Mahalaua Vindecătorului – 26 iunie 2014

Comentatorul anonim Rareș în Mahalaua Vindecătorului:

„ce ma distreaza aci este ca unele persoane care comenteaza si exubereaza de fericire in legatura cu (ne)sanatatea mintala a lui Alin Cristea, ele insele au probleme nu foarte departe de ale lui Alin Cristea…Nu vb aici de autorul articolului, ci de unii dintre comentatori. Prietenii stiu cine sunt vizatii…

Cat despre Alin Cristea, subscriu la ideea ca omu’ e foarte probabil sa fi trecut de la stadiul de boala psihica la aceea de paranoia. Nu mai are loc in el. Rar mi-a fost dat sa vad atata infatuare pana si printre cei din lume. Daca ne-ar permite teologia sa impartim oamenii in 3, nu doua categorii, ar trebui sa existe o categorie aparte intitulata “Alin Cristea”. Sigur ca n-ar fi singur pe acolo, ce s-ar face omu’ fara cultura, fara un poet, fara un ecumenic, una-alta…Daca il iei un pic la bani marunti si-l scuturi nitelus, nu stiu daca in afara de dispret, infatuare si mandrie poti scoate din el. Eu ma infiorez cand incerc sa il imaginez pe Alin Cristea in relatie cu familia si rudele, ma intreb daca are prieteni adevarati, si ma intreb cum sunt relatiile in biserica unde cica slujeste…”

Am susținut, de-a lungul anilor, că astfel de comentarii, fără consistență IDEATICĂ și vădit scrise cu rea-intenție, n-ar trebui să existe pe blogurile evanghelice. Am militat, încă de pe vremea Pătrățosului (și a listei de discuții Masa Rotundă) pentru asumarea responsabilității bloggerilor în ceea ce privește spațiul public pe care îl administrează.

Fenomenul Mahalaua Evanghelică a apărut în destule locuri, precum blogurile unor pastori – Marius Cruceru, Cristian Ionescu, Petru Lascău, dar și în alte părți – Mahalaua Texanului, Mahalaua Arădeanului și, mai ales, Mahalaua Vindecătorului.

Ce să mai zicem despre cel mai jegos blog evanghelic?…

Am fost conștient, de-a lungul anilor, că un astfel de fenomen nu poate fi stopat în totalitate, dar poate fi subminat prin apelul la adevăr, bun simț și potență ideatică.

Acum un an menționam că sînt destui care îmi cer scuze, fie în mod public, fie în mod personal, pentru modul greșit în care m-au prezentat (sau doar au gîndit).

Aceste scuze, care se înmulțesc de la an la an, indică faptul că oamenii, după un timp de reflecție, reușesc totuși să iasă din marasmul unui spirit dezorientat sau să depășească un moment de îndîrjire față de persoana mea.

Am confruntat destui oameni în viața mea și cunosc bine pericolele la care mă expun atunci cînd nu rămîn pasiv față de inconsistențele morale ale unei persoane (a se citi: creștin) sau față de manipulările care au loc în spații organizate precum instituții eclesiale și confesionale din mediul evanghelic românesc, perimetrul care e în atenția mea de mulți ani.

Activitatea mea publică este una benefică pentru acest mediu, orice țăran poate să numere și să observe dinamica fluxului de informații pe care le ofer nu doar an de an sau lună de lună, ci zi de zi.

Dar nu acesta e subiectul postării mele.

La rubrica aceasta, unde prezint comentarii permise pe blogurile unde se manifestă, în mod repetat, fenomenul Mahalaua Evanghelică, înregistrez exemple care indică fenomenul în discuție și atrag atenția asupra caracterului malefic pe care îl are acest fenomen.

În unele cazuri, fiind vorba de persoana mea, pot comenta mai mult la adresa acelor comentarii ignobile, nu de puține ori aparținînd unor anonimi.

În cazul comentatorului anonim Rareș, care se „înfiorează” incercînd să îl imagineze pe „Alin Cristea în relație cu familia și rudele”, cea mai bună soluție pentru el (și pentru el) ar fi să caute… adevărul.

Desigur, s-ar putea să se „înfioreze” de-a binelea dînd nas în nas cu adevărul, dar s-ar putea, desigur, să fie nevoit să se cerceteze pe el însuși, ca să-și dea seama de ce duh e călăuzit.

Dacă omul se întreabă „cum sunt relaţiile în biserica unde cică slujeşte”, atunci e clar că e ignorant, întrucît eu nu fac parte, tehnic, din vreo biserică. Discuţia însă e mult peste capacitatea comentatorului nătăfleţ, cu sau fără „înfiorăturile lui”.

Deja omul a stabilit despre mine că sînt caracterizat de dispreț, infatuare și mândrie.

Problema gravă este că el consideră că sînt caracterizat DOAR de dispreț, infatuare și mândrie. Să luăm aminte la formula lui:

„Dacă îl iei un pic la bani mărunţi şi-l scuturi niţeluş, nu ştiu dacă în afară de dispreţ, infatuare şi mândrie poţi scoate din el.”

Păi nu există fiinţe umane care să fie caracterizate DOAR de astfel de culori întunecate. Oamenii sînt ființe umane complexe, create după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Pînă și cei mai răi oameni sînt capabili de sentimente nobile față de cei apropiați. Sau față de… animale!

Metoda unui astfel de discurs public se numește demonizare – adică, dacă nu-ți place de cineva, atunci îl faci cu ou și cu oțet (expresie în care nu e vorba, nu-i așa?, de vreun ou sau de oțet), transferi asupra lui și alte defecte pe care omul nu le are, dar ai prins momentul să te… răcorești.

Un astfel de moment e cu atît mai potrivit cu cît există deja un context public defavorabil persoanei respective. Într-un astfel de context, faptul că cineva își susține cu fermitate și demnitate IDEILE devine infatuare, faptul că face în mod intenționat diferența între valori și mediocritate devine dispreț, iar faptul că nu își pleacă capul în fața celor care se constituie într-o instanță a mahalalei devine mîndrie.

Avem de a face, în definitiv, cu oameni cu caracter infam, care se „înfiorează” și se răcoresc în mod primitiv, încurajați, desigur, de piscinele cu noroi de pe anumite bloguri… evanghelice.

Ignoranța e prima caracteristică a acestor oameni mici, a acestor caractere fără… caracter.

Ignoranța lor are de a face cu lipsa disponibilității lor de a se informa înainte de a se pronunța la adresa cuiva.

Iată o sursă de informare despre Alin Cristea care e la îndemînă:

Articole despre Alin Cristea

Și:

Referințe

REALITATEA e văzută diferit de către oameni, așa că mai multe opinii pot oferi o imagine mai corectă decît cea din ochii însîngerați ai vreunui „înfiorat”…

În astfel de momente, care se repetă în fiecare an, cînd personalitatea mea complexă este redusă la un set simplist de caracteristici, cel mai ușor îmi e să aduc aminte ceea ce scria Marius Cruceru (cică Dumnezeu l-a pus; o fi fost conștiința):

Alin Cristea bine-cuvîntat

Astfel, oricine VREA poate afla chestiuni interesante despre Alin Cristea, zis Rotundu, chiar din condeiul celui față de care s-a declarat un oponent onest, Marius Cruceru, zis Pătrățosu:

– „Alin are o inimă mare, dacă este nevoie să ajute, merge unde este nevoie, nu se dă în lături să sară în ajutor, fie că asta înseamnă să doneze sînge, fie că trebuie echipă de lucru la vreo ajutorare.”

Păi Marius Cruceru m-a întîlnit la donat de sînge, cînd a fost accidentul de mașină al unor studenți de la Universitatea Emanuel, normal că poate să spună lucrul ăsta.

– „Are o sensibilitate deosebită pentru muzică și vers…”

Ştie Marius Cruceru ce ştie… :)

Dar pot afla și alții de pe Internet…

– „Este un tată bun. Cînd am călătorit împreună tot timpul s-a gîndit la ce bucurie ar putea să îi facă fiicei lui, cadorisind-o cu oarece. Cînd am fost la Valea Drăganului am observat cum se îngrijește cu mare atenție de răspunsurile la toate întrebările micuței. Ultima dată ne-am întîlnit în oraș cînd venea să-și ia fiica de la grădiniță.”

Iarăşi, Marius Cruceru vorbeşte din ceea ce a avut ocazia să vadă, nu din ceea ce se „înfiorează” imaginîndu-și despre Alin Cristea…

– „Alin poate fi un partener de discuție excelent. Are curiozități, întrebări și o neliniște a spiritului continuă, o sete de cunoaștere nestăvilită. Poate improviza pe moment în dialog, ceea ce ajută la dinamica discuției.”

HA, HA, HA!

Şi cînd te gîndeşti că unii zic că nu se poate discuta cu Alin Cristea… :)))))

Dar pînă și Vindecătoru, nesimțitul paranoic care a permis afișarea comentariul ignobil, a găsit uneori cu cale să specifice unele trăsături ale personajului Alin Cristea care sînt demne de apreciat:

– “Analizele le face destul de tăios, rece şi calculat, extrem de concentrat şi cu simţ de răspundere în faţa posterităţii, meticulos şi corect, pînă la virgulă, încît te stafideşti citind stilul lui uscat.” (2010)

– “Mie îmi place cum scrie Alin Cristea. Cred că am mai spus-o. Scrie alert, nu bate apa în piuă, este agresiv într-o lume cenuşie. Este colorat agresiv. M-aş plictisi fără el pe internet. Citesc pagina sa aproape în fiecare zi şi cred că poate să confirme că nu exagerez.” (2010)

– “Volumul de muncă la care s-a angajat este enorm. De rezultatele lui ne folosim destui. Eu sunt unul dintre cei care-i accesează foarte des blogul şi multe din trimiterile sale mi-au fost de folos. Mi-a sezizat lucruri interesante, nu neapărat din lumea evanghelică. Un amănunt esenţial pe care nu vreau să-l uit este că nu am observat să fi cenzurat informaţia, indiferent dacă ea a provenit din medii ce-i sunt, presupus, ostile. El nu gîndeşte blogosfera ca un diletant cum sunt eu, ci ca un profesionist…” (2013)

Aşadar, dacă Alin Cristea ar fi luat la bani mărunți și să-l scuturi nițeluș, CU SIGURANȚĂ poți scoate din el și altceva decît… dispreț, infatuare și mîndrie.

Dar încă nu s-a găsit nimeni să-l ia la bani mărunți pe Alin Cristea, darămite să-l scuture nițeluș…

Așa că o avea ceva doză de dispreț, infatuare și mîndrie în el…

Dar, pentru activitatea susținută pe care o are Alin Cristea în spațiul public, pe Internet, contează mai puțin ce doză de dispreț, infatuare și mîndrie are în el…

De vreme ce Alin Cristea se ocupă de INFORMAȚIE și DEZBATERE, oamenii ar trebui să știe despre Alin Cristea că e un profesionist, își face treaba cu simț de răspundere, meticulos şi corect, și că poate fi un partener de discuție excelent.

Cînd vă duceți copilul bolnav la doctor, nu vă interesează prea mult dacă doctorul se dă mare sau dacă vorbește urît, ci dacă e competent pe domeniul lui de activitate.

În final, nu vreau să pierd încă un prilej de a aminti ce fel de incompetență are Vindecătoru…

Comentatorul anonim Rareș se distreacă că „unele persoane care comentează şi exuberează de fericire în legătură cu (ne)sănătatea mintală a lui Alin Cristea, ele însele au probleme nu foarte departe de ale lui Alin Cristea… Nu vb aici de autorul articolului, ci de unii dintre comentatori.”

Şi eu am atras atenţia, de-a lungul anilor, asupra mediocrității comentatorilor care se adună în Mahalaua Vindecătorului… Dar nu obișnuiesc să mă pronunț în legătură cu sănătatea lor mintală…

În legătură cu Vindecătoru în zeci de rînduri am afirmat că e paranoic, întrucît deformează realitatea după mintea sa, dacă nu dereglată, tare pișicheră:

Astfel:

– La Ruginoasa ar fi fost măcel și peste 100 de baptiști ar fi fost băgați în spital. Nu! Au fost 9. Și nu au fost băgați în spital.

– Alin Cristea ar fi șeful / coordonatorul rețelei România Evanghelică, cu zeci de bloguri. Nu! Am dat dezmințire în mai multe rînduri, pe unii dintre bloggerii care sînt în această rețea nici nu îi cunosc.

– Beniamin Fărăgău ar fi pastor PENTICOSTAL. Nu! Orice evanghelic cît de cît informat știe că e pastor BAPTIST. Dar Vindecătoru nu are competențe în ceea ce privește mediul evanghelic românesc (sau american).

– Teofil Stanciu ar fi pastor. Nu! Nu a fost și nu este pastor.

Așadar, comentatorul anonim Rareș face o mare eroare cînd îl scoate tocmai pe campionul paranoii evanghelice din rîndul dezaxaților.

De asemenea, nu pare a face deosebire între concepte distincte precum infatuare și paranoia.

Este trist că trebuie să atrag atenția în repetate rînduri asupra fenomenului Mahalaua Evanghelică, dar este necesar.

La fel cum este trist că Vindecătoru continuă cu minciunile sale, dar e necesar să facem efortul de a stabili care este adevărul, acolo unde îl putem cunoaște.

În cazurile precum cele menționate mai sus, principalul furnizor de adevăr în blogosfera evanghelică sînt eu, infatuatul Alin Cristea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: