Comentarii Alin Cristea pe Facebook – 28 iulie 2014

Daniel Tanc: Mi-ar prinde bine ajutorul vostru. Va cer doar un raspuns simplu si scurt. De ce credeti ca merg oamenii la biserica?

Alexandru Nadaban: poate un sondaj cu întrebarea de ce mergeti dvs la biserică?

Orlando Balaș: Sînt de acord cu observația domnului Nădăban. Dacă e să răspund, cred că oamenii merg la biserică pentru a căuta o cale spre Creator.

Enikő Popescu: Fiindca vor sa se intareasca in credinta si sa dea exemplu celor care duc o viata fara sens.Cred.

Alexandru Nadaban: dintr-o interpretare greșită a definiției bisericii. la biserică nu te duci. ești biserica.

Iulian G. Necea: ce raspuns vrei? teologic, sociologic, politic? si apoi vorbesti de biserica sau de adunare? si daca vorbesti de cladiri, trebuie ceva nuantare.

Adrian Sarbu: Pentru ca e cool sa fii credincios in zilele noastre. Inainte de campanii, mai toti politicienii merg la biserica…. Pentru sentimentul apartenentei la un grup social… Pentru ca se simt mai putin rai… Si lista poate continua… Agreez insa varianta unui sondaj! Desigur, pentru asta va trebui sa iti clarifici variantele posibile! Sau sa optezi pentru intrebari deschise…

Vasile Gabrian: De acord 100% cu Alex Nadaban!

Alin Cristea: Nu pot da un raspuns simplu, nici scurt. :)

Alin Cristea: Oamenii merg din diferite motive la biserica.

Alin Cristea: Cel pe care l-am observat eu la cei numiti pocaiti este… obisnuinta. Si aici e nevoie de niste discutii, nuantari… :)

Alin Cristea: Daca pocaitii ar fi implicati (mai mult) in proiecte social-cultural-religioase, ar merge mai putin la biserica SAU intilnirile publice ar capata alte dimensiuni, caracteristici.

Alin Cristea: Consider ca multi merg la biserica in mod regulat pentru ca altfel nu ar face face presiunii psihologic-spirituale conform careia crestinul TREBUIE sa mearga regulat la biserica. Pe vremea lui Ceausescu, TREBUIA sa mearga si in timpul saptaminii… :)

Alin Cristea: Cind apare un astfel de subiect, obisnuiesc sa recomand lectura cartii Stop mersului la biserica.

Daniel Tanc: Alexandru si Adrian, nu caut neaparat un raspuns personal si nu vreau sa fac aici un sondaj ca la carte, astept opinii.

Daniel Tanc: Alexandru, cred ca e prea reductionista ideea ca esti biserica, nu mergi la ea. Suntem parte a bisericii nu intregul ei.

Daniel Tanc: Iulian, ma refer la biserica, nu la adunari, grupari, grupulete, grupuscule.

Daniel Tanc: Alin, eu cred ca, daca iti asumi o credinta, trebuie sa accepti forma ei cu toate consecintele, inclusiv cu frecventarea bisericii.

Alexandru Nadaban: deci ai răspunsul după cîte văd eu.

Oradea Evanghelica: Daniel, eu NU cred ca, daca imi asum o credinta, trebuie sa accept ORICE forma a ei. Credinta la care te referi nu are de a face in primul rind cu formele, ci cu… DOCTRINELE. Si exista diferente de manifestare, a aceleiasi credinte (!), nu doar in tari diferite, ci chiar in… cartiere diferite. La distanta scurta de unde locuiesti, pe strada ta exista doua biserici penticostale aflata la distanta de vreo 10-15 metri una de alta. Oare de ce? – ma intreb de fiecare data cind trec cu tramvaiul.

Oradea Evanghelica: Nu lua, nu gusta, nu atinge cutare lucru, cinta in cor, nu cinta in fanfara – forme care au o infatisare de intelepciune, dar nu sint de nici un pret impotriva gidilarii firii pamintesti. (parafrazare Coloseni 2:21-23)

Oradea Evanghelica Ar fi de dorit ca oamenii sa mearga la biserica pentru leac impotriva gidilarii firii pamintesti.

Oradea Evanghelica Dar, spus-a si Alexandru Nadaban, la biserica nu te duci. ESTI biserica. Atunci nu vad ce legitimitate are pretentia frecventarii bisericii-cladire-program. Statutul organizatiei religioase? Atunci vorbim despre altceva.

Alin Cristea: Intrebarea ta e in legatura cu apartenenta unui om (care se declara crestin) la Trupul lui Hristos, care este BISERICA (Una, Sfinta, Soborniceasca si Apostoleasca) sau in legatura cu apartenenta la o institutie juridic-religioasa din cadrul unei asociatii de biserici baptiste, penticostale sau crestine dupa Evanghelie?

Alin Cristea: Eu nu sint impotriva frecventarii bisericii. Acum citiva ani, am fost de 5 ori intr-o saptamina (sau in 8 zile). Dar ma intreb CINE poate reglementa de cite ori pe duminica si de de cite ori pe saptamina / luna TREBUIE sa mergem.

Alin Cristea: De aici, din dimensiunea psihologica (psihotica?) a chestiunii, rezulta o parte din raspunsul la intrebarea ta.

Alin Cristea: Mersul la biserica seamana oarecum cu mersul la munca. Dar in Revelatia lui Dumnezeu, nu munca e concept central, ci ODIHNA.

Alin Cristea: Asadar, ce „odihna” ne ramine DUPA ce am mers la biserica?

Alin Cristea: Pocaitii merg la biserica ca „sa isi incarce bateriile” (formula arhicunoscuta). Pai da, ca ii asteapta o saptamina de… munca. :)))))

Alin Cristea: Pavel reproseaza corintenilor ca se aduna laolalta nu ca sa se faca mai buni, ci ca sa se faca mai rai…

Alin Cristea: De aici ar rezulta ca oamenii ar trebui sa mearga la biserica ca sa se faca mai buni… :)

Alin Cristea: Intrebarea este: In ce masura proximitatea ofera oamenilor sansa de a fi mai buni.

NOTĂ: Contul Oradea Evanghelică e administrat de Alin Cristea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: