Impostorul Vindecătoru (2)

Cînd am postat, acum 10 zile, primul articol, Impostorul Vindecătoru (1), am fost sigur nu doar că DEJA am material de studiu pentru im-postura lui Răsvan Cristian Stoica – pe care l-am denunțat în repetate rînduri pentru dezinformările și MINCIUNILE pe care le propagă pe blogul său – dar și că va continua, în același stil paranoic, să scrie articole jegoase.

Iată încă unul: Cronici mondene (134) Teofil Stanciu şi pielea de sagrin

Întrebarea cu care își încheie articolul „monden”, „Cîtă viaţă de baptist creştin mai are în el Teofil Stanciu?”, nu are nici o legătură cu construcţia ideatică a materialului său.

Cu altă ocazie, l-a numit pastor pe Teofil Stanciu, ceea ce nu e adevărat. Pe Beniamin Fărăgău l-a numit pastor PENTICOSTAL, despre Cazul Ruginoasa a scris că cică ar fi fost bătuți și băgați în spital peste 100 de baptiști (cînd, de fapt, e vorba de 9, și nu băgați în spital), și cică Alin Cristea ar fi fost șeful / coordonatorul Rețelei România Evanghelică (dar am dat dezmințiri în mai multe rînduri).

Voi menționa aceste chestiuni cît mai des, pentru a sublinia cu ce paranoic MINCINOS avem de a face.

STILUL lui pseudopamfletar a fost rapid sancţionat de către Marius Cruceru, care îl năşise în blogosfera evanghelică: „Ironia cristică, cel mult socratică, da, puţină urzică şi un pic de acid, poate, dar nu bătaia de joc la scena deschisă.”

Menţionarea unor elemente de cultură face parte din recuzita nesimțitului Vindecătoru. Și de data aceasta sînt menționate astfel de elemente: Balzac, Imperiul Roman, Papa și… masonii.

Ca în alte numeroase cazuri, Vindecătoru are o activitate bazată exclusiv pe pretext, nu pe text și context.

Astfel, pornește de la două afirmații cică ale lui Teofil Stanciu pentru a debita, grohăitor, propria afirmaţie: „a spune “creştin exclusivist” este un pleonasm, o barbarie sau o şmecherie masonă”.

Înainte de aceasta, şi-a pregătit terenul astfel: „După opinia mea, creştinul este exclusivist prin definiţie, prin faptul că neagă existenţa altor dumnezei.”

Dar de ce ar conta o astfel de opinie, a unui paranoic nesimţit?

Cum am scris, și voi mai scrie, Vindecătoru nu are competențe în ceea ce privește mediul evanghelic. Ceea ce scrie el nu are de a face cu REALITATEA, ci cu fuduliile lui de a învîrti condeiul ÎN PUBLIC, încercînd, în mod stupid, sinistru chiar, să fie în pas cu evenimentele din acest segment social-religios.

Păi nu opinia lui contează, ci a lui… Miroslav Volf.

Căci ceea ce Vindecătoru prezintă a fi afirmațiile lui Teofil Stanciu are de face, de fapt, cu afirmațiile lui Miroslav Volf. Așa cum le-a înțeles Teofil Stanciu. În care avem toate motivele să avem încredere, fiind, așa cum am menționat în mai multe rînduri, cel mai inspirat blogger evanghelic din ultimii ani.

Spre deosebire de Vindecătoru, corigent la materia Evanghelici Români, dar și la „limba străină” Evanghelici Străini, Teofil Stanciu scrie cu responsabilitate, îşi face mai întîi temele şi, să fie oare o surpriză?, dialoghează cu comentatorii săi.

Încercați un dialog cu Vindecătoru. N-o să meargă, căci corigentul nu are notă de trecere nici la cultura dialogului. În schimb e vedetă mare la glumițe. Coringetul liceului care face mișto de orice și de oricine. Şi-a descoperit inteligența. Nu și responsabilitatea pentru ea.

Te și miri ce-i veni să vorbească așa serios deodată: „Domnul mi-a poruncit să vestesc Evanghelia, pentru că doar prin jertfa de la Cruce se pot mîntui oamenii.”

Ar fi de-a dreptul ciudat ca Domnul să nu-i fi poruncit SĂ NU MINTĂ!…

Așa ceva n-a găsit Vindecătoru în Noul Testament? Pe care se laudă că l-ar fi citit…

Ah, de cîte ori am văzut în viață această greșeală / tactică a Vindecătorului de a nu acorda atenție contextului, de a rata, din pripă și imaturitate intelectuală, autorul căruia îi aparțin anumite afirmații pe care gogomanii le pescuiesc, scoțîndu-le din context….

Să vedem CONTEXTUL celor două afirmații de care se leagă Vindecătoru. Iată ce scrie Teofil Stanciu:

„Din ce am citit de Volf și din cât l-am auzit, am păstrat pentru uzul personal câteva învățuri (de minte), pe care le enumăr în cele ce urmează. Precizez că nu am avut acces decât tangențial la tema controversată a zilei.

În primul rând, am remarcat insistența lui Volf pe prioritatea relațiilor în fața regulilor și a iubirii în fața meritelor. E o lecție utilă părinților și moraliștilor deopotrivă. Iar dacă rolul de părinte ține de cursul vieții fiecăruia, postura de moraliști cred că ne ademenește pe mulți (mai ales creștini).

Am reținut apoi, că angajarea în dialogul cu societatea secularizată se poate face (și se impune să fie făcută) de pe pozițiile „exclusivismului religios”. Acest exclusivism religios înseamnă că afirmi supremația propriului creștinism în raport cu alte religii, să nu accepți sugestia că toate religiile sunt egale.

Dar, cu toate că un individ poate fi „exclusivist religios” (și Volf așa se declară), asta nu înseamnă că va impune și altora prin lege sau prin forță credința lui. Creștinul exclusivist poate și trebuie să lupte pentru dreptul altora de a crede exact așa cum doresc, chiar dacă el consideră orice altă credință ca fiind eronată.”

Așadar, cele două afirmații în discuție nu sînt ale lui Teofil Stanciu, ci sînt IDEILE lui Miroslav Volf.

Dacă nici atîta n-a priceput Vindecătoru, e bai mare cu el. Și cu cei cărora le vîră sub nas dezinformări și MINCIUNI.

Dar cum și-a început Vindecătoru articolul? „Nu mă interesează nici ce spune Volf, nici să-i citesc cartea.”

Atunci CUM de poate înţelege cele două afirmaţii? Ele provin dintr-un context volfian, nu stancian. Volf e o personalitate imensă, recunoscută pe plan internațional, un gînditor profund, subtil, angajat în dialog cu autori moderni și postmoderni. Studiile sale sînt de referință.

Nu și pentru Vindecătoru!…

Pentru el contează doar opinia lui!…

Rar am văzut așa irosire de talent al condeiului în articole gogomane, defăimătoare, sterile…

Pielea în care trăieşte paranoicul Vindecătoru îi împuținează viața spirituală…

Feriți-vă de întrebările Vindecătorului! Dar mai ales feriți-vă de afirmațiile lui!

Este un impostor.

Căutați sursele.

Căutați ADEVĂRUL!

Un răspuns to “Impostorul Vindecătoru (2)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: