Cazul Zodia Lupului (1)

Vizita lui Miroslav Volf la București a iscat NIȘTE discuții pe Internet.

Cam așa ar trebui să trecem, lejer, mai departe. Cu astfel de cuvinte ar trebui să depășim un moment din istoria anului 2014 al evanghelicilor români. Nu de altceva, dar precis ne așteaptă alte chestiuni importante (cu sau fără ghilimele) – an electoral în Cultul Penticostal, ultimele noutăți din viața trupelor de fraudă și întinare (cum le-a botezat Marius Cruceru), încă o tură electorală în toamnă (pocăiții cică nu fac politică), Revelionul (sic!).

Ar fi NORMAL să citim cartea lui Miroslav Volf, care a fost tradusă în românește, apoi să o recitim.

Din banalitatea NORMALULUI ar fi și să ne informăm despre acest autor, un teolog recunoscut pe plan internațional pentru lucrările sale de teologie sistematică, etică și reconciliere. Și nu să acordăm prea mare atenție năzbîtiilor unor impostori intelectuali precum Cristian Ionescu și Paul Dan, care nici usturoi n-au mîncat nici gura nu le miroase…

Din mai multe motive, nu ne putem însă permite să trecem așa ușor de Cazul Zodia Lupului – am ales acest nume din „aleasă prețuire” pentru cei care au încercat un joc de cuvinte, cu aluzie (directă) la numele teologului de care vorbim.

Pe de o parte, vizita lui Miroslav Volf la București este evenimentul anului la evanghelicii români, ba chiar ar putea fi evenimentul decadei. Chiar și dacă Miroslav Volf ar fi fost, 2 ore, doar la lansarea cărții la Biblioteca Națională, și tot ar fi fost evenimentul anului. Un eveniment care este unul CULTURAL!

Nu le dați pocăiților cultură cu polonicul, că se îneacă!… Dați-le cu lingurița! Eu, cel puțin, asta fac de peste 12 ani…

Pe de altă parte, campania denigratoare inițiată și întreținută de Cristian Ionescu și Paul Dan devine caz de studiu. La fel ca și campania denigratoare inițiată acum cîțiva ani de către Marius Cruceru și Paul Negruț împotriva lui Iosif Țon.

După mintea mea (și deja se știe bine că Alin Cristea are minte, se cercetează încă dacă are inimă), orice instituție academică confesională din mediul evanghelic românesc ar trebui să aibă un curs de MEDIA, în care să se teoretizeze prezența evanghelicilor în spațiul public pe Internet, avînd în programă cel puțin cele două cazuri menționate mai sus: Baptistul carismatic și Zodia Lupului.

Nu există (încă) Cazul Vladimir Pustan – întrucît nu există suficiente date pentru a fi analizat un astfel de caz.

Așadar, nu am cum să nu acord spațiu amplu Cazului Zodia Lupului.

Cînd voiam să scriu despre subiecte restante, precum Retrospectiva anului confesional 2013, a apărut cazul Vladimir Pustan, iar mai înainte a fost Marșul pentru viață.

Pe cînd aș fi vrut să scriu despre cazul Vladimir Pustan – mai exact despre cazul Vladimir Pustan și cazul Iosif Țon, și probabil aș fi înregistrat materialul mai degrabă decît să-l scriu – a apărut cazul Peter Costea.

Pe cînd aș fi vrut să scriu despre cazul Peter Costea, care de fapt este cazul evanghelicilor comozi, s-au găsit Cristian Ionescu și Paul Dan să facă un foc de paie, cu niște cîrpe mirositoare din pivnița suflețelului lor nemernic…

Colac peste pupăză, mai făcui un drum la București, cu toate cele 130 de kg după mine…

A meritat, desigur!…

Am rămas oarecum surprins de modul în care Paul Dan s-a folosit de imaginile pe care le-am dăruit postărității…

Mă mir, a cîta oară?, de această preocupare de amplitudine minoră a lui Paul Dan pentru chestiuni de ordin secundar sau terțiar… Adică, cînd ai putea să te ocupi de CHESTIUNI importante de apologetică, să te preocupi de PERSOANE cărora să le terfelești viața și opera… În stilul politichiei dîmbovițene…

Cît despre Cristian Ionescu, ne-am aștepta ca un pastor nu doar să vorbească, ci și să fie responsabil pentru vorbele pe care le rostește în public… Nu doar să construiască discurs public (mai mult sau mai puțin reușit), ci și să reflecteze asupra lui…

Dimpotrivă, pastorul din Chicago s-a comportat ca un mafiot care avea de reglat niște conturi (de acum 4 ani), dar neapărat în public!…

Nu am observat vreo tresărire de ordin evlavios, care să reducă im-postura în care se afla, care să-i redefinească orizontul spiritual, dimpotrivă, umflatu-s-a tot mai mult, pe măsură ce zilele rămase pînă la venirea lui Miroslav Volf la București se împuținau…

O dată cu personalitatea gonflată a lui Ionescu (și a celuilalt băgător de seamă) a trebuit să avem de a face și cu guguștiucii care s-au umflat în pene pe blogurile celor doi. Acest fenomen ar putea fi, desigur, studiat sub raport psihologic, dar și ironizat în mod inteligent.

Bunăoară, citesc azi, pe blogul lui Paul Dan, un comentariu „interesant” al lui Ninel Lazăr:

„dincolo de concluziile fr. Paul, de altfel suficient de documentate, mie mi se par foarte interesante niste nume prezente la aceste intalniri, mai ales ca legaturile si conexiunile nu se rezuma la ITP, ci merg si catre alte culte (Universitatea Emanuel), seminarul teologic penticostal din Timisoara, si (poate cel mai interesant lucru) catre zona politica. Prezenta lui Mihail Neamtu la intalnire si postarea lui ca personaj important in intalnire, alaturi de Volf et comp, da iarasi o nota politica sau de amestec a penticostalilor in politica din Romania. Imi amintesc cum nu demult s-au publicat niste anchete jurnalistice privind implicarea agresiva a comunitatilor penticostale in politica din Romania, prin sustinerea lui Basescu si a regimului sau. Se spune prin anumite cercuri ca de fapt fara sprijinul comunitatii penticostale din diaspora, Basescu n-ar mai fi iesit presedinte a doua oara…Sunt arhicunoscute conexiunile PDL cu liderii comunitatilor penticostale de romi, si prezenta periodica a lui Traian Basescu in acest bazin electoral…Ar fi interesant sa descoperim de cine a mai fost primit Volf pe la Bucuresti si cu ce scop…asta pentru ca vad ca aceasta conferinta a fost atat de importanta incat a fost necesar ca unii lideri pseudo-evanghelici sa faca drumuri lungi (unii de pe la Oradea, altii din Timisoara etc) pentru a participa…Mai devreme sau mai tarziu vor iesi la iveala toate dedesubturile acestei afaceri…Acu’ sigur o sa sara toti acesti “guru” evanghelici ca “unde scrie ca nu avem voie sa facem politica”, sau ca “daca nu ne amestecam in politica, nu avem dreptul sa ne vaitam de conducerile corupte”, ca “suntem inculti ca evanghelici” etc etc. Mie mi se pare foarte interesanta aceasta aviditate a penticostalilor pentru viata politica…”

http://ioan8.wordpress.com/2014/06/17/la-itp-evanghelia-s-a-tradat-cu-zambetul-pe-buze/#comment-7492

Iată cîteva observaţii:

1. „Concluziile fr. Paul” nu sînt DELOC documentate. Mai ales că e vorba de o postare în care înșiră niște nume, pe care micuțul croitoraş viteaz le vede înrudite întru… apostazie.

Nu pot decît să mă amuz știind că a ratat alte nume să le adauge pe lista apostaților dibuiți de apologetica paulină de mahala. De exemplu, Marius Silveşan e directorul bibliotecii Institutului Teologic Baptist din București. Vă dați seama ce scrieri subversive poate introduce în instituție? Cum de a ratat Paul Dan un asemenea nume?

De fapt, asta îmi place la cei cărora le dau cu liniarul peste degete: sînt NEATENȚI!

Prea preocupați cu studiul angajat al ereziilor altora, nu reușesc să fie focalizați asupra chestiunilor despre care se discută în public…

Faptul că Paul Dan prezintă un link către pozele lui Alin Cristea (fapt ce m-a bulversat jumătate de zi, iar în cealaltă jumătate verific din oră în oră să văd dacă nu a scos cumva linkul) nu înseamnă că e documentat în vreun fel…

Dimpotrivă, Paul Dan încearcă să-i facă pe cititorii săi să se uite la pozele mele cu ochelarii lui de cal… Halal viziune!

Dar despre postarea stupidă, chiar sinistră, a lui Paul Dan intenționez să scriu într-un alt episod al Cazului Zodia Lupului.

2. Ninel Lazăr își exprimă opinia că „legăturile şi conexiunile nu se rezumă la ITP, ci merg şi către alte culte (Universitatea Emanuel), seminarul teologic penticostal din Timişoara, şi (poate cel mai interesant lucru) către zona politică”.

Ninel Lazăr, ocupat fiind cu homeschooling pentru cei 5 copii ai săi, probabil nu reușește să capteze chintesența evenimentelor din mediul evanghelic românesc.

Dar trebuie să-i recunoaștem capacitatea imaginativă și zelul în a interpreta, în registru POLITIC (a se citi: a da cu bîta-n baltă), evenimente de genul celui de la București, de la Biblioteca Națională.

La sfîrșitul evenimentului, ultima întrebare pusă din audiență a fost în legătură cu chestiunea conexiunii creștinism – islam. Moment în care persoana de lîngă mine zice, mucalit, în legătură cu cel care pusese întrebarea: Ăstuia i s-o fi plătit bilet să vină din State să pună întrebarea. Nu știm cine e… :)

Pînă atunci, două zile prelegerile și discuțiile au avut un caracter CULTURAL, nu politic, în spirit teologic, nu ideologic…

Dar, după răspunsul elegant al lui Miroslav Volf, nu am putut zice celui de lîngă mine decît: Ce bine că s-a pus întrebarea asta!…

Așa e și cu articolele nătîngi și comentariile nătăflețe care apar – în mod evident au constituit pretexte pentru mine pentru a munci mai cu sîrg. :)

Un astfel de comentariu e și cel al lui Ninel Lazăr, comentariu care mă face să zîmbesc de prea multe ori pe minut…

Va’s’zică, iezistă niște explicații…

Aștept cu nerăbdare răspunsul la întrebarea pe care a pus-o cineva: Care e legătura între evenimentul de la ITP și Universitatea Emanuel, că nu reușesc să-mi dau seama?

Alt prostuț ca mine, care nu pricepe legăturile ascunse, pe care doar cei precum Paul Dan și Ninel Lazăr le descoperă…

Dar despre un lucru pot să comentez fără rezerve, e vorba de o chestiune pentru care m-am certat, nu o dată, pe Facebook cu Mihai Ciucă, degrabă vărsătoriu de etichete de băsiști pe spinarea celor care nu-i împărtășesc zelul antibăsist.

Am respins și resping cu fermitate ideea că ființa umană trebuie devoalată în funcție de criteriul politic. Resping împărțirea stupidă a oamenilor după poziționarea ideologic-politică. Nu sîntem mașinării politice, sîntem ființe complexe create după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Mă rog, unii precum Cristian Ionescu și Paul Dan s-au mai decolorat…

Susțin că POLITICUL face parte din CULTURAL. Așa că criteriul cultural este mai puternic decît cel politic.

În prima seară la ITP, ultima întrebare a fost cea a mea: Dacă concubinajul Bisericii cu Statul, după criteriul impunerii dogmelor în ordinea politică, este nelegiuire (termenul era în legătură cu titlul unei cărți menționate în cadrul prelegerii), nu cumva există o nelegiuire mai mare, și anume concubinajul Bisericii cu ordinea culturală, cu lumea? Ordinea politică pică la un moment dat, dar cultura își pune amprenta sute de ani. Cultura ebraică! Cultura americană! Americanii au cucerit state europene fără să aducă soldați pe teritoriul lor, prin vectorii culturali – cultura video, blugii, guma de mestecat, fast food etc. Dacă tinerii de 15-20 de ani se uită zi de zi la filmele de la Hollywood FĂRĂ percepție critică, nu e acesta un pericol mai mare decît că doi-trei pastori sînt implicați în politică?

Comentariul lui Ninel Lazăr este de o stupiditate desăvîrșită. :)

Prezența lui Mihail Neamțu nu a dat o notă politică, ci una CULTURALĂ! Să fi audiat Ninel Lazăr intervenția lui Mihail Neamțu de la Biblioteca Națională (nu de la Cotroceni!)? Și să nu fi priceput așa lucru simplu?

3. Cei care suferă de paranoia, precum Ninel Lazăr, obișnuiesc să folosească, cu generozitate, pluralul: UNII. Sau: ALȚII.

Pentru a hiperboliza chestiunea, în interesul interpretării proprii…

Ninel Lazăr: „văd că această conferinţă a fost atât de importantă încât a fost necesar ca unii lideri pseudo-evanghelici să faca drumuri lungi (unii de pe la Oradea, alţii din Ţimişoara etc) pentru a participa…”

Văd şi eu că Ninel Lazăr e cam chior…

Bineînțeles că acest eveniment, care de fapt a constat în prelegeri la ITP și lansare de carte la Biblioteca Națională, a fost important. Evenimentul anului!

Mă întreb la ce „lideri pseudo-evanghelici” să fi făcut referire Ninel Lazăr?

Care sînt UNII de la Oradea, și care sînt ALȚII din Timișoara?

Dacă se referă cumva la Marcel Măcelaru din Timișoara, acesta este cadru didactic TITULAR la ITP. La fel ca și Ciprian Bălăban, dar acesta este din Arad.

Care sînt cei din Timișoara, la care se referă Ninel Lazăr prin ALȚII?

Dar care sînt UNII din Oradea?

Au fost 3 orădeni de la Editura Casa Cărții (ce impertinență, să vină editura la lansarea cărții pe care a editat-o!) și Alin Cristea!…

Ce fel de lideri sînt aceștia?

Cornel Țicărat, orădeanul care conduce Editura Keriga, e lider evanghelic?

Dar Vasile Gabrian, cel de la Casa Cărții?

Alin Cristea e lider evanghelic? Hm… Poate lider de opinie! Dar asta e cu totul altceva…

Expresia „lideri pseudo-evanghelici” e cu totul neinspirată, întrucît nu are fundament în comentariul cu pricina – Ninel Lazăr nu indică prin ce s-ar face vinovați cel puțin doi dintre cei patru de acest… pseudo.

În astfel de situații ar trebui să fim mai moderați, avînd în vedere și modul divers de manifestare al evanghelicilor. Ninel Lazăr nu a pus în discuție parametrii după care se pot recunoaște, confesional, evanghelicii.

În ceea ce mă privește, anul trecut am făcut un drum și mai lung, în interes jurnalistic, la Mangalia – lansarea cărții „Istoria Bisericii Creștine Baptiste din Mangalia”.

Sau am fost la Cluj la Simpozionul Traian Dorz 100 de ani.

Sau am fost la Timișoara la o seară de imnuri creștine românești, la Biserica Poarta Cerului.

Obsesia pe Miroslav Volf, care s-a dezvoltat în ultimele săptămîni, este cu totul nocivă, întrucît a dus la asocieri stupide, paranoice, mincinoase.

Deocamdată sîntem în Zodia Lupului.

Iar UNII dintre cei care ar fi trebuit să fie miei, fii ai Luminii, au limbă, înveninată, de șarpe.

Încingeţi-vă cu Adevărul! Îmbrăcați platoșa neprihănirii!

Un răspuns to “Cazul Zodia Lupului (1)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: