ori rămâi cu gustul amar al eșecului, neputinței și regretelor, gândindu-te cum și unde ai greșit, fără putința însă de a mai repara ceva. La doar 30 de ani, acesta a divorțat pierzând pentru totdeauna și renunțănd la visul de a mai trăi vreodată bucuria și căldura unei familii. A continuat să muncească la C.A.P. iar apoi încă doi ani la primăria comunei, dormind uneori afară încălțat în cizmele de cauciuc până când într-o iarnă picioarele i-au degerat și starea lui de sănătate s-a deteriorat simțitor. Deoarece nu avea locuință, timp de 10 ani a locuit la o rudă îndepărtată ajutând prin gospodărie la diferite lucruri până când, din cauza problemelor mai vechi, unul din picioare i-a fost amputat. Nemaifiind de folos, devenind o povara pentru ei, aceștia l-au abandonat și astfel a ajuns la Dumbrava unde sperăm noi să aibă o viață mai bună și, cel mai important, să găsească liniștea, bucuria și pacea atât de necesare tuturor. În speranța și așteptarea acestor lucruri, fiți binecuvântați și fiți o binecuvântare.”

Digi24.ro: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii

Observator.tv: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: